Το υπουργειο Παιδειας, η συμβαση με τη Cisco και τα προσωπικα δεδομενα

Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών και ειδικά ανήλικων μαθητών μας προβληματίζει, ότι αποτελούν πλέον το  άυλο κεφάλαιο της κερδοσκοπίας των εταιρειών με ντίλερς τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη»

Στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής φιλοξενήθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τις πτυχές της συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Cisco για την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης, για τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί την ηγεσία του υπουργείου για εν κρυπτώ κινήσεις και μεθοδεύσεις για το «ξεπούλημα» προσωπικών δεδομένων και δη ανηλίκων.

Αρχικά ο κ. Κάτσης κατηγόρησε την Υπουργό ότι η πολυδιαφημισμένη συνεργασία με την Cisco όχι μόνο δεν ήταν δωρεάν, αλλά δόθηκαν τελικά δύο εκατ. ευρώ για την αγορά αδειών χρήσης λογισμικού, αλλά και πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των μεταδεδομένων.

Επίσης την κατηγορεί πως όλο το διάστημα, μέχρι να υπογραφεί πρόσφατα η σύμβαση των 2 εκατ. ευρώ, δεν πληρωνόταν για τη χρήση του λογισμικού της, πληρωνόταν όμως με τα δεδομένα.

Στην αρχική σύμβαση της 13ης Μαρτίου 2020, που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και εκμετάλλευσης στα administrative support και τα administrative data, τα οποία συνιστούν τα μεταδεδομένα και είναι προσωπικά δεδομένα, έστω κι αν είναι ανωνυμοποιημένα. «Αυτή τη σύμβαση η κ. Κεραμέως αναγκάστηκε να την τροποποιήσει τέσσερις φορές. Και τούτο διότι προσπάθησε να κρύψει το τεράστιο θέμα διαρροής δεδομένων προς την εταιρεία, για να συμμορφωθεί με τον γενικό κανονικό προστασίας δεδομένων το GDPR και να συμμορφωθεί και με την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» επεσήμανε ο κ. Κάτσης.

Τα μεταδεδομένα άλλωστε, είναι το κεφάλαιο, ο άυλος χρυσός της ψηφιακής εποχής καθώς όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «επί της ουσίας μπορεί η πλατφόρμα που συνδέεται κάποιος για να κάνει τηλεκπαίδευση, να παρατηρεί και τη δραστηριότητα που έχουμε σε ιστοσελίδες, τι προτιμάμε, τις ηλεκτρονικές αγορές που κάνουμε, τον χρόνο που τηλεργαζόμαστε, να υπάρχει ένα προφίλ, μια ανάλυση συμπεριφορική για κάθε χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε ανάλογες διαφημιστικές καμπάνιες ή δράσεις, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ψηφιακής ζωής».

Η Cisco, υπογράμμισε ο κ. Κάτσης, πληρωνόταν μέχρι να υπογραφεί η τελική σύμβαση σε μεταδεδομένα, για αυτό και ήταν «μια δωρεάν και δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας, εξ ου και τα προβλήματα στις συνδέσεις στην τηλεκπαίδευση».

«Ήταν δοκιμαστική για να μπορέσει μετά το υπουργείο Παιδείας, αφού την υπέγραψε κρυφά αυτή τη σύμβαση, να μπορέσει να τη βάλει μόνιμη χρήση και να την πληρώσει εν τέλει, πράγμα το οποίο το έκανε», σημείωσε, θεωρώντας πως η εταιρεία πληρώνονταν είτε σε μεταδεδομένα όσο ήταν τζάμπα, είτε κανονικά με την αγορά των αδειών. Παρατηρεί έτσι από την κυβέρνηση, το μοτίβο της δωρεάν δοκιμής, που γίνεται κανονική συνδρομή με πρόσχημα την πανδημία.

Στοχευμένη η επιλογή της Cisco

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έδωσε  το πράσινο φως μόνο για τον σκοπό χρήσης της πλατφόρμας, και δεν έχει βγάλει πόρισμα για το πώς ακριβώς έγινε η χρήση της τηλεκπαίδευσης και της πλατφόρμας και αν έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.  «Το ενδεχόμενο να έχει γίνει η ζημιά είναι στην αρχική σύμβαση. Δεν μας νοιάζει τι έγινε μετά. Αν και εφόσον η τελική σύμβαση διασφαλίζει όλο αυτό που πρέπει να διασφαλίσει, ποσώς μας ενδιαφέρει, αφού η ζημιά έγινε από την αρχή» σημείωσε.

Διευκρίνισε πάντως πως κανείς δεν θα κατηγορούσε την κυβέρνηση αν αγόραζε υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, αλλά την κατηγορούν για τη μεθόδευση και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να πάρει την τηλεκπαίδευση η Cisco.

Ο ίδιος θεωρεί πως θα έπρεπε εξ αρχής να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, και στη συνέχεια με διαφάνεια να ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για να προσελκύσει όλους τους διαθέσιμους ιδιωτικούς παρόχους πλατφορμών, που μπορούν να σηκώσουν μια τέτοια λύση τηλεκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα δεν έπρεπε να κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό με τη CISCO και να επικαλεστεί δωρεάν δοκιμαστική έκδοση πλατφόρμας και να μεθοδεύσει, κατά τον ίδιο, την μετέπειτα ανάθεση, αλλά και να αναλογιστεί, μετά το πέρας της πανδημίας τι θα μείνει τελικά στο ελληνικό δημόσιο.

Ντίλερς κερδοσκοπίας των εταιρειών οι υπουργοί

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύει πως δεν θα έπρεπε να κρατιέται κρυφή μια συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με μια ιδιωτική εταιρεία, και η καθυστέρηση ενός χρόνου και τεσσάρων αναθεωρήσεων αφήνει απολύτως έκθετη την κυβέρνηση. «Δυστυχώς εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών και ειδικά ανήλικων μαθητών μας προβληματίζει, καθώς αποτελούν πλέον το  άυλο κεφάλαιο της κερδοσκοπίας των εταιρειών με ντίλερς τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κάτσης πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση, «προκειμένου να κάνει δουλειές» μια επιλογή η οποία οδηγεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δυστυχώς αυτό είναι πάρα πολύ θλιβερό και πάρα πολύ προβληματικό. Σε μια τόσο πολύ κρίσιμη στιγμή, έχουμε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει δεν είναι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των πολιτών, αλλά το να κάνει δουλειές και να θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους πολίτες και τα δικαιώματά τους» υπογράμμισε καταλήγοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.