Το τετραωρο της παραμονης του Μεβλουτ Τσαβουσογλου στη Ροδοπη

Συνάντηση με τους ψευδομουφτήδες, δηλώσεις περί «Τουρκικής μειονότητας» και η ανάγκη κοινής, με την Τουρκία, «προσέγγισης» στα της μειονοτικής εκπαίδευσης τα σημεία «αγκύλωσης»

Σε χαμηλούς, σχετικά, τόνους, αλλά και στην πεπατημένη προηγούμενων επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή, κινήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, την Κυριακή 30 Μαΐου.

Ο κ. Τσαβούσογλου ξεκίνησε «με το Καλημέρα», ήδη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τις αναφορές σε «Τουρκική μειονότητα», αναφορές που συνεχίστηκαν, καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας του στη Ροδόπη.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε και όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κατέστησε απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίους για την ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις.

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Οι «σταθμοί» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε από το Τουρκικό Προξενείο, όπου πραγματοποιήθηκε μία σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής κ.Ιμπραήμ Σερήφ και τον ψευδομουφτή Ξάνθης κ.Αχμέτ Μετέ. Φωτογραφία της συνάντησης ανήρτησε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, δηλώνοντας την υποστήριξή του στο «έργο» των ψευδομουφτήδων.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της “τουρκικής μειονότητας”» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Υπό δρακόντειο μέτρα ασφαλείας στην συνέχεια μετέβη στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου έγινε δεκτός από αντιπροσωπεία μαθητών και της διεύθυνσης του σχολείου ενώ μετά την ξενάγησή του στους χώρους του σχολείου, ακολούθησε μία μικρή γιορτή στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία Ελλήνων δημοσιογράφων, δεν επετράπη ούτε στον αύλειο χώρο του Τζελάλ Μπαγιάρ όπου έλαβε χώρα η υποδοχή, με τις διαμαρτυρίες από πλευράς των δημοσιογράφων να είναι έντονες.

«Αιχμές» για την ποιότητα της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων

Σύμφωνα ωστόσο με τις εικόνες που μετέδωσαν τα Τούρκικα τηλεοπτικά μέσα που συνόδευαν τον κ. Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Τζελάλ Μπαγιάρ, ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης της συγκεκριμένης αλλά και αντίστοιχων δομών στη Θράκη, επικεντρώνοντας και στην ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην αύξηση μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Τουρκίας και καλώντας την Ελλάδα να ακολουθήσει την «ίδια προσέγγιση»

«Όπως γνωρίζετε, εμείς διατηρούμε ανοιχτά σχολεία στην Τουρκία για 3 και 4 μαθητές ενώ η Ελλάδα με το πρόσχημα του μικρού αριθμού μαθητών κλείνει μειονοτικά σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «θέλουμε η Ελλάδα να έχει την ίδια προσέγγιση για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης με αυτήν που έχουμε εμείς για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και την ελληνική μειονότητα. Αυτά είναι ανθρωπιστικά ζητήματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς λόγους».

Ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε επίσης την ανάγκη λειτουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για την λειτουργία νέων δομών, αλλά και την δημιουργία τμημάτων σε υφιστάμενες δομές. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή τους μετά από τις πολλαπλές αναβολές.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι μερικές φορές καλές, μερικές φορές τεταμένες και μερικές φορές ο διάλογος ξεκινά εκ νέου» ανέφερε ο ίδιος αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τονίσει πως «θα υποστηρίζουμε πάντα και διεκδικούμε τα δικαιώματά σας».

Κατά την αναχώρησή του από το Τζελάλ Μπαγιάρ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σταμάτησε δύο φορές την αυτοκινητοπομπή κατεβαίνοντας από το όχημα που τον μετέφερε για να χαιρετήσει και να μιλήσει με μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής.

Πρόσκληση συμμετοχής στο Φεστιβάλ Ειρήνης του Δήμου Ιάσμου

Τρίτος σταθμός της επίσκεψής του στην Ροδόπη αποτέλεσαν τα Θάμνα του  Δήμου Ιάσμου όπου παρέστη σε δείπνο που διοργανώθηκε προς τιμήν του παρουσία, μεταξύ άλλων του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα κ. Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο Πρόξενος στην Κομοτηνή κ. Μουράτ Ομέρογλου, οι δύο ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης κ.κ. Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, οι Δήμαρχοι Ιάσμου, Αρριανών και Μύκης, κ.κ. Οντέρ Μουμίν, Ριτβάν Αμέτ και Ριτβαν Ντελή Χουσεΐν αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μουλταζά Ταρκάν και Αχμέτ Ιμπράμ, η πρόεδρος του κόμματος « Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου κ.α.

Κατά την διάρκεια του γεύματος οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία σύντομή αναφορά στα πολιτικά τεκταινόμενα αλλά και τις πολιτικές που ακολουθούνται σε ότι αφορά την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ αντίστοιχα στα αυτοδιοικητικά επικεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Ιάσμου ο κ. Οντέρ Μουμίν μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής του κ. Τσαβούσογλου, παρουσία επίσης και του Έλληνα ομολόγου του κ. Νίκου Δένδια στο Φεστιβάλ Ειρήνης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στον Ίασμο, ενώ αντίστοιχη πρόσκληση θα αποσταλεί και στην Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.