Βουλα Ελευθεριαδου: «Με την εμπειρια μας να χρησιμοποιησουμε ο,τι εχουμε ωστε να ευοδωθει για τους νεους ενα καλυτερο μελλον»

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής με την παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΔΥΝΑΤΑ» κάνει τον απολογισμό της προεκλογικής περιόδου και αναλύει τις απόψεις της για το αύριο του Δήμου Κομοτηνής

«Έναν δήμο, που βρίσκεται πολλά  χρόνια πίσω,  θα μπορέσουμε να τον κάνουμε σύγχρονο»

Έμπειρη στον στίβο της πολιτικής, δραστήρια διαρκώς στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ακάματη στην επαγγελματική της δραστηριοποίηση. Ο λόγος για την κ. Βούλα Ελευθεριάδου που στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο πλευρό του Αντώνη Γραβάνη, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

«Ο δήμος πρέπει να αλλάξει και να πάει μπροστά» δήλωσε ορθά κοφτά κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, για να υπογραμμίσει πως η «Κομοτηνή Δυνατά» και η ίδια έχουν την όρεξη και την εμπειρία να καταφέρουν αυτή τη στόχευση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και κυρίως τη νέα γενιά, ώστε να ανατραπεί η πληθυσμιακή απερήμωση της περιοχής. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται η συστράτευση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να αναδειχθούν στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο άνθρωποι που είναι ικανοί να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία και να συνεργαστούν με τους πάσης φύσεως φορείς, εξ ου και η κ. Ελευθεριάδου ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο λόγος στην ίδια όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Είστε ένα πολύπειρο στέλεχος και στο κομμάτι των πολιτικών μαχών. Συγκριτικά με την πρότερη εμπειρία σας, τι το διαφορετικό είχε αυτή η προεκλογική διαδικασία;

Β.Ε.: Εκείνο που μου άρεσε πάρα πολύ στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών ήταν η ομαδικότητα. Δεν την είχα ζήσει στο βουλευτικό κομμάτι, γιατί εκεί είσαι μόνος σου. Δουλεύεις μόνο για τον εαυτό σου και για την παράταξη βέβαια, αλλά ουσιαστικά κυνηγάς τον σταυρό με μοναχικότητα. Εδώ στα δημοτικά βίωσα το συλλογικό πνεύμα, την ομαδικότητα, την καλή  διάθεση, την θετική αύρα που σου δίνουν και όλοι οι υπόλοιποι  συνυποψήφιοι, οι οποίοι  πραγματικά είναι πάρα πολύ αξιόλογοι. Νομίζω ότι το καταλαβαίνει ο καθένας ότι έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή ομάδα συλλογικά. Στα δημοτικά έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται πολύ κοντά στον Έλληνα πολίτη, στον δημότη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα τα οποία μπορούνε να σου δώσουνε την ευκαιρία να παραγάγεις πραγματικά έργο, που πιθανόν στο βουλευτικό κομμάτι να μην ήταν τόσο εύκολο, γιατί συνήθως εξαρτάσαι από άλλους παράγοντες. Θεωρώ λοιπόν  ότι η κάθοδος αυτή στα δημοτικά ήταν μια κίνηση που μου άρεσε τελικά, και είμαι πολύ χαρούμενη που την επέλεξα και που επέλεξα και τον συνδυασμό αυτόν για να μπορέσω να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία.

Δυο επίπεδα επιδιώξεων

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου είστε ένας άνθρωπος που όσον αφορά στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, αλλά και από την  προσωπική σας διαδρομή, είστε συνεχώς δίπλα στον κόσμο. Άλλαξε καθόλου ο τρόπος με τον οποίο σας προσεγγίζουν οι πολίτες με την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς σας;

Β.Ε.: Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που ήμουνα μέσα στη διαδικασία των πολιτικών πραγμάτων της περιοχής, δεν έπαψα να μαθαίνω και να μαθαίνω για νέες καταστάσεις, νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά πολλά από  αυτά που μου έχουν  επισημάνει στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών, ήταν και τα ίδια που μου είχαν  επισημάνει πριν από πολλά χρόνια  στις βουλευτικές εκλογές το 2015, πράγμα το οποίο σημαίνει για την περιοχή μας πως τα πράγματα κινούνται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.

