Το «υστατο χαιρε» στην Φωφη Γεννηματα

Συγκλόνισαν οι επικήδειοι των παιδιών αλλά και των πολιτικών της συνοδοιπόρων

Πλήθος κόσμου φωνάζοντας «αθάνατη» την συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες “1,2,3 πάμε”. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες γιατί μια μάχη με καθαρή ψυχή, μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη».

Με τον τρόπο αυτόν αποχαιρέτησε την μητέρα της, Φώφη Γεννηματά, η μεγαλύτερη των τριών παιδιών της Αιμιλία, κατά την εξόδιο ακολουθία που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, 27 Οκτωβρίου στην Μητρόπολη Αθηνών.

«Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια. Ήξερες πάντα όσα ξέρει μόνο μια μάνα. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ αλλά και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα, αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

Στο τελευταίο αντίο στην Φώφη Γεννηματά ήταν όλοι εκεί, στην Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός της προέδρου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Καθεδρικό Ναό της Αθήνας από τις 10 το πρωί για να δοθεί η δυνατότητα στους απλούς πολίτες που την αγάπησαν και την εκτίμησαν να την αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

 Το ύστατο «χαίρε» είπαν στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πολιτικοί και βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στελέχη του ΚΙΝΑΛ όπως οι Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος,  Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης κ.α.

Η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με πλήθος κόσμου, πολιτών να βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο της Μητρόπολης για το τελευταίο θερμό χειροκρότημα.

Οι επικήδειοι λόγοι των παιδιών της δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. «Όλες τις μάχες που έδωσες, τις έδωσες παλικαρίσια» ανέφερε ο γιός της Γιώργος, τονίζοντας πως «έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους κάτι που επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας για τη δημιουργία προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού με το όνομά σου».

«Ήσουν αγωνίστρια» είπε και τόνισε πως «έγινες υπόδειγμα για πολλούς ανθρώπους» για να συνεχίσει λέγοντας πως «τα διδάγματα σου θα αποτελούν στήριγμα για όλη μας τη ζωή όπως φάρος ήταν και για σένα η ζωή του παππού και της γιαγιάς. Με την αποχώρησή σου νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου, η αγκαλιά όλου του κόσμου επιβεβαιώνει ότι τα ιδανικά και οι αξίες σου επιβιώνουν και τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο όπως έλεγες».

«Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή και έτσι μας έδειξες. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο που μας σημάδεψε από εκεί ψηλά πάνω εκεί από τα σύννεφα» κατέληξε ο ίδιος.

«Ήσουν και θα είσαι η ηρωίδα μας» ανέφερε και η κόρη της Κατερίνα υπογραμμίζοντας πως «μας χάρισες στιγμές που θα μείνουν πάντα στις μνήμες μας. Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω και την οποία δεν φόβιζε τίποτα. Θα μας λείψεις πολύ. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα ζωντανή στις καρδιές μας».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου»

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρετώντας την Φώφη Γεννηματά.

«Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη», ανέφερε επισημαίνοντας πως η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος», για να τονίσει πως «ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν για να καταλήξει λέγοντας πως «όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!».

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό γιατί είναι το πιο ενσυνείδητο»

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε το καλό παράδειγμα της επιλογής της ζωής κι όχι της παραίτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια, την εντιμότητα και τη γενναιότητά της. «Το παράδειγμα που έδινε, αυτό το στοιχείο κρατά συγκινημένους όλους τους Έλληνες, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κρατά τις χώρες μεσίστιες, κρατά τη χώρα σε πάνδημο πένθος», σημείωσε.

«Γεννήθηκε μέσα στην πολιτική και μέσα στον πρόλογο της μεταπολίτευσης, που κυριαρχούσε η πολιτική», υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι τα εφόδια υπήρχαν, ώσπου η στροφή της μοίρας τα περιθωριοποίησε. Η Φώφη Γεννηματά κατάλαβε ότι ό,τι επιτύγχανε θα το έκανε παρά τη σκληρή στροφή της μοίρας». Ο Πρόεδρος της Βουλής κάνοντας αναδρομή στους λόγους της, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και με κοινό παρονομαστή την υπευθυνότητα.

«Πάντα, στο νου της είχε την έγνοια της για την παράταξή της, στην οποία ένιωθε ότι η παρουσία της έδινε ενότητα» συνέχισε ενώ πρόσθεσε «το μεγαλύτερο χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι το σημερινό, που δεν θα το ακούσει».

 «Το σημερινό, το πιο σημαντικό για την ίδια γιατί είναι το πιο ενσυνείδητο» όπως επεσήμανε  «γιατί ο αιφνίδιος θάνατος μας ανάγκασε να κάνουμε μια πιο σαφή και πλήρη αποτίμησή της».

