Το μηνυμα της Πρωτοβουλιας Πολιτων υπερ του ΟΧΙ

Καλούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 20.30 στην κεντρική πλατεία

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής η κίνηση «Πρωτοβουλία Πολιτών υπέρ του ΟΧΙ» ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλιου. Συμμετέχοντες της κίνησης καλλιτέχνες, πολιτικοί της κεντρικής και τοπική πολιτικής σκηνής, επαγγελματίες κ.α. εξέθεσαν τις θέσεις τους σχετικά με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος προτρέποντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν «Όχι», ενώ παράλληλα για σήμερα οι συντονιστές της κίνησης εξήγγειλαν και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 20.30 στην κεντρική πλατεία.
 

Θανάσης Γκαϊφύλλιας

 
Έχουμε μπροστά μας μια σπουδαία ευκαιρία. Κανονικά θα έπρεπε να μας δοθεί αυτή η ευκαιρία την άνοιξη του 2010, πριν μπούμε στα μνημόνια. Πέρασαν 5 χρόνια καταστροφικής λιτότητας, μέσα στα οποία διαλύθηκε η υγεία, η παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα, διαλύθηκαν οι επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες κι ακόμα και οι μεγάλες, διαλύθηκε ο αγροτικός τομέας. Τώρα μας δίνεται μια ευκαιρία να κάνουμε ό,τι καλύτερο για αυτόν τον τόπο. Αν συμφωνεί η πλειοψηφία ότι καλά είναι τα μνημόνια και να συνεχίσουμε, πάμε όλοι κατά διαόλου. Η γνώμη μου είναι ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να βρει τον δρόμο του, μπορεί να χτίσει μια καινούργια Ελλάδα. Είναι μοναδική ευκαιρία αυτή. Αν λοιπόν ψηφίσουμε «όχι» θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους λαούς, ιδιαίτερα της νότιας Ευρώπης. Ας μη διστάσουμε, ας μη δειλιάσουμε. Εμείς να σταθούμε όρθιοι και να ψηφίσουμε αυτό που πρέπει: «Όχι!».
 

Τάκης Χαρίτου

 
Το ερώτημα, που έχει ο καθένας και η καθεμιά την Κυριακή, δεν αφορά την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη. Αφορά αν θα αποδεχτούμε τη συμφωνία των εταίρων και δανειστών, μια συμφωνία που θα σημάνει τη συνέχιση του μαρτυρίου που έχει υποστεί εδώ και 6 χρόνια ο ελληνικός λαός, χωρίς καμιά προοπτική, χωρίς καμιά ελπίδα. Χρειάζεται με καθαρή σκέψη και ματιά να αναλογιστούμε ότι το «ναι» σημαίνει πως θέλουν να γίνουμε συνένοχοι, σημαίνει έγκριση για να συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές που επώδυνα βιώνει ο λαός μας, η νεολαία, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι. Το «ναι» σημαίνει να επιστρέψουν από την πίσω πόρτα αυτοί, που για δεκαετίες οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Ένα ισχυρό «όχι» του λαού μας σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη για μια νέα διαπραγμάτευση για μια επωφελή συμφωνία, με βιωσιμότητα, με ελπίδα, με προοπτική. Το «όχι» είναι το μέτρο της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον υπερήφανο λαό μας.
 

Μουσταφά Μουσταφά

 
Την Κυριακή ψηφίζουμε υπερήφανα «όχι». Το «όχι» είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον της χώρας μας. Η συνέχιση των ίδιων πολιτικών, των πολιτικών των μνημονίων, θα οδηγήσει περισσότερο τη χώρα μας στην κρίση, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, σε περισσότερη ύφεση. Το «ναι» δε θα μας βγάλει από την κρίση, αντίθετα θα μας οδηγήσει στη δίνη της περισσότερης ύφεσης και του διχασμού. Για αυτόν τον λόγο υπερήφανα «όχι», ένα «όχι» που ταιριάζει στον λαό μας, που θα δώσει προοπτική στη χώρα μας, που θα επιφέρει μια βιώσιμη έντιμη λύση, που θα ανοίξει το μέλλον της χώρας μας.
 

