Τουρκια: Καλπες στις 14 Μαιου ανακοινωσε ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν

Την 14η Μαΐου ως ημερομηνία εκλογών ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η χώρα μας θα πάει στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν όρισε ως επίσημη ημερομηνία των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τη 14η Μαΐου, ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά προγραμματιστεί, υπογράφοντας την απόφαση στο πλαίσιο τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση σήμερα.

Ερντογάν εναντίον Κιλιτσντάρογλου

Αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ανέλαβε τα καθήκοντα της υποψηφιότητάς του έπειτα από σκληρά παζάρια, που έκαναν οι έξι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«To τραπέζι μας είναι της ειρήνης και της αδελφοσύνης», είχε δηλώσει ο Κιλιτσντάρογλου παρουσία όλων των προέδρων των κομμάτων της συμμαχίας των έξι.

Ο ρόλος του HDP

Οι εκλογές και οι διεργασίες κυριαρχούν σήμερα στα τουρκικά πρωτοσέλιδα και δη η διαφαινόμενη συνεργασία των Κούρδων (HDP) με την αντιπολίτευση, κάτι που φαίνεται ήδη να έχει αρχίσει την κυβερνητική παράταξη.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» υποστηρίζει ότι «Το τραπέζι των 6 παραδίδεται στο  φιλο-κουρδικό HDP». «Μυστικός πράκτορας στο τραπέζι» γράφει η «Τουρκιγέ».

Το HDP θα ζητήσει αυτονομία, τερματισμό τρομοκρατικών επιχειρήσεων και επιστροφή δήμων, στους οποίους ορίστηκε επίτροπος.

Πηγές: ethnos.gr, kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.