«Η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της μια παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας. Αρτίωσε δηλαδή τη ζωή της. Όσο για εμάς τους περιλυπόμενους και περίλυπους, ας εκτιμήσουμε το κλίμα που επέβαλε η εκδημία και ας προσπαθήσουμε πιο πολύ, αυτό το κλίμα που μας έφερε πιο κοντά, όσο μπορούμε να το διατηρήσουμε, κρατώντας έναν εχθρό όπως η “υποτροπή” της βασικής νόσου, της όντως πολιτικής ζωής, που είναι ο διχασμός και η υπερένταση όσο πιο μακριά γίνεται. Αυτό θα είναι η τήρηση της μεγαλύτερης παρακαταθήκης της Φώφης Γεννηματά» ανέφερε.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ανέστησες ένα κόμμα, έριξες τις ρίζες αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς»

Συγκλονιστικό ήταν και το αντίο του Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ ο οποίος μιλώντας σε δεύτερο ενικό απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει η γενναιότητα, η δύναμή σου. Είναι πολύ σκληρή η σκιά της απουσίας σου», σημειώνοντας ότι δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμη κι οι αντίπαλοί της.

«Μπροστά σε όλους υπόσχομαι ότι θα μιλάμε για σένα, στα παιδιά σου, τα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Για εκείνη που δεν της χαρίστηκε τίποτα, για εκείνη που στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι ακόμα και οι αντίπαλοί της, για εκείνη που σήκωσε το βάρος του “σπιτιού” μας στη δική της πλάτη την ώρα που για πολλούς φαινόταν άδικος κόπος, για εκείνη που έμεινε όταν κάποιοι άλλοι έφυγαν και πίστευε ότι θα μπορούσε να το ξανακάνει μεγάλο».

«Προεδρέ μας», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «κουβαλούσες ένα πολύ βαρύ επώνυμο και την κληρονομιά ανθρώπων που σου δίδαξαν πολιτικό ήθος και μια βαθιά δημοκρατική συνείδηση. Σήμερα όμως όλη η Ελλάδα σε φωνάζει Φώφη. Γιατί την Φώφη ήρθαν σήμερα να δουν και να αποχαιρετήσουν και όχι την κόρη του Γεννηματά».

«Ταύτισες τη ζωή σου με τον κοινό μας σκοπό. Δεν λύγισες ποτέ, ούτε η αρρώστια σου σε νίκησε. Όποιος ζει χωρίς το φόβο υπερβαίνει και το θάνατο. Εσύ δεν έζησες με το φόβο, εσύ τη ζωή τη ρούφηξες» σημείωσε λέγοντας ότι η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της μια υπέροχη οικογένεια.

Για τη δημοκρατική παράταξη και την ανασυγκρότησή της η ιστορία δεν θα γράψει απλώς ότι έβαλες ένα ακόμα λιθαράκι. Κάθε σου κίνηση ήταν μια σπρωξιά προς το μέλλον. Δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα είσαι πια μαζί μας να μοιραστούμε αυτή τη νίκη. Αυτή η νίκη όταν έρθει, θα έρθει γιατί εσύ έβαλες τα θεμέλια, γιατί εσύ δεν επέτρεψες να χαθούμε στη λήθη, εσύ μας κράτησες όρθια για να σηκωθούμε όπως έλεγες λίγο ψηλότερα».

Σε ακόμα πιο προσωπικό κλίμα ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην πίστη της αλλά και στις ευκαιρίες που έδωσε στους νέους ανθρώπους. «Πίστευες στους νέους ανθρώπους. Μας εμπιστεύτηκες και με εμπιστεύτηκες και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Όπου όλοι έβλεπαν τοίχους εσύ άνοιγες δρόμους και μας έσπρωχνες να τους περπατήσουμε».

«Ανέστησες ένα κόμμα, έριξες τις ρίζες αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Όμως αυτά τα δέντρα γράφουν το όνομά σου» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι η παράταξη συνεχίζει ορφανή αλλά τις μέρες που θα λάμπει ο ήλιος, εμείς που μένουμε πίσω έχουμε να πούμε πολλά για σένα» συνέχισε και κατέληξε

«Η Ιφιγένεια έκανε το χρέος της. Η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας ήταν τιμή μου».

Η νεκρώσιμη πομπή προς το Νεκροταφείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε, με συγγενείς, φίλους και πολιτικούς συνοδοιπόρους, να  την συνοδεύουν όσο και πολίτες που την καταχειροκρότησαν φωνάζοντας «αθάνατη», ενώ πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση μπροστά από τη Βουλή.

Η σορός της εισήλθε στο Α’ Νεκροταφείου, υπό τους πένθιμους ήχους της μπάντας του Στρατού, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στην πρώτη γυναίκα υπουργό Άμυνας.

Τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά την αποχαιρέτησαν με ένα λουλούδι που έριξαν πάνω στο φέρετρο, για να ακολουθήσουν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και πλήθος πολιτικών, και πολιτών οι οποίοι άφησαν με τη σειρά τους ένα λουλούδι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.