«Βαριες» κουβεντες και διαφοροποιησεις ενοψει δημοψηφισματος

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής

Σε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα. «Μήλον της έριδος» αποτέλεσε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, που παρουσιάστηκε αρχικά από τον δήμαρχο, κ. Γιώργο Πετρίδη, με το οποίο το ανώτατο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης πήρε πριν από λίγες μέρες θέση αναφανδόν υπέρ του «ναι». Σε παρέμβασή της πριν από την έναρξη της συζήτησης, η κ. Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», χαρακτήρισε απορίας άξιο «γιατί ένα ψήφισμα της ΚΕΔΕ που ενέχει σαφή θέση υπέρ του «ναι» έρχεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, δύο μέρες πριν από το δημοψήφισμα» και διερωτήθηκε με νόημα «αν αυτό αποτελεί προσπάθεια ποδηγέτησης και χειραγώγησης της τοπικής κοινωνίας». «Εδώ δε μας ζητάτε να κάνουμε μια γενική συζήτηση και να πάρουμε θέση», σημείωσε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, «αλλά να πάρουμε θέση για ένα κείμενο της ΚΕΔΕ, που παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ του «ναι»». «Το θέμα είναι «συζήτηση για την τοποθέτηση της ΚΕΔΕ, που είναι το όργανο που προΐσταται των δήμων, και θα αποφασίσουμε αν θα εκδώσουμε απόφαση ή όχι», αποκρίθηκε ο κ. Νότης Χαραλαμπίδης, επισημαίνοντας ότι «μπορεί ενδεχομένως το συμβούλιο να αποφασίσει τελείως διαφορετικά».

«Σε δύο μέρες μπορεί να κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας», σημείωσε, παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, και χαρακτήρισε υποχρέωσή του το να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, «όχι για να επικυρώσουμε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, αλλά για να κάνουμε μια συζήτηση επί αυτού». Υπενθύμισε δε ότι παρόμοια πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει και από παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας τις τελευταίες μέρες, την οποία έθεσε υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης προχώρησε στην περιγραφή προβλημάτων, που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών στη λειτουργία του δήμου Κομοτηνής, παραθέτοντας μεταξύ άλλων ότι με μεγάλη δυσκολία εξασφαλίστηκε η ομαλή ροή καυσίμων προς τον δήμο, ότι είναι πλέον αδύνατη η υπογραφή των συμβάσεων για την αγροτική οδοποιία, ότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων, αν και οι μισθοδοσίες βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου, καθώς επίσης ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με προμηθευτές του δήμου και των νομικών του προσώπων, που μπροστά στο φάσμα της αδυναμίας να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις προμήθειες, δεν μπορούν να διαθέσουν προμήθειες τέτοιες στον δήμο για την κάλυψη καθημερινών αναγκών. Επιπλέον, υπενθύμισε τον κίνδυνο για τα έργα, που εξελίσσονται, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των αναδόχων. Καταλήγοντας εκτίμησε πως «αυτά που περιγράφει η ΚΕΔΕ, που μπορεί σε κάποιους να ακούγονται υπερβολικά, κινδυνολογικά ή επίφαση, προκειμένου να υποστηριχτεί μία εξαρχής ειλημμένη πολιτική θέση απέναντι στο δημοψήφισμα, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο στον δικό μας δήμο, με αυτά που σας είπα και με άλλα θα μπορούσα να πω».

Ελένη Λαφτσή
«Είναι απορίας άξιο το γιατί αποδέχτηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής τον ρόλο του κινδυνολόγου και του ωμού εκβιαστή προς την τοπική κοινωνία»

