Βαγγελης Ευαγγελοπουλος: «Να αναλογιστουν πολιτες, πως θα ηταν τα πραγματα αν θα υπηρχε ενας εκλεγμενος βουλευτης του ΚΚΕ εδω στη Ροδοπη»

«Δεν λέμε ότι είναι ίδια τα κόμματα εξουσίας όμως έχουν ένα κοινό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα»

Με αισιοδοξία που πηγάζει από την αγωνιστική διάθεση του κόμματος, τόσο στην πολιτική «αρένα» όσο και στους δρόμους της κοινωνίας κατέρχεται στις εκλογές το ΚΚΕ. Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Ροδόπη κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα συμπεράσματά του από τις επαφές με τους πολίτες της Ροδόπης, αλλά και το πανελλαδικό σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται λίγο πριν την κάθοδο στις κάλπες.

Ο κ. Ευαγγελόπουλος μοιράστηκε τις εκτιμήσεις του, κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους και τις νέες που για πρώτη φορά καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν παρέλειψε δε να αποκρούσει τις «χείρες» συνεργασίας που τείνονται το τελευταίο διάστημα.

Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Ευαγγελόπουλε όλο το προηγούμενο διάστημα κάνατε περιοδείες και συνομιλήσατε με πολίτες σε όλη τη Ροδόπη. Τι σας έχει μένει απ΄αυτόν τον διάλογο;

Β.Ε.: Ουσιαστικά μένουν μερικές μέρες μέχρι να φτάσουν οι συμπολίτες μας στην κάλπη. Ήδη το ΚΚΕ όλα τα μέλη του, τα στελέχη του, οι σημερινοί υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο του λαού της Ροδόπης ήρθαν σε επαφή με τον λαό της περιοχής μας, με τη νεολαία, με τους φοιτητές μας, με τους μαθητές μας. Συναντήθηκαν και στον δρόμο του αγώνα πάρα πολλές φορές. Αυτό που μας μένει, από τη μια είναι η αισιοδοξία ότι υπάρχει ελπίδα, και σε αυτές τις εκλογές, εκφράζεται σε κάθε περιοδεία και στις συναντήσεις που κάνουμε, μέσα από το ΚΚΕ που θα βγει ένα μπόι πιο ψηλά. Βέβαια δεν περιμέναμε την προεκλογική περίοδο για να κάνουμε ουσιαστική κουβέντα πάνω στα προβλήματα που έχει ο λαός της Ροδόπης. Τα αναδεικνύαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα απλά έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας να φτάσουν οι θέσεις του ΚΚΕ σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους. Από αυτή την άποψη τα μηνύματα που μας έρχονται είναι πολύ θετικά, πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι επαναπροσεγγίζουν το ΚΚΕ και στη Ροδόπη. Αποχαιρετάνε τα κυβερνητικά κόμματα που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουν συμβάλλει για αυτή την άθλια καθημερινότητα που ζούμε. Και λέω άθλια γιατί σε μια σειρά τομείς της καθημερινής μας ζωής βλέπουμε μεγάλες και τεράστιες δυσκολίες. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις επιθέσεις που δέχεται το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνεται κυρίως σε ψηφοφόρους που χάνει και προσεγγίζουν το ΚΚΕ.

«Η λογική του μικρότερου κακού μας έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο κακό»

ΠτΘ: Ο  κ. Κουτσούμπας από τη Θεσσαλονίκη στην κεντρική του παρουσία και ακολούθως το επανέλαβε και στην Πάτρα, είπε ότι κανείς δεν πρέπει να κατέλθει στις κάλπες της Κυριακής με βαριά καρδιά για να ψηφίσει. Και εσείς εκφράσατε προηγουμένως ένα πνεύμα αισιοδοξίας…

Β.Ε.: Υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα βρίσκεται νομίζουμε στο ΚΚΕ. Αυτό το λέμε γιατί ένα κομμάτι είναι οι μάχες που έδωσε και θα δώσει από την επόμενη μέρα των εκλογών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, αλλά από την άλλη γιατί δημιουργεί και προσπαθεί να συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να έρθει μια προοπτική ριζικών αλλαγών και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο οικονομίας.