Νεκτάριος Δαπέργολας

 
Οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι στο κλίμα τρομοκρατίας, που καλλιεργείται αυτές τις μέρες, και στην απόπειρα ποδηγέτησης της κοινής γνώμης και της ψήφου του λαού από τα εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία εκπορεύονται από τους δήθεν εταίρους μας, αλλά και από τα ντόπια «παπαγαλάκια». Τα οποία εκπροσωπούν ακριβώς το σύστημα, το οποίο μας έφερε μέχρι εδώ και που γκρέμισε και ξεπούλησε εδώ και 30 χρόνια-ενώ τα τελευταία 5 χρόνια με ιδιαίτερη έμφαση- τη χώρα. Σίγουρα η κυβέρνηση αυτή έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, από εκεί και μετά όμως αυτό που καταλάβαμε όλοι οι αντικειμενικοί πολίτες είναι ότι έκανε μια πραγματική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ειλικρινής προσπάθεια, η οποία συνάντησε έναν τοίχο, λόγω ακριβώς της αναλγησίας των δήθεν εταίρων, οι οποίοι λειτουργούν όπως ξέρουμε πολύ καλά, ως τοκογλύφοι και τίποτε περισσότερο. Αφού λοιπόν τα πράγματα έφτασαν μέχρι εδώ και φτάσαμε στο δημοψήφισμα, νομίζω ότι μόνο το «όχι» μπορούμε να προκρίνουμε. Το «ναι» σημαίνει υπογραφή ενός σίγουρου, αργού και επώδυνου θανάτου για τη χώρα, το «όχι» αντίθετα, πέραν του ότι είναι μια περήφανη απάντηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό λοιπόν το «όχι» πιστεύω πως είναι πραγματικά μονόδρομος.
 

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

 
Η πρώτη κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση δε θα μπορούσε να πάρει απόφαση για τον λαό ερήμην του λαού. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πάμε σε δημοψήφισμα την Κυριακή και καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι» για μια Ευρώπη των λαών και «όχι» των συμφερόντων. Είμαι περήφανος που αυτό το κίνημα ξεκινάει από την όμορφη πατρίδα μας.
 

Μαρία Βασιλάκη

 
Είναι η πρώτη φορά που μέσα από τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε ξεκάθαρα και να πούμε τι είναι αυτό που θέλουμε. Τόσα χρόνια ψηφίζαμε στις εκλογές, βλέπαμε να διαστρεβλώνεται τελείως η απαίτησή μας για αλλαγή και το ίδιο κάνουν και σήμερα. Βλέπουμε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι διαστρεβλώνουν το ερώτημα και ποιοι είναι αυτοί, που μας ζητούν μετά από όλα αυτά τα χρόνια εξαθλίωσης να πούμε «ναι» για να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Ε λοιπόν «όχι»! Πρώτη φορά δίνεται το δημοκρατικό απόλυτο δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες να δηλώσουν πώς θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Το «όχι» πρέπει να φανεί καθαρό και ξάστερο.
 

Κωνσταντίνος Βουζουκίδης

 
Στο τελεσίγραφο των εκπροσώπων  των θεσμών καλείται ο ελληνικός λαός να δώσει την απάντησή του στις 5 Ιουλίου. Απαιτούν να συμφωνήσουμε σε νέα υφεσιακά μέτρα εξόντωσης του μισθωτού, του συνταξιούχου, του μεσαίου και μικρού επιχειρηματία, του αγρότη, του άνεργου. Απαιτούν να βάλουμε την υπογραφή μας στον αφανισμό του τουρισμού, της Αγροτικής παραγωγής, στην κατάργηση της  νησιωτικότητας και τη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρνήθηκαν πεισματικά να περιλάβουν στις συζητήσεις το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που με δικές τους λανθασμένες επιλογές  διόγκωσαν. Ενοχλήθηκαν διότι κλήθηκε ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του. Παρεμβαίνουν απροκάλυπτα και μας υποδεικνύουν επιτακτικά τι να ψηφίσουμε. Προσπαθούν με ψευδοδιλήμματα  να φοβίσουν και να διχάσουν τον Ελληνικό λαό και σταμάτησαν ακόμη και την ρευστότητα των τραπεζών που τις ελέγχουν για να μας εκβιάσουν.
 
Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο. Δεχόμαστε αυτά που πρότειναν οι θεσμοί ή θα διεκδικήσουμε  μία αξιοπρεπή κοινωνικά δίκαιη  συμφωνία που θα δώσει προοπτική στο μέλλον των παιδιών μας. Δεν έχει σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη όπως εκ του πονηρού παρουσιάζουν. Την Δευτέρα  η Ελληνική κυβέρνηση  αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία.
 
Ένα δυνατό «Όχι» θα δώσει την  δύναμη στην κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες να  επιτύχει μια έντιμη, δίκαιη, βιώσιμη  λύση μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να διατηρηθεί η Ενότητά μας και με νηφαλιότητα στην κάλπη να αποφασίσουμε για το καλύτερο. Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ και πέντε χρόνια στην σημερινή κατάσταση με το Ναι σε όλα έχουν κάθε λόγο να κόπτονται για το «Ναι»  διότι επιχειρούν να πάρουν συγχωροχάρτι και να φορτώσουν την ενοχή τους στον Ελληνικό λαό.
 
Λέμε «Όχι» στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών. Λέμε «Όχι» στα νέα μνημόνια ύφεσης και ανεργίας. Λέμε «Όχι» στην υπονόμευση της Δημοκρατίας, της ελεύθερης πολιτικής βούλησης του Έλληνα, της Εθνικής Κυριαρχίας, της Άμυνας και της Ασφάλειάς μας. Λέμε «Όχι» σε όσους θέλουν να στείλουν τους τουρίστες σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, να αποτελειώσουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, να μας υποχρεώσουν να εγκαταλείψουμε την αγροτική γη. Λέμε «Όχι» για να δώσουμε διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση ούτως ώστε την επόμενη μέρα του Δημοψηφίσματος να πετύχει μία έντιμη, δίκαιη, βιώσιμη συμφωνία εντός Ευρωζώνης. Λέμε «Όχι» για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της Παραγωγής και της πραγματικής Οικονομίας, περνώντας από τη λιτότητα, την ύφεση και την ανεργία, στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Λέμε «Όχι» για να πετύχουμε μια οριστική λύση για το χρέος. Την Κυριακή λες και εσύ «Όχι».
 