Θα μπορέσω να διαχωρίσω δυο επίπεδα επιδιώξεων που έχουμε να κάνουμε το επόμενο χρονικό  διάστημα, που πιστεύω με το καλό θα εκλεγούμε. Είναι τα άμεσα και τα επείγοντα και  αφορούνε τη διαβίωση των πολιτών του δήμου Κομοτηνής, για παράδειγμα το πόσιμο νερό, που σε ορισμένα χωριά υπάρχει πρόβλημα ή το νερό για το πότισμα των χωραφιών. Θεωρώ ότι είναι πολύ επείγοντα. Όπως επίσης και η ποιότητα  ζωής που αφορά όλες τις διαδικασίες που κάνει ο δήμος, την καθαριότητα, το περιβάλλον, τους τόπους αναψυχής των παιδιών, κλπ, τα οποία κατανοούμε ότι βρίσκονται σε πολύ άσχημο στάδιο και επίπεδο. Από την άλλη μεριά θα διαχωρίσω τα κομμάτια τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής, και πώς θα μπορέσουμε έναν δήμο, ο οποίος βρίσκεται πολλά  χρόνια πίσω,  να τον κάνουμε σύγχρονο και μέσα στα σημερινά δεδομένα και ακόμα καλύτερο, χρησιμοποιώντας πάρα πολλά εργαλεία που αφορούν τις  χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε., τα προγράμματα της Ε.Ε., επιδοτήσεις από τα υπουργεία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε πραγματικά τον δήμο μας και να τον κάνουμε εφάμιλλο με τους δήμους των γειτονικών νομών όπως της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης,  που δυστυχώς για μας, είναι πάρα πολύ  μπροστά.

«Επέστρεψα στην πολιτική και μάλιστα στο μετερίζι του δήμου για το μέλλον των παιδιών μας»

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου αναφερθήκατε στο μέλλον και το μέλλον αφορά κυρίως τις νέες γενιές. Εσείς και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, στραφήκατε και απευθυνθήκατε προς τις νέες γενιές…

Β.Ε.:  Αυτό που με προβλημάτισε εξ αρχής ήτανε οι νέοι άνθρωποι. Θεωρώ ότι σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε και αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Εμείς με την εμπειρία μας να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε συσσωρεύσει έως τώρα, είτε πολιτικά, είτε επαγγελματικά, ούτως ώστε να ευοδωθεί για αυτούς ένα καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά αυτά έχουνε περάσει  πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω του covid, έχουν υποστεί πιέσεις σε μια ευαίσθητη ηλικία στη ζωή τους, και πιθανόν  να αισθάνονται είτε αποκομμένοι από την πολιτική,  είτε ότι δεν έχουν μέλλον, είτε να βρίσκουνε πάρα πολλές δυσκολίες, όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Απευθύνομαι  ξανά  σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που  θέλουν να δημιουργήσουν τη ζωή τους, που  θέλουν να κάνουν την οικογένειά τους, να  μείνουν εδώ, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για όλους. Αυτά ήταν και ο λόγος που επέστρεψα στην πολιτική και μάλιστα σε αυτό το μετερίζι του δήμου.

Θεωρώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα, να στηρίξουμε τις νέες θέσεις εργασίας, όσο περνάει από το χέρι των δήμων ή να διευκολύνουμε ανθρώπους να έρθουν να επενδύσουν στην Κομοτηνή, να αυξήσουμε όσο μπορούμε το εισόδημα που μπαίνει μέσα στον δήμο Κομοτηνής,  για να μείνουν τα νέα παιδιά εδώ και φυσικά όσο είναι δυνατόν, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Γιατί τα περισσότερα από τα παιδιά  αυτά είναι εφοδιασμένα με πάρα πολλά  προσόντα. Δεν μπορεί να μην  δώσουμε στα παιδιά αυτά τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις προς όφελος των συμπολιτών τους, γιατί αυτή είναι η επένδυση για το μέλλον: η παιδεία που  πήραμε και πρέπει  αυτή τη στιγμή να βγει αυτό και να αντικατοπτριστεί και επαγγελματικά.

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου στην παρούσα αυτοδιοικητική θητεία είχαμε 6 γυναίκες στο υφιστάμενο δημοτικό, 2 στο υφιστάμενο περιφερειακό συμβούλιο…

Β.Ε.: Η  γυναίκα νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην πολιτική, αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία, τουλάχιστον σε όσες από μας ασχολούμαστε συστηματικά με το κομμάτι της πολιτικής. Το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν με το καλό τελειώσουμε με τις εκλογικές διεργασίες, θέλω να επενδύσω στο κομμάτι της γυναίκας και πολιτικής, με όποιους τρόπους μπορώ, με κάποιο πολύ συντονισμένο τρόπο.