Από τις περιοδείες από την προσωπική μου πείρα από τη Ροδόπη -και αυτό εννοούσε και ο σύντροφος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στις ομιλίες του- υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που συζητάμε και σκέφτεται το εξής:  θα ψηφίσω τον έναν γιατί είναι λιγότερο κακός από τον άλλον. Θα ψηφίσω για παράδειγμα τον Μητσοτάκη γιατί αν έρθει ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί κρίσεις, κλπ, το αφήγημα δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, ή θα ψηφίσω τον Τσίπρα για να φύγει η κακιά δεξιά. Εμείς λέμε στον λαό που συζητάμε καθημερινά, είναι πολύ στενάχωρο να πας και να ψηφίσεις κάτι που δεν το πιστεύεις, μόνο και μόνο για να μην βγει κάτι άλλο χειρότερο. Είναι η λογική του μικρότερου κακού. Είναι αυτό που μας έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο κακό, γιατί διαχρονικά βλέπουμε όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε επιλέξει, η κάθε μια που προκύπτει να είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Και αυτό είναι αντικειμενικό, γιατί κάθε κυβέρνηση που προκύπτει εφαρμόζει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει η προηγούμενη και έρχεται να νομοθετήσει και άλλους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, νόμους. Υπάρχει δηλαδή ένα κοινό πρόγραμμα στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Δεν λέμε ότι είναι ίδια τα κόμματα, αλλιώς θα ήταν ένα κόμμα. Υπάρχει όμως ένα κοινό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Αυτό το κοινό πρόγραμμα λέει ότι θα ψηφίσουμε 350 προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να θυμίσουμε ότι, για παράδειγμα, προαπαιτούμενο ήταν η ιδιωτικοποίηση του νερού, και σε αυτό συμφωνούν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, θα συνεχίσουν τα ματωμένα πλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολεηλασία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, θα συνεχίσουμε την εμπλοκή της χώρας μας σε έναν πόλεμο ληστών που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, στέλνοντας ακόμη πιο βαρύ οπλισμό, όπως είναι τα λέοπαρντ που μας έχουν ζητηθεί να σταλούν, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η κοινή στρατηγική, ο λαός μας δεν μπορεί παρά να επιλέξει το μόνο κόμμα που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος σε όλη αυτή την πολιτική, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, με ποιον τρόπο θα σχηματιστεί, αν θα είναι πολυκομματική, αν θα είναι αυτοδυναμίας, και ανεξαρτήτως πρόσημου που θα έχει.

«Καλούμε τη νέα γενιά να στηρίξει δαγκωτό ΚΚΕ»

ΠτΘ: κ. Ευαγγελόπουλε, τι σας λένε οι νέοι της Ροδόπης;

Β.Ε.: Τα μηνύματα είναι θετικά και από νέους ανθρώπους. Καλούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, που όλες οι κυβερνήσεις τους έχουν λοιδορήσει, να το κάνουν το βήμα. Ήδη έκαναν ένα μεγάλο βήμα οι μαθητές της Ροδόπης, καταφέρνοντας να μην ξεχαστεί το έγκλημα τα Τέμπη, ένα έγκλημα που ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μας. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», μπήκανε μπροστά οι ίδιοι οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα που έβαζαν στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ και καλούμε αυτό να αποτυπωθεί και στην κάλπη, στηρίζοντας μαζικά το ΚΚΕ, στηρίζοντας αυτή τη δύναμη που είναι η μόνη αντισυστημική δύναμη αυτή τη στιγμή που θα προκύψει και από την επόμενη βουλή και είναι αυτοί που θα συναντηθούν και την επόμενη μέρα στον δρόμο του αγώνα.

Η νεολαία δεν θα συγχωρήσει επίσης την  προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες μέρες να εξαγοραστεί η ψήφος της. Ούτε με κάποια επιδόματα της τελευταίας στιγμής, χαρτζιλίκι, την ώρα δηλαδή που ένας νέος άνθρωπος που είναι Β΄, Γ΄ Λυκείου, είναι σε μια περίοδο που τρέχει από φροντιστήριο σε φροντιστήριο για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, οι γονείς του  χρυσοπληρώνουν την ιδιωτική εκπαίδευση, κλπ, να έρχεται μια κυβέρνηση και να σου λέει, πάρε 150-180 ευρώ, για να εξαγοραστεί η ψήφος σου. Ούτε βέβαια από την άλλη θα εξαγοραστεί από τον έτερο διεκδικητή της κυβέρνησης που τις  τελευταίες μέρες λέει θα καταργήσω τη βάση του 10, την ίδια ώρα που και οι δυο μιλάνε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που και οι δυο δεν συζητούνε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την τράπεζα θεμάτων, για όλα αυτά δηλαδή που ζορίζουν τους ίδιους τους μαθητές αυτή την περίοδο. Άρα όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου και για τη νέα γενιά, για τους μαθητές της Ροδόπης, και να στηρίξουν δαγκωτό ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας, αλλά είναι πρόγραμμα εξουσίας του λαού»

ΠτΘ: Το ΚΚΕ διεκδικεί την εξουσία;

