Τοψιδης εναντιον Μετιου και «μισθοφορων»

Για ανικανότητα και προσπάθεια οικειοποίησης έργων κατηγόρησε την διοίκηση της Περιφέρειας ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης

«Εγώ και η ‘Περιφερειακή Σύνθεση’ δεν θα ξεπουλήσουμε την ψήφο σας»

Ευθεία επίθεση τόσο στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, κατηγορώντας τον ότι οικειοποιείται έργα άλλων και όπου εμπλέκεται φέρνει καθυστερήσεις και προβλήματα, αλλά και στους «μισθοφόρους» που συνωθούνται για να ξεπουλήσουν τις ψήφους των πολιτών, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τοψίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους συμβούλους της παράταξης κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο και Κωνσταντίνο Ιωσηφίδη, έκανε ένα απολογισμό της πορείας της παράταξης, και μίλησε για την εκ νέου διεκδίκηση της διοίκησης της ΑΜΘ στις επόμενες εκλογές.

Απόμακρη Περιφέρεια

Ξεκινώντας ο κ. Τοψίδης, τόνισε πως η παράταξη, που έφτασε μια ανάσα πριν κερδίσει το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, αποτέλεσε μία έκπληξη από την ίδρυσή της, ιδιαίτερα όταν είχε να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη διοίκηση, που είχε και κομματική υποστήριξη.

Θεωρεί δε πως η παράταξη πέτυχε γιατί συνάντησε την προθυμία και την θετική αποδοχή της κοινωνίας, ως επιλογή ανάμεσα στην επιτυχία και την ανεπάρκεια.

Όμως οι καταστάσεις, ιδιαίτερα με την έλευση της πανδημίας, έχουν αλλάξει, και μαζί τους εξελίσσεται και η Περιφερειακή Σύνθεση. Δυστυχώς όμως το ίδιο δεν κάνει και ο Περιφερειάρχης, και το σύνολο που απαρτίζει την διοίκηση της περιφέρειας, που καθίσταται όλο και πιο απόμακρη, όλο και πιο αδιάφορη για τους πολίτες.

Σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας και της ΕΕ, τόνισε ο κ. Τοψίδης, ο κ. Μέτιος στον πρόσφατο απολογισμό του εξέφρασε ικανοποίηση για ένα έργο στο οποίο ο ίδιος είτε δεν έχει ρόλο και συμμετοχή, είτε, όπου εμπλέκεται, αποτελεί αιτία καθυστερήσεων και προβλημάτων.

Αφού αμφισβήτησε την όποια παρέμβαση της ΠΑΜΘ για τα μεγάλα έργα τα οποία προχωρούν στην Περιφέρεια, όπως η ηλεκτροκίνηση Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, του νέου Συνοριακού Σταθμού των Κήπων, το αρδευτικό της Ξάνθης, τα οδικά έργα, τα έργα φυσικού αερίου και άλλα, καυτηρίασε μεταξύ άλλων τις καθυστερήσεις στην ανακατασκευή της γέφυρας του Κομψάτου, όπου «μετά από 4 χρόνια έχει καταρριφθεί κάθε πανευρωπαϊκό ρεκόρ καθυστερήσεων όσον αφορά την προετοιμασία και όχι την υλοποίηση, του έργου».

Αφού εξέθεσε μια σειρά άλλων έργων που καρκινοβατούν και καθυστερούν σε όλη την Περιφέρεια, ο κ. Τοψίδης τόνισε πως η υστέρηση στο έργο επιβεβαιώνεται και από τους άνευρους απολογισμούς των Αντιπεριφερειαρχών.

Στάθηκε μάλιστα στην ακινησία στην ΟΧΕ Πολιτισμού – Τουρισμού «Εγνατία Οδός», την εξαφάνιση της ΟΧΕ για τον ορεινό όγκο, αλλά και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της Μη Επιστρεπτέας επιχορήγησης.

