Τουρκια: Εκλογες στις 14 Μαιου «εδειξε» ο Ερντογαν

Άφησε να εννοηθεί πως θα είναι «73 χρόνια» μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος το 1950

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), «έδειξε» την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Χωρίς να ανακοινώσει με σαφήνεια την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ο αρχηγός του κράτους άφησε να εννοηθεί πως θα είναι «73 χρόνια» μετά τη νίκη του (συντηρητικού) Δημοκρατικού Κόμματος το 1950.

«Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο Τραπέζι των Έξι (την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης) την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του, AKP, στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προβεί σε ανάλογη τοποθέτηση και προ ημερών, παραπέμποντας εκ νέου στην ίδια ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, ο κόσμος έχει το λόγο”». Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, αποτελεί τακτικά «έμπνευση» για τον Ερντογάν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από τον Αντνάν Μεντερές και τους υποστηρικτές του, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, είχε κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 προτού ανατραπεί δέκα χρόνια αργότερα από στρατιωτικό πραξικόπημα και διαλυθεί στη συνέχεια.

Ο Ερντογάν συγκρίνει συχνά τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στη συντηρητική πτέρυγα του εκλογικού σώματος.

Το AKP, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται στην εξουσία από το 2002. Ο Ερντογάν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος, έγινε πρωθυπουργός το 2003 προτού τροποποιήσει το Σύνταγμα και γίνει πρόεδρος που εκλέγεται απευθείας από τον λαό με καθολική ψηφοφορία το 2014.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.