«Να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς ή να παρέμβουμε σε φορείς»

ΠτΘ: Άρα νέοι, ποιότητα ζωής, παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ανάγκη εξασφάλισης πόσιμου και αρδευτικού νερού. Όλα αυτά απαιτούν και συνέργεια και συνεργασία και μεταξύ των μελών μιας ομάδας, αλλά και με όλους τους υπολοίπους φορείς της διοίκησης. Υπάρχει έφορο έδαφος εκεί κ. Ελευθεριάδου;

Β.Ε.: Δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε  όλα αυτά τα ζητούμενα μόνο με τη δική μας προσπάθεια.  Εδώ χρειάζεται συντονισμός, γι’ αυτό χρειάζονται και άνθρωποι. Εδώ η εμπειρία είναι αυτή που θα μετρήσει και η επαφή με τους υπόλοιπους φορείς που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, είτε αυτό λέγεται υπουργείο, είτε οι γειτονικοί δήμοι, κλπ. Νομίζω ότι εσωτερικά έχουμε μια πάρα πολύ καλή  χημεία, αλλά αυτό δεν φτάνει,  χρειάζονται και παρεμβάσεις, χρειάζεται και εξωστρέφεια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό και να μιμηθούμε κάποια πράγματα που έχουνε κάνει σωστά οι άλλοι  δήμοι, δεν είναι κακό να δούμε πώς το έχουνε κάνει. Είναι θετικό αυτό.  Αλλά και φυσικά να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς ή να παρέμβουμε σε φορείς που θα βελτιώσουνε την ποιότητα ζωής μας.  Ο ρόλος του δήμου ναι μεν είναι ο κλασικός, ο παραδοσιακός, ναι μεν είναι το όραμα του αύριο, αλλά μπορεί να παρέμβει και σε διαδικασίες άλλες, να βγάλει προς την επιφάνεια τα προβλήματα της περιοχής που άπτονται και της κεντρικής διοίκησης.

«Έχω δείξει τι μπορώ να κάνω και μπορώ να κάνω και πολύ περισσότερα»

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου, η επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να γίνουνε πολλά. Οι στοχεύσεις είναι πολλές, οι προτεραιότητες νομίζω ότι αναλύθηκαν και  είναι επίσης επαρκής για την επόμενη μέρα. Από πού θα ξεκινήσει η Βούλα Ελευθεριάδου καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη μέρα; Θα θέλαμε και ένα δικό σας καταληκτικό σχόλιο.

Β.Ε.: Πιστεύω ότι οι πολίτες του δήμου Κομοτηνής θα πρέπει να μας εμπιστευτούν. Είμαστε μια ομάδα με ανθρώπους που έχουν επαγγελματική εμπειρία. Επίσης άλλοι λίγο λιγότερο, άλλοι λίγο περισσότερο έχουν επαφή με την πολιτική και τα κοινά, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε γνώστες τόσο των καταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή μας, όσο και συγκεκριμένων επαγγελματικών πεδίων, πράγμα το οποίο μας κάνει ικανούς να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον δήμο προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα, εμπιστοσύνη σε μας, στον Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και μπορεί να μας οδηγήσει, γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό, γιατί κάθε τι πρέπει να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί για να μπορέσουμε να το πετύχουμε. Άρα λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης ζητούμε την Κυριακή από τους πολίτες του δήμου Κομοτηνής.

Όσον αφορά το προσωπικό μου κομμάτι,  θεωρώ ότι οι  συμπολίτες μου με γνωρίζουν πάρα πολλά χρόνια, είμαι μέσα στο κοινωνικό σύνολο, έχω δείξει τι μπορώ να κάνω και μπορώ να κάνω και πολύ περισσότερα εφόσον μου δοθεί μια θέση ευθύνης. Ποια θέση θα είναι αυτή είναι στην κρίση του Αντώνη Γραβάνη να αξιοποιήσει τα προσόντα, τα οποία μπορώ να διαθέσω στον δήμο Κομοτηνής. Επομένως την επόμενη μέρα, εφόσον όλα με το καλό γίνουν όπως πρέπει, είμαστε εδώ και εφόσον αναλάβω ό,τι μου δοθεί, να συζητήσουμε για το τι θα μπορέσουμε να κάνουμε στο κομμάτι εκείνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.