Τουρκια: Ωρα μηδεν για Ερντογαν και Κιλιτσνταρογλου

Πλώρη για τρίτη δεκαετία βάζει ο Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα δώσουν την ύστατη μάχη στην Τουρκία, όπου θα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών. 

Η γειτονική χώρα πηγαίνει σήμερα στις κάλπες για να κλείσει ή να παρατείνει για τρίτη δεκαετία την εποχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και μέχρι τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) οι περίπου 60 εκατ. ψηφοφόροι της Τουρκίας (η διασπορά έχει ψηφίσει ήδη) καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα οράματα που πρόβαλαν οι υποψήφιοι.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με ποσοστό 49,52% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που συγκέντρωσε το 44,88% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 14ης Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου νίκησε στα – περισσότερο φιλελεύθερα – μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, ενώ ο Ερντογάν επικράτησε στην ενδοχώρα. 

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Open δημοσιεύει δύο «μυστικές» δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τις δύο πιο έγκυρες δημοσκοπικές εταιρείες της Τουρκίας.

Η πρώτη δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7,5 μονάδες διαφορά. Ειδικότερα, ο Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 53,7% και ο Κιλιτσντάρογλου 46,3%.

Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 4 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 51,9% και ο Κιλιτσντάρογλου 48,1%.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις και σχεδόν όλες δίνουν νίκη στον Ερντογάν. Εκτός από μία που, παρόλο που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα δείχνει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου. Είναι η ORC Research που σημειώνει ότι το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν θα είναι 48,6%, ενώ του Κιλιτσντάρογλου 51,4%.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Το Σάββατο ο Ερντογάν, με μία συμβολική κίνηση και τον αέρα του νικητή, επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που θαυμάζει.

Παρά την οικονομική κρίση και τη δραστική υποτίμηση της λίρας, πολλοί πολίτες δεν ξεχνούν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν. Ωστόσο, όσοι βλέπουν την οικονομία της Τουρκίας να βυθίζεται και τις συνεχιζόμενες διώξεις δεν αντιμετωπίζουν με καλό μάτι μια νέα νίκη Ερντογάν.

Μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν φαίνεται πως είναι η… αποχή, καθώς το επιτελείο του ανησυχεί πως λόγω της νίκης του στον πρώτο γύρο πολλοί υποστηρικτές του δεν θα μπουν στον κόπο να ψηφίσουν για δεύτερη φορά, θεωρώντας δεδομένη τη νίκη του προέδρου τους και στο δεύτερο γύρο. 

Παράλληλα, οι εκλογές της 28ης Μαΐου είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κιλιτσντάρογλου να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε για πρώτη φορά να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης γύρω από τον κοινό στόχο της απομάκρυνσης του Ερντογάν.

Οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν πως αν δεν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου, τότε αυτό θα είναι και το πολιτικό τέλος του μιας και η συμμαχία που σχηματίστηκε στην αντιπολίτευση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταρρεύσει.

*Με πληροφορίες από newsit.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.