Τον Ιλχαν Αχμετ δικαιωνει ο Συνηγορος του Αναγνωστη στην Τουρκια για συκοφαντικα δημοσιευματα εναντιον του

Δέχτηκε «επίθεση λάσπης» από δύο εφημερίδες με αφορμή τη θετική ψήφο του για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Ιλχάν Αχμέτ, δικαιώνει ο Τούρκος Συνήγορος του Αναγνώστη  (OMBUDSMAN) κ. Faruk Bildirici, διαπιστώνοντας πως οι εφημερίδες Aksam και Milliyet, παραβίασαν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Όλα ξεκίνησαν, αμέσως μετά από μία συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ στην εφημερίδα Καθημερινή σχετικά με την ψήφο του για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ακολούθησαν δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες Milliyet και Aksam που καταφέρονταν εναντίον του βουλευτή Ροδόπης ενώ σε ένα από αυτά ταύτιζαν εκείνον και τις απόψεις του με εκείνες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια και υποστηριζόταν ότι οι δυο τους επιχειρούν να καταστρέψουν την ελληνοτουρκική φιλία. 

Ασφαλώς, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στην επίμαχη συνέντευξη, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ούτε αναφέρθηκε στον κ. Δένδια ποτέ ούτε και διατύπωσε κάποια άποψη για τα ελληνοτουρκικά που να εκφεύγει από τις πάγιες θέσεις του κόμματός του, ούτε και εξέφρασε είτε θετική είτε αρνητική άποψη για τον κ. Δένδια. 

Επρόκειτο για καταφανώς υποβολιμαία αρθρογραφία που σκοπό είχε να επιτείνει στο αναγνωστικό κοινό της γειτονικής χώρας την αρνητική άποψη για τις θέσεις του Ιλχάν Αχμέτ, σύμφωνα και με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια από το τοπικό σκληροπυρηνικό σύστημα της Μειονότητας. 

Μάλιστα ο αρθρογράφος της Milliyet κ. Οζάυ Σεντίρ κατέληγε στο περισπούδαστο συμπέρασμα ότι κάποτε η Μειονότητα στην Θράκη διέθετε έναν «υπερασπιστή των λαϊκών δικαιωμάτων Αχμέτ Σαδίκ ενώ τώρα έφτασε στον σημερινό Ιλχάν Αχμέτ». 

Ιλχάν Αχμέτ: «Θα συνεχίσω, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι ο αγώνας αυτός αξίζει να δοθεί»

Ο Ιλχάν Αχμέτ απάντησε σε αυτά τα δημοσιεύματα αλλά οι απαντήσεις ουδέποτε δημοσιεύτηκαν στις δύο τουρκικές εφημερίδες. Ο θεσμός του συνηγόρου του αναγνώστη που υπάρχει στη γειτονική χώρα επιλήφθηκε του θέματος και διαπίστωσε παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ σε δήλωσή του να κάνει λόγο για πρώτη δικαίωση, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «θα συνεχίσω, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι ο αγώνας αυτός αξίζει να δοθεί, θα πάει μέχρι τέλους και θα δικαιωθεί!».

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Ροδόπης:

«Κερδίσαμε σήμερα μια μάχη στον αγώνα μας για διαφάνεια και ισοτιμία στους όρους προβολής της άλλης άποψης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με την δημοσίευση της θέσης του συνηγόρου του αναγνώστη των τουρκικών εφημερίδων (OMBUDSMAN) κ. Faruk Bildirici.

Στο  δημοσίευμα του συνηγόρου του αναγνώστη,  γίνεται η παραδοχή ότι οι εφημερίδες Aksam και Milliyet, παραβίασαν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς δεν έκριναν σκόπιμο να δημοσιεύσουν τις απαντήσεις μου που είχαν σταλεί ως απάντηση σε μεροληπτική, άδικη και σαφέστατα σκόπιμη κριτική εκ μέρους τους σε εκφάνσεις της δημόσιας παρουσίας και πολιτικών μου πρωτοβουλιών.

Όπως τονίζει στην δημοσιευμένη θέση του ο κ. Bildirici, σε κανένα μέρος της συνέντευξης μου στην εφημερίδα Καθημερινή,  που αποτέλεσε και την αφορμή για άσκηση δριμείας κριτικής στο πρόσωπο μου, δεν αναφέρομαι στο ΥΠΕΘΑ της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια και με αυτόν τον τρόπο η διασύνδεση του προσώπου μου με εκείνο του Έλληνα υπουργού,  οδήγησε σε παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού αναφορικά με τις πραγματικές μου απόψεις.

Ταυτόχρονα, καλεί τις εν λόγω εφημερίδες να δημοσιεύσουν τις απαντήσεις μου, πράγμα που δεν έπραξαν έως σήμερα.  Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη που με χαροποιεί και δίνει ελπίδες στον αγώνα μου για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης της Μειονότητας,  κάτι που ασφαλώς δεν συμβαίνει στον τοπικό μειονοτικό τύπο, ο οποίος βαδίζει στον δικό του μοναχικό δρόμο της μονολιθικότητας. 

Θα συνεχίσω, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι ο αγώνας αυτός αξίζει να δοθεί, θα πάει μέχρι τέλους και θα δικαιωθεί!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.