Τριτωσε η αναβολη για την προμηθεια εξοπλισμου της ΔΙΑΑΜΑΘ

Αυτή τη φορά το θέμα αναβλήθηκε μέχρι να περάσει ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των Απορριμμάτων της ΑΜΘ από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για την οριστική ή μη, ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την «Προμήθεια Εξοπλισμού Προεπεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κομποστοποίησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», μιας και για τρίτη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν κατάφερε να φτάσει σε συμπέρασμα και απόφαση κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.
 
Αυτή τη φορά, παρόλο που ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μαζί με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Σ. της ΔΙΑΑΜΑΘ., ήταν παρόντες και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις, οι σύμβουλοι δεν κατάφεραν να βγάλουν συμπέρασμα για το αν η προμήθεια των επίμαχων μηχανημάτων καθίσταται μη απαραίτητη, όπως διατείνεται η ΔΙΑΑΜΑΘ, ή αν, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, τα μηχανήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Για αυτό και η απόφαση θα ληφθεί, αφού κατατεθεί στο συμβούλιο ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος μόλις εγκρίθηκε από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που θα υφίστανται από εδώ και πέρα και αν αυτές καλύπτονται ή όχι από τα μηχανήματα αυτά. 

Μια παραπομπή και δύο αναβολές 

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, πρόκειται για ένα διαγωνισμό ο οποίος περιλάμβανε 4 υποέργα, εκ των οποίων το επίμαχο υποέργο διεξάχθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2012. Εν τέλει η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις στις 5 Οκτωβρίου 2015, λόγω δικαστικής εμπλοκής, ενώ η ΔΙΑΜΑΑΘ στα μέσα του 2016 ζήτησε με έγγραφό της τη ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Το θέμα είχε συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία το ανέπεμψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο το συζήτησε για πρώτη φορά την Τρίτη 19 Ιουλίου, που ανέβαλλε τη συνεδρίαση γιατί δεν παρίστατο εκπρόσωπος της ΔΙΑΜΑΑΘ, με το θέμα να επιστρέφει προς συζήτηση την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, όταν και μη ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του διευθυντή της ΔΙΑΜΑΑΘ, κ. Γιώργου Βογιατζή οι Σύμβουλοι κατέθεσαν ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν από το ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
Τελικά την Πέμπτη στο Περιφερειακό έδωσε το παρών ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μαμσάκος, ο οποίος επανέλαβε ότι οι μηχανισμοί δεν εναρμονίζονται με τον ΠΕΣΔΑ που βρίσκεται υπό επικαιροποίηση και θα έρθει προς ψήφιση σύντομα. Και αυτό γιατί, χωρίς ευθύνη της ΔΙΑΑΜΑΘ ή της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο διαγωνισμός καθυστέρησε τρία χρόνια, όμως στο μεταξύ άλλαξε ο περιφερειακός σχεδιασμός, με τον νέο εθνικό σχεδιασμό να ανατρέπει όλα τα δεδομένα.
Με τον νέο σχεδιασμό, σημείωσε, προβλέπονται ολοκληρωμένα έργα και όχι προμήθεια εξοπλισμού, για αυτό και η προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση προεπεξεργασίας, μιας και αποτελείται από μεμονωμένα κινητά μηχανήματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να καλύψουν από μόνα τους τις ανάγκες σε απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να επιτευχθεί χωρίς την προμήθειας άλλων συμπληρωματικών μέσων και εξοπλισμού η λειτουργία μονάδας διαχείρισης.
 
«Είναι μηχανήματα που δεν εξυπηρετούν τον περιφερειακό μας σχεδιασμό, δεν θα μας ωφελήσουν σε τίποτα, έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις που ήδη επικαιροποιήθηκαν και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και αν το εγκρίνουμε ως περιφερειακό συμβούλιο, θα είμαστε η τρίτη περιφέρεια που το έκανε» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Αδιέξοδο και νέα αναβολή 

Παρόλη την τοποθέτηση του κ. Μαμσάκου, καθώς και του κ. Μαυρίδη μετά από αυτόν, και τις απαντήσεις που έδωσαν, οι σύμβουλοι φαινόταν ακόμη αβέβαιοι, με αρκετούς να ζητούν, μετ’ επιτάσεως, από τους επικεφαλής των υπηρεσιών, οι οποίοι ήταν παρόντες, να εισηγηθούν οριστικά υπέρ ή κατά της ακύρωσης του διαγωνισμού.
Όταν τους απαντήθηκε πως είναι αδύνατο να κρίνουν αν τα μηχανήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν αυτά του νέου σχεδιασμού χωρίς να έχουν τεχνικά στοιχεία πάνω στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν, τότε η πλειοψηφία των συμβούλων ψήφισε υπέρ της εκ νέου αναβολής του θέματος, μέχρι να κατατεθεί ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός προς ψήφιση στο συμβούλιο, όταν και θα μπορέσουν, όπως όλοι ελπίζουν, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.