Τουρκια: Η οικονομια φερνει πιο νωρις τις εκλογες

«Θα επικαιροποιήσουμε την ημερομηνία λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε μιλώντας σε μέλη του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με όπλο τις παροχές, και την πίεση από τις εύθραυστες αντοχές της τουρκικής οικονομίας να αυξάνεται διαρκώς, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρνει πιο κοντά τις εκλογές. «Γνωρίζετε καλύτερα τη σημασία των εκλογών του 2023, για τις οποίες θα επικαιροποιήσουμε την ημερομηνία λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές συνθήκες, φέρνοντάς τες ίσως λίγο πιο μπροστά», δήλωσε μιλώντας σε μέλη του κόμματός του.

Ετσι, ήρθε ο ίδιος να επιβεβαιώσει τη διάχυτη τις προηγούμενες ημέρες φημολογία ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από τις 18 Ιουνίου, την προγραμματισμένη αρχικά ημερομηνία τους.

Οι «εποχικές συνθήκες», στις οποίες αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αφορούν «τα μπάνια του λαού», τη διατάραξη της καλοκαιρινής ραστώνης – έστω κι αν ο Ιούνιος είναι στην αρχή του καλοκαιριού. Αυτό είχε επικαλεστεί ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών: «Επειδή αυτή η ημερομηνία (σ.σ. η 18η Ιουνίου) συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία».

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν να συμφωνούν ότι η πραγματικά μεγάλη αγωνία στη γείτονα είναι πόσο θα αντέξει η οικονομία μια προεκλογική περίοδο χαλαρών μέτρων και παροχών, τη στιγμή που θεωρείτο επιτακτικό την επομένη των εκλογών να εφαρμοστούν σκληρά οικονομικά μέτρα.

Ενδεικτικό της παράλληλης πορείας οικονομίας και προεκλογικής περιόδου είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενίσχυσε σε μια νύχτα από 25% σε 30% την αύξηση που ανακοίνωσε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο λόγος ήταν οι αντιδράσεις που υπήρξαν, ότι αυτή η αύξηση δεν αρκεί για να καλύψει την επέλαση του πληθωρισμού, που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων. Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να προσθέσει ότι αυτή η αύξηση είναι για το πρώτο εξάμηνο και θα ακολουθήσει νέα αύξηση στη συνέχεια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Τα όρια ηλικίας ήταν μέχρι τώρα στα 58 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Με την κατάργησή τους υπολογίζεται ότι 2,25 άνθρωποι μπορούν άμεσα να συνταξιοδοτηθούν.

Πέραν της οικονομίας, τα όρια και οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται καθημερινά, ο Τούρκος πρόεδρος αξιοποιεί τη δυνατότητα επίσπευσης των εκλογών και για να «βραχυκυκλώσει» τους αντιπάλους του, που κινούνταν μέχρι τώρα με χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο και πιθανόν θα βρεθούν μπροστά σε εκλογές σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, στα τέλη Απριλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.