Β. Ευαγγελοπουλος: «Θα ψηφισουμε κι οπου βγει;  Η θα κανουμε την εκπληξη, ωστε να ακουγεται πιο δυνατα η φωνη του λαου;»

«Από όταν βάλαμε ως κριτήριο ψήφου το μικρότερο κακό, μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, ήρθε το μεγαλύτερο κακό»

Δεδομένου ότι η προεκλογική περίοδος οδεύει πλέον προς την κορύφωση της και  απέχουμε από την κάλπη μόνο λίγες ημέρες, οι ρυθμοί των κομμάτων γίνονται ολοένα και πιο έντονοι, πλησιάζοντας στην τελική ευθεία.

 Ενόψει της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΕΝΥΔΙΚ και υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ΚΚΕ κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, σε συνέντευξη του στο Ράδιο Παρατηρητής, αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας και παρουσιάζοντας τους κύριους τομείς στόχευσης του κόμματος, κάλεσε τους ψηφοφόρους σε συνειδητή ψήφο, που θα προσανατολίζεται προς την όσο το δυνατόν καλύτερη επόμενη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, έγινε λόγος για τις βασικές ελλείψεις της περιοχής σε επίπεδο υγείας, παιδείας και εργασίας, με τον κ. Ευαγγελόπουλο να τονίζει την ανάγκη για τόνωση συνολικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επιθυμία συνεργασίας, αν αυτό χρειαστεί, τόσο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και με το ΚΚΕ, ο υποψήφιος βουλευτής απέκλεισε πλήρως οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τα μεγάλα κόμματα, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένα «μούφα» προοδευτική κυβέρνηση.

Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος όμως αναλυτικά…

«Σε όλη τη ζωή μας, εμφανίζονται παντού κοιλάδες των Τεμπών»

ΠτΘ: κ. Ευαγγελόπουλε, επισκεφθήκατε δομές υγείας της περιοχής πρόσφατα. Σε τι  κατάσταση βρίσκονται;

Β.Ε.: Η κατάσταση στο ΕΚΑΒ με τη δυσκολία λειτουργίας δεύτερου ασθενοφόρου είναι χρόνια και αποτυπώνει πολύ γλαφυρά το πρόβλημα που υπάρχει στη Ροδόπη. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, όπως οι απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες υπήρχε ασθενοφόρο μέχρι πρότινος ενώ τώρα όχι και μιλάμε για αποστάσεις άνω της μίας ώρας από το νοσοκομείο της Κομοτηνής. Αν αναφερθούμε στα πιο μακρινά χωριά, καλώντας ένα ασθενοφόρο εκεί αυτό θα χρειαστεί 2 έως 3 ώρες, ώστε να κάνει τη διακομιδή και να επιστρέψει. Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι, στα ΕΚΑΒ και συνολικότερα στον  χώρο της υγείας, κάνουν υπερπροσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ωστόσο, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Δεν γίνεται να αποτελεί ατομική ευθύνη η πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις, ιδίως με την πανδημία, την κατάσταση που έχει περιέλθει συνολικά το εθνικό σύστημα υγείας. Προχωράει σταθερά η εμπορευματοποίηση, με όλες  αυτές τις δομές να λειτουργούν βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στο ζύγι και θεωρείται κόστος, την ώρα που όλος ο κρατικός προϋπολογισμός δομείται από τη φορολογία της πλειοψηφίας του λαού και τελικά δεν επιστρέφει τίποτα σε αυτόν.  

Συνολικότερα το ΚΚΕ, τοποθετεί στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σήμερα, εμπόδιο αποτελούν τα κέρδη της ολιγαρχίας, που υπηρετούνται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη,  αποκαλύφτηκε περίτρανα το γεγονός ότι σε όλη τη ζωή μας, εμφανίζονται παντού κοιλάδες των Τεμπών. Εκτός των τραγικών ελλείψεων που ανέφερα, άλλα παραδείγματα είναι η κατάσταση που έχουν περιέλθει τα σχολικά κτίρια, χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους και οι χώροι εργασίας, που έχουν μετατραπεί σε κοιλάδες των Τεμπών, με πολύ συχνά εργατικά ατυχήματα ή εργοδοτικά εγκλήματα.

Σε όλη αυτή την κατάσταση εμείς θέτουμε το εξής δίλλημα στο λαό: «Θα ψηφίσουμε κι όπου βγει;  Ή θα κάνουμε την έκπληξη, ώστε να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή του λαού;» Ταυτόχρονα, συνιστούμε να μην ακούμε τα ψευτοδιλήμματα, γιατί η σταθερότητα που ευαγγελίζονται όλα αυτά τα κόμματα, δεν αφορά την καθημερινή μας ζωή, αλλά τα ματωμένα πλεονάσματα. Απευθύνουμε κάλεσμα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, να τιμωρήσουν τα κόμματα που ευθύνονται για την κατάσταση που ζούμε σήμερα.

