Το ΚΚΕ ΑΜΘ για το κλεισιμο των περιφερειακων ιατρειων στην 4η ΥΠΕ

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την αδήριτη ανάγκη του λαού»

«Για μια ακόμα φορά ο λαός της περιοχής μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που παίζει κορώνα – γράμματα την υγεία και τη ζωή του». Με αυτή τη φράση σχολιάζει την αναστολή λειτουργίας της πλειοψηφίας των περιφερειακών ιατρείων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Δράμα» η Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ.

Παράλληλα τονίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την αδήριτη ανάγκη για τακτική παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, υπέργηρων, ΑΜΕΑ και συνολικά του λαού της υπαίθρου, για τον οποίο η πρόσβαση σε γιατρό μπορεί να σημαίνει μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων και αντίστοιχη οικονομική αιμορραγία σε συνθήκες αυξημένης ακρίβειας σε καταναλωτικά αγαθά, ενέργεια, μετακινήσεις κλπ. Ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι των χωριών καλούνται είτε να μετακινηθούν προς τα επίσης υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας πληρώνοντας αδρά για τη μετακίνηση, είτε να κλείσουν ραντεβού με τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα που ανοίγουν οι αντίστοιχες πλατφόρμες και αν είναι «τυχεροί» επίσης να πληρώσουν τα σπασμένα της αναγκαστικής μετακίνησης, είτε τέλος να πληρώσουν σε ιδιώτη γιατρό. Από την κατάσταση αυτή επιβαρύνονται και οι φαρμακοποιοί της περιοχής που εξυπηρετούν τους ασθενείς χωρίς εκτέλεση συνταγής».

Το περιφερειακό όργανο του ΚΚΕ θυμίζει πως «στα δυο χρόνια της πανδημίας το έργο το έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές» για να τονίσει πως «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που μετατρέπουν το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης και υγείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Που απαξιώνουν τις δημόσιες δομές υγείας για να εκτιναχθούν τα κέρδη των ομίλων, που κλείνουν νοσοκομεία, συγχωνεύουν κλινικές για να ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, που αντί για προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, προωθούν τις Συμπράξεις με Ιδιώτες, τους παραδίνουν βασικές λειτουργίες, προκρίνουν ως κριτήριο αξιολόγησης της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας την επιχειρηματική λειτουργία, με φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους και υποβαθμισμένες υπηρεσίες».

Ταυτόχρονα σπεύδει να εκτιμήσει πως «αυτή είναι και “εικόνα από το μέλλον” του “νέου ΕΣΥ” της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που αναζητά συνενόχους και τους βρίσκει στη στρατηγική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ που με τη σειρά του προτείνει “υπουργό υγείας κοινής αποδοχής”!».

Το ΚΚΕ ΑΜΘ προτρέπει τον λαό της περιοχής «μπροστά στο δύσκολο χειμώνα της ακόμα μεγαλύτερης ενεργειακής φτώχειας, της επέλασης της πανδημίας, της ανέχειας και της ανεργίας, μπορεί και πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος διεκδικώντας:

  • ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 4ΗΣ ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ.

Κλείνοντας το ΚΚΕ ΑΜΘ υπογραμμίζει πως θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις «για να βάλουμε εμπόδια σε μια πολιτική που στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» προσπαθεί να κρύψει τις κρατικές ευθύνες. Που στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει την υγεία και τη ζωή μας. Για να ανοίξουμε τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής κοινωνικής ανατροπής όπου το δικαίωμα του λαού σε πλήρη, αναβαθμισμένο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπου τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στην υγεία θα τεθούν στην υπηρεσία της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.