Τσαβουσογλου: «Εαν υπαρχει κυριαρχη ισοτητα τοτε μπορει να υπαρξουν και δυο κρατη»

Δηλώσεις του ΥΠΕΞ Τουρκίας

Ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η αναζήτηση λύσης για την Κύπρο εδώ και 52 χρόνια έχει αποτύχει λόγω της Ελληνοκυπριακής στάσης που «δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τον Τουρκοκυπριακό λαό και την Τουρκική πλευρά». «Τώρα, πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυρίαρχη ισότητα τότε μπορεί να δημιουργηθούν δύο κράτη».

Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Ερσίν Τατάρ στην Προεδρία της ΤΔΒΚ.

Ο Υπουργός σημείωσε τις προσπάθειες των ΗΕ να διοργανώσουν άτυπη συνάντηση των 5+1 εμπλεκόμενων μερών ύστερα από την πρόταση της Τουρκίας. «Στο Κραν Μοντάνα, οι διαπραγματεύσεις μας για την Ομοσπονδία ήταν άκαρπες. Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος κάθε συνεδρίασης κάθε πρωί και κάθε βράδυ, και πριν, ακόμη και στη μονοήμερη διάσκεψη στη Γενεύη το 2017 είπαμε “τώρα διεξάγουμε τελικές διαπραγματεύσεις για την Ομοσπονδία, στο επόμενο διάστημα, δεν θα διαπραγματευτούμε για την Ομοσπονδία”».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτό έχει επανειλημμένα εκφραστεί από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα έχει αποτύχει λόγω της στάσης που εκθέτει η ελληνική πλευρά σήμερα, «που δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τον Τουρκοκυπριακό λαό και την ΤΔΒΚ» και συνέχισε «τότε είπαμε “αν δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυρίαρχη ισότητα”. Το έχουμε ήδη εξηγήσει αυτό. Τώρα είμαστε σε αυτό το σημείο».

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι διεξήχθησαν 52 χρόνια διαπραγματεύσεων για την Ομοσπονδία, αλλά κάθε φορά απέτυχαν λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς «Έτσι αναλώθηκε. Τώρα, πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυρίαρχη ισότητα τότε μπορεί να είναι και τα δύο κράτη. Σήμερα, υπάρχουν ήδη δύο κοινότητες στο νησί της Κύπρου, υπάρχουν δύο λαοί, υπάρχουν δύο κράτη. De facto ή όχι, υπάρχει μια κατάσταση. Αυτό πρέπει να γίνει επίσημο. Αυτό που λέμε είναι ότι, μέσω της διπλωματίας, θέλουμε μια μόνιμη λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα επειδή διαπραγματευτήκαμε για άλλα».

Πρόταση της Τουρκίας για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει καν να μοιραστεί τα έσοδα που θα αποκτήσει από εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει προτείνει πολυμερή διάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο. «Να βρίσκονται όλες οι μεσογειακές χώρες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, να συμμετάσχουν και αυτές οι χώρες των εταιρειών. Από την Κύπρο να συμμετέχουν είτε και οι δύο πλευρές είτε να συναντηθούν σε ξεχωριστή πλατφόρμα. Έτσι, είτε οι δύο πλευρές θα συμμετέχουν είτε κανένας δεν θα συμμετέχει. Η προτίμηση μας είναι και οι δύο πλευρές να συμμετάσχουν και να βρουν μια λύση για να μοιραστούν με ειλικρίνεια. Εάν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για την κατανομή των εσόδων στην Κύπρο, θα λύσουμε το 50% του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/764631.aspx

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.