Το λεωφορειο «Συμβαση της Κωνσταντινουπολης» της CHP ειναι στο δρομο

Με σύνθημα «τέλος στη βία κατά των γυναικών»

Η Προεδρία των Γυναικείων Τμημάτων της CHP βγήκε στο δρόμο για να εξηγήσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε όλη τη χώρα.

Η πρώτη στάση του λεωφορείου «Δικαίωμα στη Ζωή»  ήταν το Εσκίσεχιρ, η πατρίδα της Αϊσέ Τουμπά Αρσλάν, η οποία πριν πεθάνει υπέβαλε 23 φορές ποινική καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα.  

Προκειμένου να αποφευχθεί η βία κατά των γυναικών, το Πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Ζωή» υλοποιήθηκε από τη γενική Προεδρία των Γυναικείων Tμημάτων της CHP. Στο πλαίσιο του έργου, το Εσκίσεχιρ ήταν η πρώτη στάση του λεωφορείου «Δικαίωμα στη Ζωή», το οποίο ξεκίνησε με το σύνθημα «τέλος στην βία κατά των γυναικών» και είχε ως στόχο να εξηγήσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ταξιδεύοντας σε 81 επαρχίες.

Ήταν παρούσα και η μητέρα της Αϊσέ Τουμπά Αρσλάν

Η Αϊλήν Ναζλικαγιά, η πρόεδρος των Γυναικείων Τμημάτων της CHP, και η Γιοκτσέ Γιοκτσέν, Αναπληρώτρια  Πρόεδρος της CHP, βρέθηκαν στις περιοχές Χαν και Μαχμούδιε. Η Ναζλικαγιά, συναντήθηκε με τις γυναίκες και τους είπε για το δικαίωμα στη ζωή. Στη συνέχεια συμμετείχε στην εγκαίνια του δάσους «Δικαίωμα στη Ζωή».

Μεταξύ άλλων ονομάτων στην εγκαίνια συμμετείχε η Μεράλ Σοντικμέ, η μητέρα της Αϊσέ Τουμπά Αρσλάν, η οποία σκοτώθηκε από τον πρώην σύζυγό της.

«Όταν πέθανε, βγήκε η 23η καταγγελία από την τσάντα της»

«Συνεχίζουμε στο δρόμο μας, ώστε να μην υπάρξει άλλη δολοφονία γυναίκας», δήλωσε η Ναζλικαγιά υπογραμμίζοντας «ξεκινήσαμε με το λεωφορείο “Δικαίωμα στη Ζωή” και ως πρώτη στάση καθορίσαμε το Εσκίσεχιρ επειδή η Αϊσέ Τουμπά Αρσλάν, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 4 μήνες 18 ημέρες, έχει συμβολική σημασία. Υπέβαλε 23 φορές καταγγελία, της δόθηκε προστασία τέσσερις φορές, πήγε σε κέντρα πρόληψης και παρακολούθησης βίας και παρόλα αυτά δεν προστατεύτηκε και σκοτώθηκε. Όταν πέθανε, βγήκε η 23η καταγγελία από την τσάντα της όπου υπήρχε ένα σημείωμα που έγραφε “Θα με προστατέψετε αφού πεθάνω;”. Εδώ είμαστε σήμερα με την αποφασιστικότητα να κρατήσουμε ζωντανό το όνομά της, τουλάχιστον μετά το θάνατό της, εναντίον εκείνων που κυβερνούν αυτή τη χώρα, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προφυλάξουν τη ζωή της και δεν μπορούσαν να την προστατεύσουν».

Η Ναζλικαγιά έδωσε και πληροφορίες σχετικά με το έργο. Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν δίνει μια ειλικρινή εικόνα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Για το λόγο αυτό, ως CHP, υλοποιήσαμε αυτό το έργο. Μέσα από αυτό το έργο, έχουμε αγγίξει τις ζωές σχεδόν 300 γυναικών. Με την απόφαση εξόδου από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό το έργο σε όλη την Τουρκία.  Το έργο αυτό ήταν ένας από τους όρους της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Αλλά παίρνοντας την απόφαση να αποσυρθεί ακόμη και από μια σύμβαση που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις γυναίκες, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, εκείνοι που διοικούν τη χώρα έδειξαν για άλλη μια φορά σε όλους ότι οι δολοφονίες γυναικών είναι πολιτικές. Οι δολοφονίες των γυναικών είναι πολιτικές και επειδή η εξουσία κυβερνάται από εκείνους που δεν πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δυστυχώς δεν είναι ευαίσθητοποιημένοι στις δολοφονίες γυναικών. Σε αυτό το σημείο, το αίτημά μας είναι πολύ σαφές. Απαιτούμε ισότητα. Και ενώνοντας τις δυνάμεις μας ως γυναίκες, ενώνοντας τα βήματά μας με άνδρες που πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, εδραιώνουμε περαιτέρω τον αγώνα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.