Τριπλο οχι στα Φωτοβολταικα στη Ροδοπη απο το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ

Επιφυλάξεις για την χωροθέτηση σε έκταση άνω των 10.000 στρεμμάτων στην ανατολική Ροδόπη

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ροδόπη, λόγω των επιφυλάξεων που εκφράστηκαν τόσο εντός του Συμβουλίου όσο και από αγρότες της περιοχής για την χωροθέτησή τους και τη δυνατότητα της δημιουργίας τους στην περιοχή αυτή.

Τα τρία αυτά φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία σχεδιάζονται στην ανατολική Ροδόπη από τρεις διαφορετικές εταιρείες, εντός του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, κοντά στα όρια του με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, θα έχουν συνολική ισχύ 881,6 MW και θα καλύπτουν έκταση άνω των 10.000 στρεμμάτων με τα δύο να καλύπτουν όλη την έκταση από το Λοφάριο μέχρι τον Αετόλοφο, ενώ το μεγαλύτερο, των 500 MW, να χωροθετείται στις περιοχές της Στρύμης, του Αετόλοφου, της Αετοκορφής και του Χαμηλού.

Δεν απάντησαν οι εταιρείες

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Δελησταμάτης, που εισήγαγε το θέμα στο Συμβούλιο, η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) ΠΕ Ροδόπης, ζήτησε για την γνωμοδότησή της από τις εταιρείες να της παρέχουν τα ακριβή στοιχεία για τα αγροτεμάχια που θα εγκατασταθούν οι σταθμοί, για να χαρακτηρίσει τη γη ως υψηλής ή χαμηλής παραγωγικότητας, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε.

Την ίδια ώρα δέχτηκαν οχλήσεις από ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στις περιοχές αυτές, οι οποίοι τους τόνισαν πως δεν έχουν υπογράψει ούτε προσύμφωνο, ούτε έχουν εξουσιοδοτήσει κάποιον για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων.

Επειδή λοιπόν δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τα αγροτεμάχια εγκατάστασης, ώστε να γνωρίζουν αν είναι υψηλής παραγωγικότητας, με ευθύνη της εταιρείας, η πρότασή του ήταν να καταψηφιστούν, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό από το Συμβούλιο.

Προβληματισμός για την έκδοση αδειών

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που τα διέπει, απασχόλησε αρκετά το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας, μιας και σε αυτό υπήρχαν και αρκετές άλλες ΜΠΕ που συζητήθηκαν τόσο για τη Δράμα, όσο και την περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στη ΡΑΕ, σημειώνοντας πως επιτήδειοι παίρνουν άδειες και μετά τις εμπορεύονται χωρίς την γνώση των ντόπιων, και θα πρέπει να σοβαρέψει λίγο το καθεστώς, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστες περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.