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Λαφτσή, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Πετρίδη κινδυνολόγο και ωμό εκβιαστή, καλώντας τον να γίνει κομμάτι μιας προσπάθειας επαναφοράς από το «παράθυρο» των δυνάμεων της διαφθοράς, με σκοπό να συντελεστεί ένα πραξικόπημα. «Η ΚΕΔΕ, ως κορυφαίο όργανο της αυτοδιοίκησης», σημείωσε με νόημα, «θα όφειλε να την προστατεύει, να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της και να μην την αφήνει να χρησιμοποιείται από δυνάμεις, που έχουν ευθεία αναφορά στους θεσμούς και στις εγχώριες δυνάμεις, που τους υπηρετούν-τα κόμματα του «Μένουμε Ευρώπη», το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι». «Είναι απορίας άξιο το γιατί αποδέχτηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής αυτόν τον ανάξιο ρόλο για τον εαυτό του», επέμεινε η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής, «τον ρόλο του κινδυνολόγου και του ωμού εκβιαστή προς την τοπική κοινωνία». «Νομίζω ότι οι πολίτες και εμείς εδώ μέσα», συνέχισε, «οφείλουμε να μην έχουμε τόσο κοντή μνήμη. Εδώ και 5 χρόνια η χώρα μας δοκιμάστηκε από μια αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική, που την υπηρέτησαν πιστά τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η πολιτική, που δημιούργησε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους στη χώρα, έστειλε χιλιάδες νέους στη μετανάστευση, έκλεισε χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαθλίωσε την κοινωνία, διέλυσε την αυτοδιοίκηση, οδήγησε συνανθρώπους μας στις ουρές των συσσιτίων. Σήμερα κάνουν λόγο για τις ουρές στις τράπεζες και στα ΑΤΜ. Δεν είχαν όμως τότε λόγο να πουν ούτε κουβέντα και οι φορείς και ο δήμος και τα ΜΜΕ για τις ουρές στα συσσίτια και στα σκουπίδια. Η αυτοδιοίκηση, που όλοι κόπτεστε, ήταν αυτή που με αυτές τις πολιτικές λιτότητας, που θέλετε σήμερα να πούμε «ναι», έχασε πάνω από το 60% των πόρων της και κατήργησε ή συρρίκνωσε πολλές από τις δομές της. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος, πρέπει ο λαός να αντισταθεί σε αυτήν την προσπάθεια εκφοβισμού και εσείς, σας απευθύνω έκκληση, να μη χρησιμοποιηθείτε από αυτούς που σπέρνουν τον φόβο, ως εργαλείο για να επαναφέρουν όλες αυτές τις δυνάμεις της διαφθοράς από το «παράθυρο», για να συντελεστεί ένα πραξικόπημα και να επαναφέρουμε αυτές τις πολιτικές, οι οποίες καταδικάστηκαν στις 25 Γενάρη».

Γιώργος Πετρίδης
«Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση κομματικοποίησης της αυτοδιοίκησης με την κίνηση αυτή»

«Αδικείτε και εμένα προσωπικά και τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και την ΚΕΔΕ», αποκρίθηκε ο κ. Πετρίδης, επικαλούμενος ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και αντιδράσεις και ψηφίσματα και κινητοποιήσεις κάθε φορά, που η αυτοδιοίκηση δεχόταν πλήγματα. «Πού εμείς συνταχθήκαμε στην πράξη με πολιτικές, που οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ;», αναρωτήθηκε, για να αντιτείνει ότι «ακριβώς το γεγονός το ότι συνταχθήκαμε στην πράξη με κινητοποιήσεις και με ενέργειες απέναντι σε αυτά, μας δίνει και το δικαίωμα και την υποχρέωση σήμερα να συνεχίσουμε έτσι». «Επομένως, δεν υπάρχει καμία επιχείρηση κομματικοποίησης της αυτοδιοίκησης με την κίνηση αυτή», επισήμανε.

«Δημοκόπος, ψεύτης και πολιτικός απατεώνας αυτός που παραπλανά συνεχώς δόλια και σκόπιμα έναν λαό ολόκληρο»

Απαντώντας στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς περί κινδυνολογίας και εκβίασης, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «κινδυνολόγος και εκβιαστής δεν είναι αυτός που περιγράφει μια πραγματικότητα, για την οποία δεν άκουσα από εσάς κάποια αμφισβήτηση». Ανεβάζοντας τους τόνους και επιτιθέμενος στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, χωρίς να τον κατονομάζει, ο κ. Πετρίδης συνέχισε λέγοντας: «αντίθετα με αυτά που είπατε, είναι δημοκόπος, ψεύτης και πολιτικός απατεώνας αυτός που για να δικαιολογήσει την αποτυχία του παραπλανά συνεχώς δόλια και σκόπιμα, από ό,τι προκύπτει από το αποτέλεσμα, έναν λαό ολόκληρο- ακόμα και σήμερα που δεν είμαστε απλά στο παραπέντε της καταστροφής, αλλά έχουμε ανοίξει την πόρτα του πυρήνα της καταστροφής».

«Όχι στο “όχι”…»

Στην κορύφωση της έντασης με την κ. Λαφτσή, ο κ. Πετρίδης την κατηγόρησε ότι περιορίζεται σε αυτά που διαβάζει σε κομματικούς φετφάδες, προσδιορίζοντας το περιεχόμενο του «ναι», κατά τη δική του ανάγνωση, ως «όχι στο “όχι”», που οδηγεί στην καταστροφή». «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα μας οδηγήσει σε κάτι, που επιθυμεί και ο λαός μας και εμείς όλοι εδώ μέσα», σημείωσε, «αλλά τάσσομαι με το «ναι» γιατί είμαι βέβαιος-κι αυτό μπορείτε να το πάρετε ως κινδυνολογία, γιατί δεν είναι γεγονός, αλλά πρόβλεψη-ότι το «όχι» μας οδηγεί στην καταστροφή».
 

