Τσιπρας: Πρωταγωνιστης της αισχροκερδειας η ΔΕΗ

«Οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο θύμα πλάνης και απάτης στη νεότερη ιστορία του τόπου»

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα σίγουρα υπάρχουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και το πάρτυ αισχροκέρδειας που έχει στηθεί εις βάρος των πολιτών.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο στέκεται απέναντι στην κρίση ακρίβειας, υποστήριξε το αίτημά του για διενέργεια εκλογών ώστε να υπάρξει κατάλληλη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης και κάλεσε ανοιχτά τους πολίτες να δώσουν απόψε το «παρών» στην συναυλία κατά του πολέμου και της ειρήνης ώστε «να δώσουμε μήνυμα να σταματήσει αυτή η φρικαλεότητα και οι σφαγές αμάχων». Από τα λεγόμενά του έγινε κατανοητό ότι θα δώσει και ο ίδιος το παρόν στην συναυλία της ειρήνης εκφράζοντας μάλιστα τον προβληματισμό του για όσα έχουν προηγηθεί: «Δεν το καταλαβαίνω σε αυτονόητα πράγματα να πλακωνόμαστε και να τσακωνόμαστε γι’ αυτά. Οι συμμετέχοντας έχουν πολύ σπουδαία διαδρομή δεν δίνουν μόνο κραυγή αγωνίας για τον πόλεμο, αλλά μαζεύουν και χρήματα ώστε να δοθούν στους αμάχους», ανέφερε.

Για την ομιλία δε του Ουκρανού Προέδρου κ. Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα βρει δύο λόγια να πει και για το θέμα της Κύπρου όπου εδώ και 46 χρόνια έχει γίνει εισβολή και κατοχή» και σήμερα η Τουρκία εμφανίζεται ως χώρα που κάνει ειρηνευτική προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά το ράλι αυξήσεων τόνισε ότι τα υπερκέρδη από την αισχροκέρδεια αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ τα golden boys της οποίας κάνουν άλωση του κράτους «για να φτιάξουν βιογραφικά στις πλάτες μας και να κάνουν πολιτική που έχει οδηγήσει σε ράλι αύξησης των τιμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διότι δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ανέφερε πως έχουν γίνει τραγικά στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει αναλυτικά ποιο είναι το υπερκέρδος από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και σχολιάζοντας όσα έγιναν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για εθνική αποτυχία: «Αν ήμουν εγώ σ’ αυτήν την Σύνοδο και είχα προαναγγείλει πως θα κερδίσω κάτι (και δεν το πετύχαινα) πώς θα γύρναγα πίσω; Θα γύριζα με τα πόδια από τις Βρυξέλλες» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηριάζοντας τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπαινισσόμενος ότι ο πρωθυπουργός έθεσε περίπου βέτο στη Σύνοδο.

Τσίπρας: Οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι χαοτικές

Σε ερώτημα για τους συνταξιούχους και εάν έγιναν περικοπές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν αμφισβητώ ότι έγιναν περικοπές αλλά προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να διατηρήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη» για να σημειώσει πως οι τρομακτικές περικοπές στις συντάξεις έγιναν την περίοδο 2010-2015. Κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως κατήργησε την 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνησή του και πήγε τα χρήματα σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης τονίζοντας πως «οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο θύμα πλάνης και απάτης στη νεότερη ιστορία του τόπου».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ «είναι χαοτικές» καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι εκπρόσωπος της αντίληψης ότι τα πράγματα μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά και σχολίασε πως η κρίση των πολιτών θα διαμορφώσει νέες συνθήκες: Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές υπάρχει η δυνατότητα το πρώτο κόμμα να συνεργαστεί με το τρίτο ή με το τέταρτο.

Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρός του ανέφερε πως θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσει ως σύγχρονο κόμμα της αριστεράς που θα καλύπτει από τα αριστερά της αριστεράς, ως το δημοκρατικό κέντρο και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια είναι -όπως ανέφερε- ηγεμονική δύναμη. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στους νέους λέγοντας πως πέραν από τους συνταξιούχους θα πρέπει «οι προοδευτικές δυνάμεις» να δούμε ποια είναι τα μεγάλα θέματα για τις νέες ηλικίες.

Αναφορά έκανε και στην έκθεση κόλαφο 7 διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων για το «πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται στον Τύπο και έχει εμμονή στον έλεγχο της πληροφόρησης» λέγοντας πως «αυτές οι ευρωπαϊκές καταγραφές κάνουν κακό στη χώρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.