Το οραμα του Θεοφανη Κωφιδη για την επομενη ημερα της Ροδοπης

«Το μεγάλο στοίχημα στη Θράκη, η ανάγκη της σύνθεσης δυνάμεων πέρα κι από τα κλασικά παραταξιακά κομματικά όρια»

Τους στόχους του για την επόμενη ημέρα της Ροδόπης, μετά και τη «μάχη» των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου ανέπτυξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Θεοφάνης Κωφίδης, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Στη βάση της παραδοχής ότι η Ροδόπη αξίζει κάτι περισσότερο σε συνολική ανάπτυξη και ευημερία, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, προτάσσει την δημιουργία «βεβαιοτήτων» και εμπιστοσύνης στην αντίληψη του πολίτη για την πολιτική καθώς όπως ανέφερε «ένα όραμα πραγματικά για να προχωρήσει πρέπει να στοχεύει στην ευημερία και να δημιουργεί εμπιστοσύνη στον κόσμο για να το ακολουθήσει».

Θεοφάνης Κωφίδης όμως αναλυτικά…

«Η ευημερία πρέπει να δίνει προτεραιότητα στον αδύναμο»

ΠτΘ: κ.Κωφίδη βασική συνιστώσα του προγράμματός σας είναι η λέξη «ευημερία», την οποία ωστόσο παραθέτετε ως «συμμετοχική». Σε τι συνεπάγεται αυτή;

Θ.Κ: Συμμετοχική ευημερία σημαίνει δεν αφήνουμε κανέναν έξω. Η ευημερία πρέπει να δίνει προτεραιότητα στον αδύναμο. Οι σύγχρονες δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από αυτό το στοιχείο, οι αδύναμοι έχουν προτεραιότητα προ του δυνατού, από τα πιο μικρά μέχρι και τα πιο μεγάλα. Γι’ αυτό λέω και «συνθέτουμε δυνάμεις», γιατί πρέπει να πάμε συμμετοχικά. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε πέρα από την επιχειρηματικότητα, την οποία ενισχύουμε και θέλουμε με το φιλελεύθερο πρόσημο, την μείωση των φόρων, την καινοτομία και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων όλης της περιοχής και το πανεπιστήμιο. Να δούμε τα μεγάλα προτάγματα που είναι η επιχειρηματικότητα, η αντιμετώπιση μικρών δυσκολιών, αλλά και των μεγάλων προκλήσεων. Από εκεί και πέρα, θέλουμε και το εργατικό δυναμικό να είναι όσο γίνεται πιο ενταγμένο. Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και φυσικά με όλα τα πληθυσμιακά στοιχεία της περιοχής. Η μειονότητα μας εδώ έχει μείνει πολύ πίσω στην ένταξη της με πραγματικούς όρους ανάπτυξης, αλλά και άλλες ομάδες όπως παλιννοστήσαντες πόντιοι, οι οποίοι υποφέρουν από χρόνια ζητήματα. Δεν ξεχνάμε κανέναν. Τους εντάσσουμε όλους στον προγραμματισμό με ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, στους στόχους και τους πυλώνες που το στηρίζουν, οι οποίοι πρέπει να συνδέονται, αν θέλουμε να μιλάμε πραγματικά για πρόοδο και όχι αποσπασματικές και ασύνδετες λύσεις. Δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις. Πάμε μαζί συντονισμένα με όλους.

«Χρειάζεται προβολή στο μέλλον για να μπορείς να κάνεις μια επένδυση στο παρόν»

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά όμως τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας στους οποίους αναφερθήκατε, η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο και διαχρονικά στην πολιτική…