Φελίνα Καζάκου
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι υποχρέωση όλων μας να επιχειρήσουμε πολιτικές, που θα αποτρέψουν τον εκτροχιασμό της χώρας»

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, η κ. Φελίνα Καζάκου της μείζονος αντιπολίτευσης πήρε σαφή θέση υπέρ του «ναι» στη διαπραγμάτευση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια συζητούσαμε στον χώρο αυτό για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και του δήμου μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για την επιβίωση των ΟΤΑ». «Ειλικρινά, αναρωτιόμαστε, δεν κοιτάει κανείς γύρω του τι έχει πετύχει η χώρα και ο δήμος Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια μέσα από αυτά τα χρηματοδοτούμενα εργαλεία;», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την απόφαση για το δημοψήφισμα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το αύριο στο δήμο μας και τόνισε ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι υποχρέωση όλων μας να επιχειρήσουμε εκείνες τις πολιτικές, που θα αποτρέψουν τον εκτροχιασμό της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών».
 

Νεκτάριος Δαπέργολας
«Οι δήμαρχοι να μην προσπαθούν να το παίξουν συγκεκαλυμμένοι «ψηφοτσομπάνηδες»»


Εκ μέρους του «Σπάρτακου», ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας κατέθεσε την προσωπική του θέση, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να φτάσουμε στο δημοψήφισμα, αλλά «με τα σημερινά δεδομένα εξακολουθώ και πάλι να λέω ότι το «ναι» ισοδυναμεί με έναν σίγουρο θάνατο, ενώ το «όχι» θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερης διαπραγμάτευσης». Αποδοκιμάζοντας δε και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, σημείωσε σκωπτικά πως «εγώ θα προτιμούσα οι δήμαρχοι να παραμείνουν δήμαρχοι και να μην προσπαθούν να το παίξουν συγκεκαλυμμένοι «ψηφοτσομπάνηδες»». Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Καραΐσκος διαφοροποιήθηκε κατά τι από τον κ. Δαπέργολα, αποδοκιμάζοντας και τη στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τη σκοπιμότητα του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Nίκος Φακιρίδης
«Είτε με το «ναι», είτε με το «όχι» να είμαστε σε εγρήγορση»


Αντίθετος με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ δήλωσε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Νίκος Φακιρίδης, τονίζοντας την πάγια διαφωνία του με την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσα από την Ε.Ε. και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δουν χαΐρι και προκοπή μέσα στην Ε.Ε». Κατά δεύτερον, διέκρινε πως «το «ναι» σημαίνει εφαρμογή ενός προγράμματος, περίπου 9 δις ευρώ, το οποίο είναι συνέχεια όλων των μέτρων και των πολιτικών που ζήσαμε αυτά τα χρόνια», για να επισημάνει όμως πως και «το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει μέτρα 8 δις ευρώ». «Άρα αυτό που ακούγεται για αξιοπρέπεια», σχολίασε σκωπτικά, «πρέπει να το κοστολογήσουμε γύρω στο 1 δις ευρώ…».  Κάλεσε την Κυριακή τον κόσμο να μην διαλέξει ανάμεσα σε αντιλαϊκά μέτρα και ανάμεσα σε μνημόνια, ενώ συνέστησε εγρήγορση στους συναδέλφους του και στη δημοτική αρχή, παρατηρώντας πως είτε με το «ναι», είτε με το «όχι», την επόμενη εβδομάδα μπορεί να ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις και ακραία φαινόμενα.
 

Αποχώρηση της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», διαφοροποίηση του Θ.Γκαντή


Στη διαδικασία της ψηφοφορίας τέθηκε τελικά το κείμενο των φορέων της Ροδόπης και το σχέδιο ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με το πρώτο να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία και το δεύτερο να υπερψηφίζεται μόνο από τον κ. Φακιρίδη. Σημειώνεται ότι η «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» είχε αποχωρήσει μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής, οι σύμβουλοι του «Σπάρτακου» δήλωσαν την αντίθεσή τους στην έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ από την παράταξη του δημάρχου υπήρξε μια «διαρροή» προς την αποχή. Συγκεκριμένα, διαφοροποίηση προέκυψε από τον κ. Θεόδωρο Γκαντή, ο οποίος παρότι δήλωσε υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κάνοντας έντονη αυτοκριτική για το ρόλο του οργάνου και γενικότερα για τη νοοτροπία της κοινωνίας μέσα στο διαμορφωθέν περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα και απείχε από την ψηφοφορία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.