Βουλευτες «εναντιον» νεων για μια καλυτερη Ροδοπη

Οι νέοι ανέκριναν τους τρεις βουλευτές Ροδόπης σε θέματα τα οποία τους απασχολούν κατά τη διάρκεια ενός πρωτότυπου debate café που διοργάνωσε το Europe Direct

Ακούγεται συχνά από τους πολιτικούς ότι οι νέοι άνθρωποι είναι η ελπίδα του τόπου και αυτοί που μπορούν να δείξουν το δρόμο της προόδου της χώρας. Αντιθέτως, όμως, η φωνή των νέων δεν ακούγεται συχνά, καθώς αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους στην εξουσία. Αυτό, λοιπόν, ήρθε να διορθώσει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης/ Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία και το Δίκτυο Eurodesk, διοργανώνοντας το πρώτο debate café μεταξύ των τριών βουλευτών του ν. Ροδόπης και νέων της πόλης. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Μουσταφά Μουσταφά και Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκαν με 40 νέους, φοιτητές, Κομοτηναίους, μαθητές, εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας, των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και απάντησαν στα ερωτήματα που εκείνοι τους έθεσαν. Τη συζήτηση που έλαβε χώρα το Σάββατο στη Λέσχη Κομοτηναίων συντόνισε ο δημοσιογράφος του «ΠτΘ» Νίκος Μαλαμάς.

Το πρωτότυπο αυτό debate café κινήθηκε στο πεδίο τριών θεματικών ενοτήτων, οι οποίες μάλιστα προέκυψαν ύστερα από διαβούλευση των ίδιων των νέων με τους φορείς της διοργάνωσης. Η συζήτηση, λοιπόν, κινήθηκε γύρω από το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στο ν. Ροδόπης και στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προτάσσεται ώστε αυτή να αντιμετωπιστεί, στη σημασία της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού για την αναβάθμιση της περιοχής και στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του διαπολιτισμικού χαρακτήρα της περιοχής.

Η ιδέα του debate café και η συνέχιση του θεσμού

Έπονται ένα debate με τον δήμαρχο Γ.Πετρίδη και ένα με τον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Γ.Παυλίδη και Χ.Μέτιο

Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου, ενός θεσμού της ΕΕ, που αποτελεί ένα επικοινωνιακό εργαλείο, που αφορά στο πώς μπορούν οι νέοι να επηρεάζουν τις αποφάσεις των πολιτικών για θέματα που τους απασχολούν. «Επιδιώξαμε να γίνει ένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος μεταξύ των νέων και των βουλευτών της Ροδόπης για θέματα που απασχολούν τους νέους» ανέφερε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης κ. Λουίζα Σαλτσίδου, τονίζοντας δε ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία οι νέοι κατέθεσαν τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που ζήτησαν οι ίδιοι, ενώ επιδιώχθηκε να δοθούν απαντήσεις ουσιαστικές από τους βουλευτές, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές». Αναφορικά με τη συμμετοχή των νέων στο debate η κ. Σαλτσίδου παρατήρησε ότι «συμμετείχαν νέοι με πολλές ιδέες, πολύ δυναμικοί και ενεργοί. Επειδή η ομάδα ήταν αντιπροσωπευτική της κοινωνίας, ο διάλογος έγινε με αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο. Εκφράστηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί τους σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, στη διάρκεια της οποίας τις πιο σοβαρές συνέπειες τις υφίσταται οι νέοι ενώ δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό».
Η κ. Σαλτσίδου απεκάλυψε ότι θα ακολουθήσουν αλλά δύο ανάλογα debate νέων, το πρώτο με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο και το δεύτερο με το δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Γκαράνη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια τελική εκδήλωση στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των τριών debate, αλλά και η πρόοδος των αιτημάτων των νέων.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών στα θέματα που αφορούν στη νεολαία