Θ.Κ: Δύο είναι οι βασικές αιτίες που η μειονότητα δεν ήταν ενταγμένη μέσα στην ανάπτυξη, στην πορεία της Θράκης. Πρώτον, ότι γενικότερα δεν γίνονταν μεγάλες επενδύσεις, δεν υπήρχε ρόλος δυστυχώς για την Θράκη σε υψηλό επίπεδο, όπως για άλλες περιοχές, γιατί υπήρχε μια επισφάλεια,  ότι είναι μια περιοχή που οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια δεκαπενταετία για να ανθίσουν και να εδραιωθούν. Χρειάζεται μια προβολή στο μέλλον για να μπορείς να κάνεις μια επένδυση στο παρόν. Αυτό είναι το ένα αίτιο και μέσα σε αυτό υπέφερε η μειονότητα, αλλά υπέφερε και η πλειονότητα. Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει ειδικά με την μειονότητα. Για κάποιους ακατανόητους, φοβικούς και μικροπολιτικούς λόγους, η μειονότητα δεν ήταν ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία σωστά. Έτσι, από τη μία το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα για όλους τους Θρακιώτες και από την άλλη το χαμηλό επίπεδο γλωσσομάθειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, κυρίως στη μειονότητα, ήταν οι δύο βασικές αιτίες που την οδήγησαν να μην είναι σοβαρά ενταγμένη μέσα στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη. Γιατί η εκπαίδευση, η κατάρτιση σε όλες τις βαθμίδες είναι η βάση για την πρόοδο και την εξέλιξη των ανθρώπων ως άτομα και ως κοινωνία.   

«Μιλώ για ευρύτερη ευημερία και όχι μόνο για ανάπτυξη και χρήμα»     

ΠτΘ: Για να μιλήσουμε επί πραγματικών δεδομένων στην πρόσφατη κεντρική πολιτική σας ομιλία παρουσιάσατε τους βασικούς άξονες του προγράμματός σας. Σας είδαμε και στην συνάντηση σας με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, απ’ όπου μιλήσατε με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, κάνοντας λόγο για ψηφιακά κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συνδέοντας, την ψηφιακή εποχή με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της παραγωγής στην περιοχή μας.   

Θ.Κ: Η σύνδεση του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και την ευρύτερη ευημερία, είναι βασική προτεραιότητα. Ήδη, το πανεπιστήμιο κάνει πολύ σημαντικές δράσεις στη σύνδεση του με την επιχειρηματικότητα. Αυτές πρέπει να ενταθούν, γι αυτό κι εγώ προτείνω τρία ή τέσσερα πράγματα, που θα μπορούσαν άμεσα ή έμμεσα να εμπεριέχουν και την γνώση του πανεπιστημίου. Το ένα είναι τα ψηφιακά κέντρα εξυπηρέτησης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τα οποία δε χρειάζεται να έχουν υλική υποδομή. Θα είναι η ψηφιακή σύνδεση όλων των παραγόντων που μπορούν να επιλαμβάνονται και να βοηθούν την επιχειρηματικότητα για άμεση πρόσβαση, για μόχλευση κεφαλαίων, για συντονισμό με γρήγορα προγράμματα, ενημέρωση, διευκολύνσεις και δάνεια. Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν και στα οποία οι επιχειρηματικοί σύλλογοι εδώ, τα σωματεία, τα επιμελητήρια, μαζί με τη γνώση του πανεπιστημίου, θα μπορούσαν να συνδράμουν. Εκτός από αυτούς τους ανεξάρτητους τομείς, υπάρχουν δύο άλλα πράγματα στα οποία η γνώση παίζει σημαντικό ρόλο, ασχέτως αν θα είναι πρωτεργάτης το πανεπιστήμιο ή όχι. Το ένα είναι τα περιφερειακά τμήματα αναπτυξιακής εξειδίκευσης, που ουσιαστικά θα είναι υπό την αιγίδα της περιφέρειας και θα προσφέρουν ταχύρυθμη κατάρτιση σε αντικείμενα που γνωρίζουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και μεγαλύτεροι και οι οποίοι ωστόσο δυστυχώς δεν προχωρούν στην εκπαίδευση τους, ενώ ξέρουν αντικείμενα, εμπειρικά, από την παιδική κιόλας ηλικία. Επειδή δεν έχουν πιστοποίηση δεν μπορούν να παράξουν γνώση ή πλούτο, μένουν άνεργοι και μεταναστεύουν. Αυτό το δυναμικό της εκπαιδευτικής διαρροής, η οποία στην περιοχή μας είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας, θα μπορούσε να απορροφηθεί στα περιφερειακά αυτά τμήματα αναπτυξιακής εξειδίκευσης και με δεκαοκτάμηνη επιδοτούμενη θεωρητική κατάρτιση πάνω σε αυτά, που έτσι κι αλλιώς ξέρουν, ώστε να φέρουν ένα πιστοποιητικό κατάρτισης το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα εξειδίκευσης. Το τρίτο είναι οι βιομηχανίες καινοτομίας και παραγωγής στη ΒΙ.ΠΕ. Έχουμε δυστυχώς 75 εγκαταλειμμένα κουφάρια εγκαταστάσεων των πρώην βιομηχανιών, απ’ αυτά αν άνοιγαν, έστω τρία, θα μπορούσαν να αποτελούν τον χώρο για καινοτομία πάνω σε προϊόντα που είναι χαρακτηριστικά για την περιοχή και υπηρεσίες, να προσφέρουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας και να παράγουν και ένα είδος ΠΟΠ ή και brand name. Εκεί θα εργάζονται κυρίως τα παιδιά που θα βγαίνουν από τα περιφερειακά τμήματα αναπτυξιακής εξειδίκευσης και άλλο εργατικό δυναμικό. Βλέπετε έτσι ότι αμέσως, με τρεις εύκολα υλοποιήσιμες προτάσεις και χωρίς πάρα πολύ κόπο και χωρίς κατασκευή νέων δομών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και τις υποδομές της περιοχής μας.

