UTOPIA A.D.: «Εναντια στη παιδεια των αριστων, τον ελεγχο, την επιτηρηση και την καταστολη»

Παρέμβαση στην παλιά νομική για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Μικροφωνική στη παλιά νομική απέναντι στη λέσχη σίτισης πραγματοποίησε το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου το Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D. Επί δύο ώρες μοιράστηκαν στη λέσχη και στον πεζόδρομο, εκατοντάδες κείμενα και πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια, ενώ οι συμμετέχοντες κρέμασαν και δύο πανό κατά της ΟΠΠΙ. 

Μεταξύ άλλων το κείμενο που μοιράστηκε αναφέρει:

«Ας δούμε όμως τι προβλέπει αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο που θα ‘’σώσει’’ την ελληνική παιδεία. Αρχικά προβλέπεται η τοποθέτηση τουρνικέ και ελεγκτών- μπάτσων στις εισόδους. Βασική προϋπόθεση είναι και η ύπαρξη κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στους χώρους του πανεπιστημίου, όλα θα ελέγχονται από διαμορφωμένους χώρους που θα στεγάζονται οι μπάτσοι και κανείς/καμία δεν θα ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι του νόμου. Οι ‘’παραβάτες’’ θα τιμωρούνται με αυστηρές ποινές και πειθαρχικά. Έτσι το πανεπιστήμιο θα απολέσει τον ελευθεριακό – ριζοσπαστικό και ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και θα μετατραπεί σε ένα ακόμη σωφρονιστικό ίδρυμα. Το μόνο που θα λείπει θα είναι οι τέσσερις πύργοι στις γωνίες του προαυλίου…

Στην εκστρατεία κοινωνικής νομιμοποίησης για το έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί και η τελευταία δήλωση Θεoδωρικάκου, με την έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων Ο.Π.Π.Ι στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι όλοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι που έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τα φοιτητικά τους χρόνια από τους ‘’μπαχαλάκηδες’’. Η δήλωση αυτή, από μόνη της υποβαθμίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς τα πανεπιστήμια γίνονται φυτώρια μπάτσων και λοιπών κρατικών υπαλλήλων αντί να προάγουν την επιστημονικότητα και τη μόρφωση. Η υποβάθμιση βέβαια έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση εξίσωνε τα πτυχία των δημόσιων σχολών με εκείνα των κολεγίων υπηρετώντας τις ορέξεις επιχειρηματικών κύκλων από το σινάφι της. Συνεχίστηκε με το έκτρωμα Κεραμέως για τις πανελλαδικές και την ψήφιση του Ν+2, που επιβεβαίωσαν πως σε μια ‘’φιλελεύθερη δημοκρατία’’ η παιδεία είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών αρίστων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα διαμορφώνει συνειδήσεις στα εν λόγω ιδρύματα δεν θα μπορούσε να διαφέρει και πολύ από το ποιόν, αυτών που το δημιούργησαν: Τοκογλύφοι, καταχραστές δημοσίου χρήματος, ρουφιάνοι, παιδεραστές και η λίστα δεν τελειώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καθηγητής Αναστάσιος Δράκος της ΑΣΣΟΕ ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδεραστίας σε Ελλάδα και εξωτερικό μαζί με μέλη της κυβέρνησης όπως τον Νίκο Γεωργιάδη. Παρά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν εξακολουθεί να διδάσκει και να απολαμβάνει προνόμια με τον πρύτανη του ιδρύματος Δημήτρη Μπουραντώνη να τον υπερασπίζεται δημόσια ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον προτείνει για κυβερνητικές θέσεις.

Για εμάς η πραγματική μάστιγα των πανεπιστημίων είναι ο κύκλος διαπλοκής που φέρει την σφραγίδα των ‘’αρίστων’’. Την ευθύνη για την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί την φέρει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όσοι λίγο η πολύ ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της και παίζουν το δικό τους ρόλο στην εδραίωση της.

Είδαμε έτσι να εμφανίζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ένα πρόγραμμα ‘’κατάρτισης’’ με τίτλο ‘’Τρομοκρατία και ριζοσπαστικοποίηση: εγκληματολογικές και ψυχολογικές διαστάσεις΄΄ . Σε ένα πανεπιστήμιο που στην πόλη αριθμεί κυρίως σχόλες ανθρωπιστικών σπουδών αντί το ενδιαφέρον να στρέφεται σε μείζον θέματα όπως το προσφυγικό, το διεφθαρμένο δικαστικό, την παρωδία του σωφρονισμού ή τις φασιστικές πρακτικές των κρατών βλέπουμε το πρόβλημα να είναι η ριζοσπαστικοποίηση…όλα τα άλλα τα λύσαμε. Δεν περιμέναμε βεβαία τίποτα καλύτερο από ένα πανεπιστήμιο που για ομιλητές του έχει τον Κούγια και τον ‘Αδωνι. Που η ‘’διοίκηση’’ του εξαφανίζεται σε κάθε πολιτική δράση (βλέπε εκκένωση στεκιού, επανακατάληψη, καταλήψεις σε πρυτανεία και παλιά νομική κ.α πολλά ).

Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από ένα πανεπιστήμιο που αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν έχει καν πώς να φορτίσει ενώ βασικές υποδομές όπως θέρμανση και νερό είναι ανύπαρκτες. Που κάνει δυόμισι χρόνια να επισκευάσει ένα αμφιθέατρο και αντί να απολογείται ρίχνει την ευθύνη της συντήρησης στους φοιτητές και που φυσικά… κρατάει στάση ουδετερότητας στο ζήτημα εισόδου των μπάτσων στις σχολές μέχρι και σήμερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.