Τον εκσυγχρονισμο του θεσμικου πλαισιου για τις θρησκευτικες σφαγες στην Ελλαδα ζητα ο Ιλχαν Αχμετ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με θέμα «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών και του ΧΘΔ της Ε.Ε.» κατατέθηκε εκ μέρους του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής, υπάρχει ένα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα από το 1981 που αφορά τις θρησκευτικές σφαγές με την μέθοδο halal και kosher που αφορούν μουσουλμάνους και εβραίους αντίστοιχα.

Τα τελευταία 25 χρόνια όμως υπήρξαν διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα με τα οποία η Ελλάδα de facto εναρμόνισε το πλαίσιο των θρησκευτικών σφαγών με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προστασία των μειονοτήτων και την κατοχύρωση της δυνατότητάς τους να τρώνε κρέας που έχει σφαγεί σύμφωνα με το τυπικό των θρησκειών τους, χωρίς, δηλαδή, να υποβάλλεται προηγουμένως σε αναισθησία το σφάγιο. 

Μάλιστα στην Ελλάδα, όπως παραθέτει ο κ. Αχμέτ,  το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι είναι σύμφωνη με το ισχύον ελληνικό δίκαιο η τέλεση θρησκευτικών σφαγών (τύπου halal και kosher), χωρίς αναισθησία. Η γνωμοδότηση 92/2017 εκδόθηκε έπειτα από σχετικό ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ύστερα όμως από προσφυγές φιλοζωικών οργανώσεων το ΣτΕ πρόσφατα έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση 951/44337/2017 με την οποία καθορίστηκε επακριβώς το πλαίσιο των θρησκευτικών σφαγών στην Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς κατατέθηκε η ερώτηση με την οποία τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«Α) Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το άρθρο 2 του ν. 1197/1981 περ 3 έτσι ώστε «για τα χερσαία ζώα που υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή να μην εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της παρ. 2 του παρόντος, υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009;»

Β) Η εμμονή σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που οδηγεί επί της ουσίας σε απαγόρευση των θρησκευτικών σφαγών στην χώρας μας, δεν οδηγεί εμπράκτως σε καταστρατήγηση της έννοιας της θρησκευτικής ελευθερίας μειονοτήτων για τις οποίες οι θρησκευτικές τελετουργίες είναι βασικό χαρακτηριστικό των θρησκευτικών παραδόσεων, πρακτικών και της ταυτότητάς τους;

Γ) Σε κάθε περίπτωση τίθεται εν αμφιβόλω το πρόδηλο γεγονός ότι η κοινοτική νομοθεσία του 2009 υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας του 1981;

Δ) Μπορεί, η ελληνική πολιτεία να εγείρει απαγορεύσεις σε βάρος πολιτών της που κρίνονται αυθαίρετα ως μη φιλόζωοι εκ του γεγονότος και μόνο ότι επιθυμούν να ακολουθήσουν και στην βρώση κρέατος το τυπικό που ορίζει η θρησκεία τους;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.