Τσιπρας: Στα 1,4 δισ. ευρω τα υπερκερδη των εταιρειων ενεργειας

Πρόκειται για «ακρίβεια Μητσοτάκη»

Στα 1,4 δις ευρώ υπολόγισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας κατά το τελευταίο οκτάμηνο και μάλιστα επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ακόμα… περιμένει να φορολογήσει τις συγκεκριμένες εταιρείες. Εξ ου κιόλας έκανε λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

«Από τον Ιούλιο του 21 μέχρι το Φλεβάρη του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της αγοράς ήταν στα 202 €. Και αυτό διότι υπολογίζουμε από την αρχή από τον Ιούλιο και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί. Υπήρξαν μέρες που την που την έβρισκες στα 300 με 350 ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι η μέση τιμή ήταν 153 ευρώ, μεσοσταθμικά σημαίνει ότι είχανε κέρδος 49 € την μεγαβατώρα. Στην αντίστοιχη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 2 έως 3 € και τώρα πήγε στα 50 ευρώ. Αυτά τα 49 € δημιουργούν ένα υπερκέρδος για τις εταιρείες στο οκτάμηνο 1,7 δις ευρώ. Αν από τα παραπάνω αφαιρέσουμε τις όποιες επιστροφές και εκπτώσεις προκύπτει επίσης ένα ιλιγγιώδες ποσό αυτό των 1,4 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση βάζει λίγα χρήματα από τα κρατικά ταμεία «για να επιδοτείται την αισχροκέρδεια και να ανεπαρκέστατες ενισχύσεις στον καταναλωτή μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στα τιμολόγια».

«Τι περιμένετε για να πάρετε πίσω αυτά τα κέρδη περιμένετε να συνεδριάζει το συμβούλιο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη όπου εσείς κοροϊδεύετε και τον ελληνικό λαό ότι δήθεν καταθέτετε προτάσεις», προσέθεσε χαρακτηριστικά και κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με το ζόρι πλέον ανεβαίνουν στο βήμα να μιλήσουν οι βουλευτές της ΝΔ. « Το βασικό μου συναίσθημα παρακολουθώντας εξελίξεις ήταν η ανησυχία. Φοβάμαι ότι μόλις κατεβήκατε από αυτό το βήμα και παρακολουθώντας σας να τα δικαιολογείται όλα το συναίσθημα μου δεν είναι απλά η ανησυχία είναι και ο φόβος. Για αυτά τα οποία έρχονται γιατί φαίνεται ότι συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία», είπε.

Κατά τον ίδιο η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει αυτή την μεγάλη ενέργεια κι η κρίση και την ακρίβεια. «Πηγαίνετε με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας.  Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορεί να γιατρευτεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας αλλά υποδείγματος», είπε.

Το πρόβλημα του πρωθυπουργού «είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην αγγίξουμε τα κέρδη τα υπερκέρδη τα ουρανοκατέβατά κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών». Πρόκειται για μια λογική, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα παρωχημένη και απολύτως επικίνδυνη για μία περίοδο κρίσης. «Θα είναι περίοδος πολεμικής οικονομίας κι εσείς θα συνεχίσετε να σκέφτεστε την χρηματιστηριακή της αξία και τα κέρδη των μετοχών», προσέθεσε.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Μια σειρά από προτάσεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ουσιαστικά, δε, άφησε να εννοηθεί ότι τα «κλεμμένα» χρήματα από τις εταιρείες ενέργειας θα δοθούν για την εφαρμογή των μετρώ, «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα διότι αυτά είναι κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από το Σεπτέμβρη», είπε και εξειδίκευσε τις προτάσεις του:

  • Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα όρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή επιτροπή
  • Μείωση το ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης
  • Μείωση του ΕΦΚ και στα καύσιμα.
  • Αύξηση του κατώτατου  μισθού στα 800 €.  «Όχι ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι έξι μήνες τώρα στενάζει η κοινωνία και έχετε δώσει αύξηση της τάξεως του 2% που αντιστοιχεί σε ένα κουλούρι την ημέρα.
  • Πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, είναι ένα βήμα κι αυτό

«Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη,  υπάρχει αισχροκέρδεια ότι πρωταγωνιστής σε αυτό τον ανταγωνισμό είναι η ΔΕΗ που λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Είναι ένα βήμα είναι μία πρόοδος», είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι όντως η ΡΑΕ θα είναι εκείνη που θα αποφανθεί.  «Επαναλαμβάνω το κρίσιμο ερώτημα είναι πως όταν εσείς αρνούσασταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη άλλες κυβερνήσεις και κυρίως η γαλλική έβαζε ουσιαστικό έλεγχο στις τιμές της ενέργειας μέσα από το ρόλο της κρατικής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος, όμως, συμπλήρωσε ότι το ζήτημα είναι αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο η λεφτόδεντρα αλλά αν υπάρχει πολιτική βούληση διότι όλα αυτά απαιτούν σύγκρουσης και αλλαγή ενεργειακής πολιτικής.

Επανερχόμενος στη δέσμευση Μητσοτάκη για το 90% της επιστροφής των χρημάτων σημείωσε ότι βλέπει θετικά την πρόταση του πρωθυπουργού αλλά αναρωτήθηκε πότε θα το νομοθετήσει η κυβέρνηση. «το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα το φέρεται και το κρίσιμο είναι αν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα μιλάμε για τα κέρδη που έχουν από δω και στο εξής και όλα αυτά που συνέβησαν στο προηγούμενο διάστημα καλώς καμωμένα», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεκαθάρισε ότι η βασική αιτία είναι οι αυξήσεις αλλά και πως τα υπερκέρδη και η αισχροκέρδεια αποτελούν σημαντικό παράγοντα.

Σε ότι αφορά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας είπε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι η μοναδική που από την πρώτη μέρα ανάληψης εξουσίας άρχισε να απειλεί για πρόωρες εκλογές.« Εμείς επαναλαμβάνω επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν λέει απλά δύο δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για το σχέδιο έκτακτη ανάγκης. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι δεν μπορείτε και δεν το πιστεύετε γι’ αυτό ζητάμε εκλογές», επισήμανε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.