Το θεμα της αστικης ασφαλειας στο δημο Κομοτηνης

Έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο η Φελίνα Καζάκου - Δίκαιες οι παρατηρήσεις αλλά δεν υπάρχουν χρήματα η απάντηση του δημάρχου

Το θέμα της αστικής ασφάλειας των πολιτών έθεσε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο συλλογικό όργανο του Δήμου η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου τονίζοντας κατά την τοποθέτηση της πως «πλέον είναι καθημερινά φαινόμενα και περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
 
Όπως υπογράμμισε η ίδια «η έννοια της ασφάλειας των πολιτών μπορεί να ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους, αλλά η ανάλυση του όρου της ασφαλούς πόλεως σίγουρα μπορεί να είναι συγκεκριμένη, να αναλυθεί και επιτέλους να εφαρμοσθεί» παραθέτοντας στη συνέχεια περιστατικά των οποίων ήταν μάρτυρας η ίδια ή της τα μετέφεραν μάρτυρες και εμπλεκόμενοι.
 
Συγκεκριμένα η κ. Καζάκου στάθηκε στο θέμα της ανυπαρξίας και διαγράμμισης διαβάσεων τονίζοντας πως «η έλλειψη διαγραμμίσεων σε κομβικά σημεία της πόλης σε συνδυασμό με το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη δημιουργούν θέμα ασφάλεια τόσο των πεζών όσο και των αυτοκινητιστών». Επιπλέον η ίδια σημείωσε πως ο ανύπαρκτος, σε πολλές των περιπτώσεων, φωτισμός σε περιφερειακές γειτονιές και οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής δημιουργούν σειρά προβλημάτων όπως το φόβο μετακίνησης παιδιών και ηλικιωμένων κατά τα βραδινές ώρες, μικροτραυματισμούς λόγω και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα πεζοδρόμια και αύξηση διαρρήξεων και κλοπών.
 
Ακολούθως η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» αναφέρθηκε στον πρόσφατο τραυματισμό παιδιού σε παιδική χαρά της πόλης, επαναφέροντας το θέμα των ακατάλληλων και μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών της πόλης, αλλά και στις δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή χρήση του ποδηλατόδρομου καθώς ακόμη παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης των όρων ασφαλούς χρήσης με αποτέλεσμα και εκεί να σημειώνονται τραυματισμοί.
 
Τέλος η κ. Καζάκου επεσήμανε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης. «Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων συνεχώς αυξάνεται και το θέμα δεν είναι αισθητικό αλλά ασφάλειας. Μετακινούνται καθημερινά αγέλες στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο, στους δρόμους, έξω από τα σχολεία και επιτίθενται. Όταν δε οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε παιδιά και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να το διαχειριστούν έχουμε και τραυματισμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά για να καταλήξει την παράθεση των προβλημάτων με το θέμα του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας υπογραμμίζοντας πως «το ακατάλληλο οδικό δίκτυο σε σημεία έντονης κυκλοφορίας καθώς, επίσης, και των αγροτικών δρόμων θέτει σε κίνδυνο τους οδηγούς μεγάλων και βαρέων οχημάτων και προκαλούνται πολλές φθορές στα οχήματά τους, αλλά γίνεται μετά βίας η μετακίνηση των αγροτών στα χωράφια τους».
 

 
Σύσταση επιτροπής και ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασφαλών Πόλεων για την επίλυση των θεμάτων πρότεινε η κ. Καζάκου

 
Προς επίλυση όλων των προβλημάτων που ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» πρότεινε την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασφαλών Πόλεων (EFUS) «ώστε να μιμηθούμε καλές πρακτικές πόλεων του εξωτερικού, και να επιδιώξουμε την επιπλέον χρηματοδότηση παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης» όπως επίσης  και τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενη από αιρετούς, διοικητικούς αλλά και εθελοντές που θα εντοπίζουν τα σημεία, θα καταγράφουν τις ελλείψεις και επιδιώκουν την επίλυσή τους.    
 
 

Ειδικό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα πρότεινε ο Γιώργος Πετρίδης

 
Απαντώντας στις κατηγορίες της κ. Καζάκου ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης έθεσε στην ευχέρεια του σώματος τη διενέργεια ειδικού δημοτικού συμβούλιο κατά το οποίο θα συζητηθούν ολοκληρωμένα όλα τα θέματα που αφορούν την αστική ασφάλεια του Δήμου Κομοτηνής ωστόσο επικεντρώνοντας στο ζήτημα των αδέσποτών ζώων σημείωσε πως ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο μόνος δήμος της περιφέρειας που διαθέτει κυνοκομείο, «το οποίο πρέπει να έχει 70 σκυλιά και αντ’ αυτού έχει 300» όπως σημείωσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δίκαιο των παρατηρήσεων της κ. Καζάκου χαρακτηρίζοντας ως χρόνια παθογένεια του Δήμου τα περιστατικά που ανέφερε, αντιτείνοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Αναφορικά με το θέμα των παιδικών χαρών ο κ. Πετρίδης τόνισε πως, για να λάβουν οι παιδικές χαρές του δήμο πιστοποίηση σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις, που αγγίζουν σε ύψος τη συνολική επιχορήγηση ΣΑΤΑ του Δήμου ενός έτους, τονίζοντας πως αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη αν γίνει ένα ατύχημα σε παιδική χαρά της Κομοτηνής καθώς η άλλη λύση είναι να κλείσει όλες τις παιδικές χαρές του δήμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.