«Πλέον όλοι έχουν δοκιμαστεί, δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου…»

ΠτΘ: κ. Ευαγγελόπουλε, το ΚΚΕ επιλέγει παραδοσιακά και στις προεκλογικές περιόδους, να κινηθεί διαφορετικά. Έχετε εντείνει τις επαφές σε αυτό το διάστημα. Τι σας λέει ο κόσμος της Ροδόπης; 

Β.Ε.: Πολύς κόσμος σκέφτεται και προβληματίζεται. Μάλιστα, αποτυπώνεται σε συζητήσεις μας η πολύχρονη πείρα του λαού, που δεν ελπίζει σε αλλαγή, ανεξαρτήτως κυβέρνησης την επόμενη μέρα. Γνωρίζει και καταλαβαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεσμευμένοι απέναντι στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Είναι δεσμευμένοι γιατί όλοι μαζί έχουν ψηφίσει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είναι  δεσμευμένοι, γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθαν μια σειρά από αντιλαϊκοί νόμοι, που πάνω από το 50% ψηφίστηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, και πάνω από το 70% ψηφίστηκαν  από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί μας λένε, «σκέφτομαι να ψηφίσω αυτό για να μην βγει το άλλο». Ας αναλογιστούμε, ότι από όταν βάλαμε ως κριτήριο ψήφου το μικρότερο κακό,  μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, ήρθε το μεγαλύτερο κακό. Εμείς καλούμε το λαό της Ροδόπης να στηρίξει το ΚΚΕ, να του δώσει ένα μπόι, προκειμένου να ανέβει και το δικό του μπόι την επόμενη μέρα.  Χρειάζεται να χτίσουμε  ένα τείχος υπεράσπισης των συμφερόντων μας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών, να παραμεριστεί αυτό που λέμε κέρδος των λίγων, για να μπορέσουμε πραγματικά να καλύψουμε τις ανάγκες μας, γιατί πλέον δεν είμαστε στο μεσαίωνα. Ας μην ακούσουμε τις σειρήνες που μιλάνε για αντισυστημική ψήφο, δοκιμασμένους χώρους όπως το ΜέΡΑ25 και όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το σχέδιο Δήμητρα. Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του τρίτου μνημονίου και είχε θετική άποψη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

ΠτΘ: Στη διακαναλική συνέντευξη του, στα περιφερειακά μέσα, ο Αλέξης Τσίπρας, διευρύνοντας τον κύκλο των πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για ιστορικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ,   είναι τα δυο  μοναδικά  κόμματα με τα οποία  ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδίωκε μια μετεκλογική συνεργασία για την επόμενη μέρα. Ποια είναι η άποψή σας επί της κίνησης αυτής και επί του περιεχομένου;

Β.Ε.: Ο  ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό κάνει λόγο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, ο λαός και  οι εργαζόμενοι  δεν θα συγχωρούσαν ποτέ το ΚΚΕ αν έδειχνε ανοχή σε μια «μούφα» προοδευτική διακυβέρνηση. Πλέον όλοι έχουν δοκιμαστεί. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, έχει δοκιμαστεί η μετατροπή ενός «όχι» σε «ναι» μέσα σε κάποιες ώρες, όπως και το σκίσιμο των μνημονίων και τελικά ψήφιση χειρότερου μνημονίου. Το  ΚΚΕ δεν σκοπεύει να δείξει ανοχή σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προσήμου. Άλλωστε μπορεί εύκολα να προκύψει από τις εκλογές στις 21 Μάη κυβέρνηση συνεργασίας με όλους αυτούς που αναφέραμε και πριν, καθώς έχουν κοινά προγράμματα και δεσμεύονται από την εφαρμογή όλων των νόμων  που έχουν ψηφίσει από το τρίτο μνημόνιο. Άρα  ο κ. Τσίπρας καλά θα κάνει διαβάζοντας την ιστορία, να  μην την διαβάζει μονόπατα, γιατί θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ότι για να μπορέσει να διασώσει το σύστημα, συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να εκβιαστούν  άνθρωποι προοδευτικοί που φεύγουν μαζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόροι δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, και προσεγγίζουν το ΚΚΕ. Αυτό μπορεί να αποτελέσει για όλους αυτούς τους ανθρώπους κριτήριο ψήφου και απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα στηρίζοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είδαμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς, εφάρμοσε νεοφιλελεύθερη πολιτική, πιο δεξιά και από τη δεξιά.

«Θέτουμε ως κριτήριο ψήφου στον ελληνικό λαό την καθημερινότητά του»

ΠτΘ: κ. Ευαγγελόπουλε, πώς θα συνεχίσετε το αμέσως επόμενο διάστημα; Καθόλη τη διάρκεια αυτών των ημερών έχετε δει το βασικό διακύβευμα, όχι από πλευράς των υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων, αλλά από πλευράς της κοινωνίας να αλλάζει;

Β.Ε.: Γίνεται, εκβιαστικά, μια προσπάθεια να δημιουργηθεί στον κόσμο το κριτήριο ψήφου ως προς το τι θα γίνει με την ακυβερνησία της χώρας την επόμενη μέρα. Εμείς από την άλλη, θέτουμε ως κριτήριο ψήφου στον ελληνικό λαό την καθημερινότητά του, όλα αυτά για τα οποία ευθύνεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους ανθρώπους του μόχθου να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, να το στηρίξουν και να βγει πιο δυνατό από τις εκλογές, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του λαού, από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο, γιατί «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Παροτρύνουμε τον κόσμο να μην εμπιστευτεί ξανά σωτήρες που τον έχουν προδώσει και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.