«Δε μπορεί εμείς να είμαστε ο φτωχός συγγενής»        

ΠτΘ: Αναφερθήκατε και στο κομμάτι των υποδομών, ως μια από τις βασικές προτεραιότητες κ. Κωφίδη. Ποια είναι η πρόταση σας γι’ αυτό το κομμάτι;  

Θ.Κ: Αναφέρομαι κυρίως στις υποδομές του οδικού δικτύου, στην επάρκεια της άρδευσης, τις ενεργειακές υποδομές που υπάρχουν, αλλά μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων και της γεωπολιτικής, των ενεργειακών εξελίξεων στον πλανήτη και της γεωγραφικής θέσης της Θράκης, είναι ευλογημένος ο Έβρος. Δε μπορεί όμως εμείς να είμαστε ο φτωχός συγγενής και πρέπει όλη αυτή η ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής της Θράκης, να περάσει και στον κόσμο και στην επιχειρηματικότητα. Το όραμα του πρωθυπουργού και οι δικές μου εξειδικευμένες στοχεύσεις για την υλοποίηση ακριβώς αυτού του οράματος, έχουν να κάνουν με τρία συγκεκριμένα πράγματα υποδομών. Το ένα είναι οπωσδήποτε η διασύνδεση των υποδομών, των δρόμων, των λιμανιών, της βιομηχανικής ζώνης. Αυτό που προτείνω ειδικότερα είναι δυο άλλες προτάσεις. Η μία έχει να κάνει με έξυπνα εγγειοβελτιωτικά έργα, μέχρι να υλοποιηθούν επιτέλους τα μεγάλα φράγματα ή η άρδευση μέσω των φραγμάτων του Κομψάτου και του Ιασίου. Κυρίως τους βροχερούς μήνες, αφού χάνονται κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού μέσα στις θάλασσες ή στο παράκτιο μέτωπο με τις λίμνες ή τη λιμνοθάλασσα τη Βιστωνίδα, να μπορούν να γίνουν μικρά κανάλια εγγειοβελτιωτικά, τα οποία θα παροχετεύουν το παραπάνω νερό σε δεξαμενές που σαν συγκοινωνούντα δοχεία θα γεμίζουν και με φραγές θα ανοιγοκλείνουν για να διοχετεύεται το νερό μετά και σε άλλες δεξαμενές, των χιλίων κυβικών μέτρων περίπου η κάθε μια και να μπορούμε έτσι με τα τέσσερα ρέματα και τις δύο ποτάμιες ροές, τον Λίσσο και τον Κομψάτο, να αρδεύσουμε αξιοποιώντας τα νερά που έτσι κι αλλιώς χάνονται. Η δεύτερη καινοτόμα πρόταση, αφορά στη δωρεάν ενέργεια. Πέρα από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία, για την προσφορά των αιολικών πάνω στις στέγες και σε αγροτικές καλλιέργειες για ιδιώτες, νομίζω θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα να γίνουν ενεργειακοί συνεταιρισμοί φωτοβολταϊκών. Σε κάθε μεγάλο οικισμό, πάνω από 400 άτομα, θα μπορούσε να δοθεί μια έκταση που θα είναι κοινόχρηστη για όλους και θα παράγει ρεύμα τους ζεστούς μήνες για τις οικίες, για τις αγροτικές καλλιέργειες, για τις κτηνοτροφικές και για οτιδήποτε κάνουν. Ακόμα και για τις επιχειρήσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών που είναι δίπλα στο χωριό. Εάν μάλιστα μπορούν αυτά να συνδυάζονται και με αποθήκευση ενέργειας, θα μπορούσαν, με ειδικό τρόπο, να διοχετεύουν ενέργεια και στη ΔΕΗ, αν αυτό βεβαίως είναι εφικτό με το δίκτυο, ώστε τον χειμώνα να επιστρέφει το ρεύμα από τη ΔΕΗ με τεράστια έκπτωση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το οδικό δίκτυο δεν βοηθάει καθόλου στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν η Ροδόπη να έχει τόσο χάλια οδικό δίκτυο, πέραν της Εγνατίας.