Β.Ε.: Το ΚΚΕ,  διεκδικεί την εξουσία και την κυβέρνηση, αλλά δεν την διεκδικεί απλά για τον εαυτό του σαν κόμμα,  αλλά για όλο το λαό. Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης, και μάλιστα αυτό προϋποθέτει τη λαϊκή συμμετοχή, τη συμμετοχή και της νεολαίας, όλων των εργαζομένων, όλων των κοινωνικών σωμάτων που πλήττονται σήμερα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε άλλες ράγες. Το πρόγραμμα εξουσίας του ΚΚΕ για παράδειγμα, προϋποθέτει την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Προϋποθέτει την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και μια σειρά άλλα  ζητήματα τα οποία, όπως αποκαλυπτικά τοποθετούνται ορισμένα στελέχη ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμπίπτουν με τα προγράμματα όλων των υπόλοιπων κομμάτων, τα οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, καθημερινά αποδεικνύουν την κοινή τους στρατηγική σύμπλευση.

Άρα το ΚΚΕ εννοείται ότι έχει πρόγραμμα εξουσίας, αλλά είναι πρόγραμμα εξουσίας του λαού. Παλεύει πέρα από τις εκλογές, να δημιουργηθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις για να μπορούν να έρθουν ουσιαστικές αλλαγές σε επίπεδο και εξουσίας την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν κάποιες φωνές που «επιτίθενται» στο ΚΚΕ, και το καλούνε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, «μούφα» προοδευτική, σε μια κυβέρνηση που τίποτα δεν θα ζήλευε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουμε ζήσει. Αυτό δεν θα μας το συγχωρούσε ποτέ ο λαός, αν δίναμε άφεση αμαρτιών και κάναμε έκπτωση στο πρόγραμμά μας για να μπορέσει να διασωθεί το σύστημα. Εμείς λέμε ότι  μπορεί την επόμενη μέρα να υπάρξει μια κυβέρνηση για αυτούς που τους απασχολεί η κυβερνησιμότητα της χώρας, άμεσα μετά τις 21 Μάη, γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, υπάρχει το κοινό πρόγραμμα.

«Από την ερχόμενη Δευτέρα πάλι θα είμαστε στο δρόμο του αγώνα»

ΠτΘ: Ποιος ο στόχος του ΚΚΕ για τη Ροδόπη; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εκείνο το οποίο θα φέρει χαμόγελα;

Β.Ε.: Τα στελέχη, τα μέλη, οι φίλοι του ΚΚΕ, είναι από θέση αρχής αισιόδοξα και αυτό πηγάζει κυρίως από την ανατρεπτική ιδεολογία που έχει το ΚΚΕ, και αντικειμενικά δείχνει εμπιστοσύνη στον λαό και τη νεολαία. Από αυτή την άποψη θα είμαστε χαμογελαστοί την επόμενη μέρα, όπως και να έχει, γιατί έχουμε δώσει μια μάχη στα ίσα και μια μάχη βέβαια που δεν τελειώνει στις 21 Μαΐου. Από την ερχόμενη Δευτέρα πάλι θα είμαστε στο δρόμο του αγώνα. Θεωρούμε όμως, χωρίς να μιλήσουμε με όρους ποσοστών, ότι επιτυχία θα είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμα όλα τα κόμματα που παλεύουν να συγκροτήσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και όσο το δυνατόν πιο δυνατό το ΚΚΕ. Να αναλογιστούν και οι πολίτες, πώς θα ήταν τα πράγματα αν θα υπήρχε ένας εκλεγμένος βουλευτής του ΚΚΕ εδώ στη Ροδόπη. Πώς θα έμπαινε μπροστά όχι μόνο στη βουλή, αλλά και στον αγώνα. Μέσα στους χώρους εργασίας, για να αναδείξει προβλήματα.  Ακόμα και σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αν θα υπήρχε ένας βουλευτής του ΚΚΕ. Δεν είναι στόχοι που θέτουμε αυτοί, αλλά πραγματικά νομίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να ανέβει το ΚΚΕ πάρα πολύ. Θα το εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής, αλλά τώρα είναι η ώρα όλοι μας, ακόμα και αυτοί που ακόμα και τώρα αποφασίζουν να στηρίξουν το ΚΚΕ, να μπουν και οι ίδιοι μπροστά. Τους χρειάζεται το ΚΚΕ και ο ίδιος ο λαός χρειάζεται το ΚΚΕ και να δώσουμε στα ίσα αυτή τη μάχη. Τελευταίες μέρες, να μην αφήσουμε άνθρωπο που να μην του μιλήσουμε για να στηρίξει το ΚΚΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.