Το νομοσχεδιο για την ΕΥΠ υπερασπιστηκε ως κεντρικος εισηγητης της ΝΔ ο Ε. Στυλιανιδης

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε την ευκαιρία και δεν επέδειξε την ευθύνη να στηρίξει μια θεσμική πρωτοβουλία, προοδευτική και προωθητική»

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Στυλιανίδη για την άρτια και αποστομωτική υποστήριξη του νομοσχεδίου

Κεντρικός εισηγητής του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ ήταν εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ήταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στην ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία που αποκτά στη σύγχρονη εποχή η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η δύναμη που συγκεντρώνουν οι ιδιοκτήτες κάθε σύγχρονης πλατφόρμας ή λογισμικού, επισημαίνοντας πως δημιουργούνται νέα υποκείμενα διεθνούς πολιτικής, ίσως έξω και πάνω από τα κράτη που λειτουργούν υπερτοπικά, συχνά χωρίς τους κανόνες που επιβάλλει μια Δημοκρατική Πολιτεία στα όρια της Εθνικής και Συνταγματικής της κυριαρχίας

Αυτά τα υπερτοπικά εργαλεία, εξήγησε ο βουλευτής, μπορούν να αξιοποιηθούν ανεξέλεγκτα από ιδιωτικά συμφέροντα, παρακάμπτοντας ακόμα και τους κρατικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου και αν απουσιάζει το μέτρο της εταιρικής ηθικής του κατόχου και διαχειριστή, μπορούν να μεταβληθούν ακόμα και σε επικίνδυνα όπλα σε βάρος της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ασφάλειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Για τους λόγους αυτούς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» τόνισε ο βουλευτής για να συμπληρώσει πως «ξεπερνάμε την αδράνεια του παρελθόντος και το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1994 αδυνατώντας πλέον εδώ και καιρό να καλύψει τα νέα δεδομένα και να απαντήσει στα νέα διλήμματα».

«Το νομοσχέδιο εγγυάται τη δημοκρατική λογοδοσία»

«Η Κυβέρνηση αυτή τολμά να διορθώσει λάθη του θεσμικού πλαισίου που αναδείχθηκαν, να συμπληρώσει κενά και κυρίως να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κατά το δυνατόν πλαίσιο που θα υπηρετείται από ευσυνείδητους και κατάλληλα εκπαιδευμένους κρατικούς λειτουργούς» συνέχισε ο βουλευτής, και περιέγραψε τις αρχές στις οποίος βασίζεται το νομοσχέδιο. Είπε συγκεκριμένα πως το νομοσχέδιο «επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών. Προβλέπει τους απαιτούμενος ελέγχους και εγγυάται τη δημοκρατική λογοδοσία, εντός ενός πλαισίου Ελέγχων και Ισορροπιών που κατοχυρώνει την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος στην πράξη».

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως «η Νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι η πρώτη που εκδηλώνεται τόσο τολμηρά στον ευρωπαϊκό χώρο και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και τον οδηγό για άλλα Κράτη-Μέλη» και παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ανά κεφάλαιο.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση του κράτησε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας για το κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο. Προτίμησε να το χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για τη δημιουργία εντυπώσεων, προκαλώντας σκόπιμη σύγχυση στους πολίτες. Βάσισε την επιχειρηματολογία της σε σταθερές που δεν είναι σταθερές. Έχασε την ευκαιρία και δεν επέδειξε την ευθύνη να στηρίξει μια θεσμική πρωτοβουλία, προοδευτική και προωθητική, που θωρακίζει την εθνική ασφάλεια, προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες από νέες απειλές και κινδύνους και προετοιμάζει τη χώρα για τον κόσμο που έρχεται. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτίμησε να γαντζωθεί πάνω στον κόσμο που φεύγει» είπε συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε «τους δείχνουμε τον ήλιο κι αυτοί κοιτούν το δάχτυλο μας».

«Απαντούμε θεσμικά, με μια νομοθετική πρωτοβουλία που μας βγάζει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία»

Υπεραμύνθηκε δε της στάσης του κυβερνόντος κόμματος επισημαίνοντας πως «εμείς, παρότι προκληθήκαμε, δεν βουλιάξαμε στο βάλτο μιας άγονης μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Δεν επιδιώξαμε να καλύψουμε την έλλειψη πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με θόρυβο, φανατισμό και δημιουργία εντυπώσεων, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Δεν προσωποποιήσαμε, δεν συκοφαντήσαμε, δεν αποπροσανατολίσαμε. Σεβαστήκαμε το Κοινοβούλιο.

Εμπιστευτήκαμε την Ελληνική δικαιοσύνη, για να ρίξει υπεύθυνα απόλυτο φως σε όλες τις περιπτώσεις και σήμερα απαντούμε θεσμικά, με μια νομοθετική πρωτοβουλία που μας βγάζει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία αντιμετώπισης των προκλήσεων μιας νέας απρόβλεπτης εποχής που κρύβει πολλές απειλές και κινδύνους, αλλά σίγουρα και μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες έχουμε χρέος να αδράξουμε για την πατρίδα μας και φυσικά για τα παιδιά μας».

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον βουλευτή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων και αφού ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Ροδόπης είχε ήδη αναχαιτίσει με καταλυτικά επιχειρήματα την ένσταση αντισυνταγματικότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατήλθε από τα κυβερνητικά έδρανα προκειμένου να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον Βουλευτή Ροδόπης, ο οποίος «σήκωσε στην πλάτη του την παράταξη στα δύσκολα, επισημαίνοντας την νομική πληρότητα και την πολιτική πειστικότητα της εισήγησης του» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.