Οι Έλληνες μένουμε ενωμένοι στα δύσκολα και δεν υποκύπτουμε. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, δίχως φόβο απέναντι στους εκβιασμούς, ψηφίζουμε για μία Ελλάδα ισότιμη, ανεξάρτητη και ισχυρή μέσα σε μία Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης , της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής.
 
Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία έντιμη, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, για λύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νόμισμα το Ευρώ σεβόμενοι τις αποφάσεις που θα πάρει ο Ελληνικός Λαός στις 5 Ιουλίου!
 
 
 

Σταμάτης Σακελλίων

 
Γιατί ψηφίζω ΟΧΙ
 
Για τα παιδιά που έφυγαν μετανάστες.
 
Για όλους εκείνους που έχασαν τα χρόνια που πέρασαν την δουλειά τους.
 
Για τα παιδιά που λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία.
 
Για όλους εκείνους που έμειναν για χρόνια στο σκοτάδι επειδή τους κόπηκε το ρεύμα.
 
Για τους μικρομεσαίους που διαλύθηκαν.
 
Για όλους εκείνους που κατέστησαν ανασφάλιστοι.
 
Για την μνήμη εκείνων που έθεσαν τέρμα στην ζωή τους επειδή τσακίστηκαν.
 
Για τα νοσοκομεία και τα σχολεία που διαλύθηκαν.
 
Για τους γέροντες και τις γερόντισσες που είδαν στα στερνά της ζωής τους να τα χάνουν όλα.
 
Για να νικήσουμε τον φόβο.
 
Για να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας.
 
Για την Ευρώπη που όντως μας αξίζει.
 
Για την δημοκρατία.
 
Για την ελπίδα.
 
Γιατί δεν θέλω να ξαναδώ τον Σαμαρά, την Φώφη και τον Σταύρο να αλυχτάνε πάνω στο πληγιασμένο σώμα της πατρίδας.
 
Γιατί δεν μπορεί οι ένοχοι να ζητούν δικαίωση.
 
Γιατί το ΟΧΙ είναι ο Δρόμος.
 
Γιατί το ΟΧΙ βγαίνει από την καρδιά μας.
 

 

Αλέξανδρος Σπανός

 
Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες την ερχόμενη Κυριακή, θα κληθούμε να απαντήσουμε εάν θα δεχθούμε αυτή τη ταπεινωτική και δυσβάσταχτη πρόταση των «θεσμών». Μια πρόταση δοκιμασμένη, μια πρόταση χωρίς προοπτική, μια πρόταση που στραγγαλίζει την υπόσταση και το μέλλον μας.
 
Πρέπει λοιπόν να πάρουμε θέση απέναντι σε αυτό το εκβιαστικό τελεσίγραφο μιας συμμορίας που διαφεντεύει και δυστυχώς καταστρατηγεί σήμερα τις αρχές και τις αξίες ολόκληρου του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
 
Αυτή η συμμορία λοιπόν μαζί με τους ντόπιους εθελόδουλους υποτελείς θα προσπαθήσουν ενορχηστρωμένα να κάμψουν, να τρομοκρατήσουν και να διχάσουν την κοινωνία.
 
Είναι αυτοί που μέχρι πρότινος μεθόδευαν το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, αφήνοντας νοσοκομεία χωρίς υλικό και προσωπικό, τις αμοιβές των εργαζομένων εκτός προϋπολογισμού, καθιερώνοντας τις δόλιες και προσχηματικές αξιολογήσεις – απολύσεις ξεπουλώντας κομμάτι κομμάτι το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας σε οικεία ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος τόσο της κοινωνίας όσο και των εργαζομένων.
 
Εμείς λοιπόν οι υγειονομικοί που βιώσαμε από τους πρώτους στο πετσί μας αυτές τις βάρβαρες πολιτικές οφείλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι υγειονομικοί δεν εκβιάζονται, δεν γονατίζουν, δεν υποκύπτουν σε εκβιαστικά τελεσίγραφα.
 
Άλλωστε ο Ελληνικός λαός έχει απαντήσει περήφανα κατά το παρελθόν σε τέτοιου είδους τελεσίγραφα και άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.
 
Δεν φτάνει μόνο να είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας αλλά να είναι και οι απόγονοί μας περήφανοι για εμάς.
 
Με αίσθημα ευθύνης λοιπόν και με αυτό το ιστορικό φορτίο στην πλάτη μας καθορίζουμε τις τύχες τόσο των παιδιών μας και της πατρίδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.