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών πάνω στα θέματα που έθεσαν οι νέοι. Ο κ. Αιχάν Καρα Γιουσούφ έδωσε έμφαση στην παιδεία σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής σχετίζεται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους σ’ αυτήν. Πρότεινε μάλιστα ότι μια γεωπονική σχολή θα βοηθούσε τους νέους ενός αγροτικού νομού όπως ο δικός μας. Αναφορικά με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ροδόπης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η διαφορετικότητα μέσα στην κοινωνία μπορεί να μεταφέρει το θετικό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη κατά της μισαλλοδοξίας».  Ο Μουσταφά Μουσταφά αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρουσίας της νεολαίας  στην ιστορία της Αριστεράς, στην κοινωνική και πολιτική δράση, καθώς και  στην ανάγκη  μέτρων ενίσχυσης του αγροτικού τομέα. Στον τομέα του τουρισμού δήλωσε ότι θα στηρίξουν οικογενειακές επιχειρήσεις, ειδικά μετά το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού Νυμφαία -Μακάζα και πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν να επιτραπεί και η διέλευση λεωφορείων αλλά και να δοθεί βίζα 72 ωρών στους τούρκους επισκέπτες. Δεσμεύτηκε, τέλος, για περαιτέρω στήριξη των φοιτητών σε θέματα στέγασης, σίτισης και μετακίνησης. Ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας «ότι τους τρεις βουλευτές ενώνει ο στόχος να οδηγήσουν την περιοχή σε ανάκαμψη και η αγωνία να βοηθήσουν τη χώρα να βρει τον βηματισμό της στο αύριο», αναφέρθηκε αρχικά στην  παρελθούσα πολιτική αποκατάστασης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων της μειονότητας και στη συνέχεια πέρασε στο κρίσιμο θέμα της ανεργίας, αναφερόμενος στην αδυναμία σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συνέχεια μίλησε για τα έργα υποδομής που είχαν σχεδιαστεί στην περιοχή, χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την αγορά της Τουρκίας στην οποία η Ελλάδα κάνει περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές, ενώ υπογράμμισε ότι το ΔΠΘ  υπήρξε «η μεγαλύτερη επένδυση για την περιοχή». Τέλος, διευκρίνισε ότι η περιοχή εξελίσσεται σε ενεργειακό κέντρο και μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης ευρωπαϊκών, ρωσικών κι αμερικανικών συμφερόντων.

Οι ποιοτικές ερωτήσεις και επισημάνσεις των νέων

Οι νέοι αφού άκουσαν τις τοποθετήσεις των τριών βουλευτών υπέβαλαν τις δικές τους ερωτήσεις πάνω στα εκτενώς αναλυμένα από τους βουλευτές θέματα, ερωτήσεις που όπως παρατήρησαν και οι ίδιοι οι βουλευτές, είχαν βάθος, ποιότητα και μεγάλο υπόβαθρο, γι’ αυτό και οι νέοι δέχτηκαν τα συγχαρητήριά τους. Θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση ήταν η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής, η μειονοτική εκπαίδευση, αλλά και η εκμετάλλευση των αξιοθέατων της περιοχής. Θέμα  ερωτήσεων ήταν ακόμη  οι ενέργειες των υπευθύνων για τη δημιουργία σχολής κτηνοτροφικών και αγροτικών σπουδών στην περιοχή, η σημασία που δίνεται στον ορεινό όγκο, η αειφορία και ένας ενδεχόμενος αναδασμός, αλλά και η άποψη των βουλευτών για τις ενδεχόμενες εξορύξεις χρυσού στην περιοχή, θέμα στο οποίο οι βουλευτές ήταν καθέτως αντίθετοι. Οι νεαροί ζήτησαν εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για τον τουρισμό, μακριά από γενικολογίες, αλλά και πρόγραμμα για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας των μειονοτήτων με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεών τους. Ακόμη, οι ίδιοι μιλώντας για το μεταναστευτικό που αποτελεί φλέγον θέμα για τη χώρα, ζήτησαν από τους βουλευτές να πράξουν τα δέοντα ώστε η ιστορία της Θράκης  που πρώτη αντιμετώπισε τις δυσκολίες της προσφυγιάς, να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρη την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.