Τουρισμο και περα απο το καλοκαιρι θελει να προσελκυσει η ΠΑΜΘ

Νέα περιπατητικά μονοπάτια και εκδηλώσεις με επίκεντρο το Μέγαρο Μουσικής μερικές από τις στοχεύσεις του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής

Μια σειρά από δράσεις στη Ροδόπη, αρκετές από τις οποίες δίνουν έμφαση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, περιλαμβάνει το νέο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2023, το οποίο ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Παράλληλα υπάρχουν παρουσίες της Περιφέρειας σε 16 συνέδρια, καθώς και παρεμβάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό, με μονοπάτια και στη Ροδόπη, τον θρησκευτικό τουρισμό, την γαστρονομία και άλλα, με την διοίκηση της Περιφέρειας και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού κ. Αθανάσιο Τσώνη να επισημαίνει πως προσπαθούν να κάνουν την ΑΜΘ τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών.

Πολύ θετικά τα στοιχεία του 2022

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Τσώνης εξέφρασε την πεποίθηση πως μετά από τη δοκιμασία του κορωνοϊού, φαίνεται πως ο δρόμος που ακολούθησαν τους δικαιώνει. Θεωρεί δε πως πέτυχαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας, όχι μόνο την απλή ανάκαμψη, αλλά και την υπέρβαση ακόμη και των ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως σε ορισμένες περιοχές θα έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από εκείνη την χρονιά ορόσημο, και θα φανεί και στην πράξη ότι η Περιφέρειά μας έχει ένα σταθερά πιστό κοινό, με ποιοτική και όχι μόνο ποσοτική αύξηση των επισκεπτών.

Πάνω σε αυτή τη δυναμική θέλουν να χτίσουν και το 2023, με δράσεις εξωστρέφειας τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που θα αφορούν όχι μόνο το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και ενότητες όπως η γαστρονομία, ο πολιτισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, με ξεχωριστές κινήσεις σε κάθε περιφερειακή νεότητα και στα νησιά, για μια δωδεκάμηνη ανάπτυξη.

Τόνισε δε πως επεκτείνουν την παρουσία τους σε αγορές πέρα των παραδοσιακών για την περιοχή μας, όπως αυτή των Βαλκανίων, που αποτελεί μέχρι τώρα την μεγαλύτερη για την περιοχή μας.

Την ίδια ώρα το πρόγραμμα τουριστικής προβολής ύψους 2,1 εκ. ευρώ, τρέχει κανονικά, με τον κ. Τσώνη να επισημαίνει πως παρά τις αναφορές της αντιπολίτευσης σε απώλεια των πόρων αυτών, τίποτα δεν έχει χαθεί.

Ειδική αναφορά έκανε και στη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) στην ΑΜΘ, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Μάλιστα όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος οι συναντήσεις με τους φορείς για την δημιουργία του θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο, από την Ανατολική Μακεδονία. Προγραμματίζεται μία συνάντηση ανά Περιφερειακή Ενότητα, με επιπλέον συναντήσεις σε Σαμοθράκη και Θάσο.

Δράσεις για την διαμόρφωση μονοπατιών

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις δράσεις που συνεχίζουν και φέτος, είναι η δημιουργία εμβληματικών μονοπατιών σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, για τα οποία  θα ανατεθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, έργο επιτόπιας έρευνας και καταγραφής υφισταμένων και προτεινόμενων περιηγητικών διαδρομών και μονοπατιών στην ΑΜΘ, με τον κ. Τσώνη να επισημαίνει πως θα δοθεί έμφαση σε τρία μονοπάτια σε κάθε ΠΕ.

Το έργο, εκτός από την χαρτογράφηση και ψηφιακή αποτύπωση των διαδρομών, προβλέπει και την σύνταξη αναλυτικής τεχνικής έκθεσης την οποία θα χρησιμοποιούν εφεξής οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας για την διεξαγωγή ενεργειών διάνοιξης, καθαρισμού και γενικότερης ανάδειξης των διαδρομών.

Κεντρικός ρόλος στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Κεντρικό ρόλο σε αρκετές δράσεις στη Ροδόπη θα έχει και το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στο οποίο σχεδιάζεται Μουσικό Συνέδριο σε συνεργασία και υποστήριξη με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Δ.Π.Θ. όπου θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της μουσικής του τόπου μας από την αρχαιότητα έως σήμερα παρουσιάζοντας νέους καλλιτέχνες, με παράλληλα μουσικά εργαστήρια.

Πλήθος εκδηλώσεων καλλιτεχνικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα με επίκεντρο το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής θα περιλαμβάνει και το Φεστιβάλ νέων που σχεδιάζεται για το 2023, στο οποίο θα φιλοξενηθούν νεαροί επισκέπτες και επισκέπτριες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, με τελικό στόχο

την γνωριμία τους με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και την έμμεση διαφήμιση της ΠΑΜΘ στους τόπους προέλευσής τους.

Προβληματισμός από την αντιπολίτευση

Το πρόγραμμα δεν έπεισε την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να εκφράζει την άποψη πως ήταν απλώς ένα copy -paste των παλαιότερων, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας δεν ήταν αρκούντως αποδοτικά για την Περιφέρεια μας.

Για αυτό και η παράταξή του έδωσε λευκή ψήφο στο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του τουριστικού κλάδου στα περασμένα δύο έτη, μην παραλείποντας όμως να σημειώσει πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών πέρα των Βαλκανίων που επισκέπτονται την περιοχή μας.

Για μερεμέτια χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα μίλησε ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου εκ μέρους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, σημειώνοντας πως πέρα από την προβολή του ΕΣΠΑ, χρειάζεται η περιφέρεια να έχει και κατευθύνσεις και συγκεκριμένες στοχεύσεις, προτείνοντας για παράδειγμα να δώσει έμφαση στον νεανικό τουρισμό.

Επισήμανε δε πως δεν υπάρχει νόημα να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε υψηλότερου επιπέδου τουρίστες, όταν δεν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές να τους φιλοξενήσουμε.

Στόχευση που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, και όχι τον απλό εργαζόμενο, είδε στο πρόγραμμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχαηλίδης, υπενθυμίζοντας πως το προηγούμενο καλοκαίρι πολύς κόσμος δεν μπόρεσε να πάει διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός στη χώρα μας έχει άσχημες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε αυτόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.