«Υπάρχει μια πραγματική αποδοχή της ανάγκης για μια νέα πρόταση»

ΠτΘ: Τι σας λένε οι πολίτες, τόσο για τις επικείμενες εθνικές εκλογές και το διακύβευμα αυτών, όσο και για τη δική σας προσωπική υποψηφιότητα; 

Θ.Κ: Υπάρχει μια πραγματική αποδοχή της ανάγκης για μια νέα πρόταση, η οποία όμως διαπιστώνω ότι οφείλει να μην είναι αποσπασματική, ώστε να παράξει και περισσότερη αποτελεσματικότητα πρακτικά, αλλά και ένα έξυπνο τρόπο πίεσης προς τα κέντρα αποφάσεων και την περιφέρεια. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι η ισχύς εν τη ενώσει. Αν λοιπόν, αντί για 200 προτάσεις, όπως αυτές είναι στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, δούμε τις προτεραιότητες, τότε το αποτέλεσμα είναι γεωμετρικά πολύ μεγαλύτερο. Αυτό είναι το κόλπο της επιτυχίας και το μεγάλο στοίχημα. Να είναι καινοτόμες προτάσεις, να εξυπηρετούν τις ανάγκες της καθημερινότητας, να προσφέρουν όμως και περισσότερη προοπτική για στρατηγικές επιλογές. Έτσι μπορούμε να παράγουμε πλούτο. Ένα πράγμα που αντιλαμβάνομαι στη σχέση με τον κόσμο, είναι ότι αυτή η ανάγκη για καινούρια πρόταση συνδυάζεται με την ανάγκη της επαφής ώστε να δημιουργείται εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν βάλουμε μέσα στο μυαλό, στην ψυχολογία του κόσμου, ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική και αυτό γίνεται μέσα και από το προσωπικό παράδειγμα, την ακεραιότητα του ανθρώπου, τη δημιουργία θετικών προτύπων από τον άνθρωπο που προτείνει ή που συμμετέχει στην πολιτική, αλλά και την πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, μέσα από τη θωράκιση με περισσότερες αρμοδιότητες, με περισσότερες χρηματοδοτήσεις της αυτοδιοίκησης, καθώς και με τον μεγαλύτερο συντονισμό περιφέρειας και δήμων, με τη μορφή μιας ολομέλειας μια φορά τον μήνα, που θα βρίσκεται, θα συντονίζεται, θα παρεμβαίνουν συλλογικά οι εκπροσωπήσεις των πολιτών και έτσι με περισσότερη διαφάνεια και ταχύτητα, θα μπορεί να είναι πολύ κοντύτερα ο πολίτης στην εξυπηρέτηση του, στην πρόσβαση στην εξουσία και άρα οι απαντήσεις στη διαχείριση των υποθέσεων του θα περνούν από το χέρι του πιο άμεσα. Έτσι, δημιουργούμε εμπιστοσύνη, με ένα πιο ευέλικτο διοικητικό σύστημα και με την ψηφιοποίηση. Το μεγάλο στοίχημα εδώ στη Ροδόπη και γενικότερα στη Θράκη, δεν είναι μόνο η σύγκριση των παρατάξεων, αλλά η ανάγκη της σύνθεσης δυνάμεων πέρα κι από τα κλασικά παραταξιακά κομματικά όρια. Η σύνθεση των δυνάμεων υπέρ της ευθύνης, που βλέπει το δάσος και όχι της αποσπασματικής πρότασης που μπορεί να βλέπει το δέντρο αλλά ξεχνάει το δάσος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.