Μια άλλη πρόταση για την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια, ανέφερε ο κ. Τοψίδης, δικαιούται μία διαφορετική πορεία και προοπτική, με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την συμμετοχή τους στα κοινά ως προσφορά στον τόπο τους και στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα, θεωρεί πως οι Αντιπεριφερειάρχες οφείλουν να παράγουν έργο και όχι να εξυπηρετούν μόνο την ανάγκη να καλυφθεί η ανασφάλεια του Περιφερειάρχη ως προς την σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εξ αυτού του λόγου «να εισπράττουν ένα σημαντικό μισθό ως αντάλλαγμα της πολιτικής λιποταξίας και της υπαγωγής τους στη συμπολίτευση»

«Απορίας άξιο πώς ορισμένοι αντικατέστησαν την κάκιστη άποψη που είχαν για τον Περιφερειάρχη ως άνθρωπο και ως αυτοδιοικητικό για να ενταχθούν … υπό την μισθοδοσία του» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά ότι μισθοδοτούνται και παραμένουν διακοσμητικοί χωρίς να παράγουν το οφειλόμενο έργο, ενώ η λογική και η συμπεριφορά του ίδιου του Περιφερειάρχη από μόνη της οδηγεί σε αντιπαραθέσεις εφόσον πάντα η άρνηση και η ειρωνεία αθροίζονται ως οι σταθερές επιλογές του. Μάλιστα καυτηρίασε το γεγονός ότι ο νέος σχεδιασμός του ΠΕΠ ΑΜΘ προχωρά σχεδόν «εν κρυπτώ», με ελάχιστη διαβούλευση.

Η Περιφερειακή Σύνθεση, τόνισε, δίνει έμφαση στα έργα υποδομής με τον, όσο το δυνατόν, υψηλότερο πολλαπλασιαστή, με αειφορικά χαρακτηριστικά και με κεντρικούς άξονες την τεχνολογία, την έρευνα την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, την αυξημένη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της ΑΜΘ, την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά με «ενεργειακό» χωροταξικό σχέδιο.

Παράλληλα πιστεύουν στην ανάπτυξη επισκέψιμων ορεινών όγκων στην ΑΜΘ, την συνεργασία με τα δύο Πανεπιστήμια της περιφέρειάς μας (ΔΠΘ & ΔΙΠΑΕ), αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού σε επιστημονική βάση, με προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών υψηλών βαλαντίων.

«Πιστεύουμε στην διεκδίκηση. Η Περιφερειακή Σύνθεση δεν αποδέχεται τον ρόλο του παθητικού αποδέκτη ή του απλού διαχειριστή για τη θέση του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών» τόνισε.

Σε αυτό το πνεύμα, προέταξε την ανάγκη να διεκδικήσει η Περιφέρεια τα ιδιαίτερα προνόμια του Αναπτυξιακού για τον Έβρο, να επεκταθούν όχι μόνο σε όλη τη Θράκη, αλλά όλη την ΑΜΘ.

Όχι στο «ξεπούλημα» της ψήφου

Κλείνοντας, ο κ. Τοψίδης επισήμανε πως η συνέπεια, το όραμα, η υπευθυνότητα και η δουλειά δεν αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις.

«Ένας συμπατριώτης μου, μου είχε πει ότι οι μισθοφόροι δεν πολεμούν. Αντίθετα πολεμούν όσοι πιστεύουν στον αγώνα που δίνουν! Οι μισθοφόροι καταφέρνουν και βολεύονται και ενίοτε λιποτακτούν», ανέφερε, και έτσι είναι προδιαγεγραμμένο μία διοίκηση να μην παράγει έργο εάν προτεραιότητα είναι ποιος θα πάρει, ποια θέση και ποιο μισθό.

«Είναι επιεικώς ανήθικο όταν στην τοπική μας κοινωνία, στην περιοχή μας υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, οι οποίοι βιώνουν με αξιοπρέπεια την οικονομική τους στενότητα, κάποιοι να συνωθούνται για να ξεπουλήσουν την ψήφο των πολιτών ώστε να εισπράξουν περίπου 2000 ευρώ κάθε μήνα επιπλέον των εισοδημάτων που έχουν από την δουλειά τους» ανέφερε, καλώντας τους να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους κι αυτοί την εξαργύρωσαν, με «φθηνό» τρόπο.

«Εγώ και η ‘Περιφερειακή Σύνθεση’ δεν θα ξεπουλήσουμε την ψήφο σας» διαβεβαίωσε, σημειώνοντας πως θα συνεχίσουν την δυναμική πορεία τους με κίνητρο  την προσφορά στη κοινωνία, και πυξίδα μια περιφέρεια δίπλα στον πολίτη,  γιατί ο ρεβανσισμός δεν έχει θέση στην πολιτική τους και οι δολοπλοκίες δεν τους αφορούν, με τον συνδυασμό να παραμένει δυνατός, όσο συνεχίζει να τιμά τις αξίες του και όχι τα πρόσωπα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.