Τσαβουσογλου: «Δεν ειναι πλεον δυνατο να σηκωσουμε ενα επιπλεον προσφυγικο βαρος»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Ερντογάν

«Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε εκπληρώσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές μας ευθύνες για το μεταναστευτικό. Δεν είναι πλέον δυνατό να σηκώσουμε ένα επιπλέον βάρος των προσφύγων», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Ταλιμπάν ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και ύψωσε τη σημαία της στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ. Καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ άρχισαν να αποσύρονται, αυξήθηκε ο αριθμός των Αφγανών αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η συζήτηση για τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Τουρκία συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρει ότι θα στείλει αιτούντες άσυλο στις χώρες τους εάν έρθουν στην εξουσία. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι αντίθετος στην ιδέα.

Μιλώντας στην τηλεόραση ο Ερντογάν δήλωσε αρχικά ότι «δεν υπάρχει εισροή παράνομης μετανάστευσης από τα σύνορα» και μετά από τέσσερις μέρες πως «ως Τουρκία, αντιμετωπίζουμε ένα κύμα αφγανών μεταναστών που έρχεται μέσω του Ιράν» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Υπάρχουν σήμερα 300 χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες στην Τουρκία εγγεγραμμένοι και μη» δήλωσε ο Ερντογάν στις 20 Αυγούστου και συνέχισε: «η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περισσότερα από 5 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο διαφόρων καθεστώτων, δεν μπορεί να χειριστεί ένα πρόσθετο μεταναστευτικό βάρος από τη Συρία ή το Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος, παρόμοια με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.