Το ΚΚΕ ΑΜΘ για την περιοδεια του πρωθυπουργου

«Ο λαός της περιοχής μπορεί και πρέπει να διακρίνει τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”»

«Απόλυτα ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τη διήμερη περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αφού το σύνολο των εξαγγελιών, αυτούς και τα συμφέροντά τους αφορά.  Ο λαός της περιοχής σωστά κράτησε “μικρό καλάθι”, τόσο μικρό όσο και το “καλάθι του νοικοκυριού”!». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ΑΜΘ, αποτιμώντας τη διήμερη περιοδεία του Πρωθυπουργού στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η επιτροπή περιοχής του κόμματος της αντιπολίτευσης, «από τα πιο αρμόδια χείλη (Πρωθυπουργός, Υπουργοί) αποτυπώθηκαν οι προτεραιότητες του περιβόητου «Αναπτυξιακού Προγράμματος» για την περιοχή, με ορίζοντα το 2030! Από τα 360 έργα ύψους 6,8 δις για τις άμεσες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες προβλέπεται περίπου το 4%».

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ ΑΜΘ σταχυολογεί και σχολιάζει:

  • Το 1,05% για την Παιδεία, έτη φωτός μακριά δηλαδή από τις τεράστιες ανάγκες για νέα σχολικά συγκροτήματα, αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης. Από τα ελάχιστα αυτά κονδύλια η μεγάλη μερίδα θα απορροφηθεί από την πανεπιστημιακή έρευνα, σύμφωνα με τις επιταγές των μονοπωλιακών ομίλων με τους οποίους συμπράττει το ΔΠΘ. Για την πρόσφατη περικοπή των δωρεάν μετακινήσεων των φοιτητών, συνολικά για τη φοιτητική μέριμνα, ο Πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα να πει εκτός των νέων εστιών που δρομολογούνται με ΣΔΙΤ, στις οποίες οι φοιτητές «θα πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο»!
  • Το 1,18% για παρεμβάσεις στον τομέα του Πολιτισμού, στην πλειοψηφία τους έργα που συνδέονται με τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
  • Το 2,12% για τη Δημόσια Υγεία (αναβάθμιση κτιρίων νοσοκομείων). Κουβέντα για την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τις απαραίτητες μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία της περιοχής, για την πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα.
  • Για δε την Πολιτική Προστασία, ο λαός δεν έχει να περιμένει (ούτε ως το 2030!) κάποιο αντιπλημμυρικό έργο, κάποια υποδομή αντιπυρικής ή αντισεισμικής προστασίας – και ας «καπνίζουν» ακόμα τα αποκαΐδια του Παπίκιου Όρους και της Δαδιάς – αλλά θα δει να δημιουργείται «περιφερειακό κέντρο πολιτικής προστασίας στην Κομοτηνή» και νέα Αστυνομική Διεύθυνση στην Αλεξανδρούπολη!

Για το υπόλοιπο 96% των 6,8 δις, ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε 3 ομιλίες και 1 συνέντευξη τύπου, με σκοπό να πείσει ότι από τα «εμβληματικά» αυτά έργα δήθεν θα βγουν όλοι ωφελημένοι».

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, να απορρίψουν τις προεκλογικές φιέστες που γίνονται για τους ενεργειακούς κολοσσούς»

Συνεχίζοντας την κριτική στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, το ΚΚΕ ΑΜΘ υπογραμμίζει πως «οι 800 εργαζόμενοι ωστόσο που θα δουλέψουν στην κατασκευή του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη γνωρίζουν ότι θα είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις και με ημερομηνία λήξης το 2025, με εντατικοποίηση και πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα. (…) Το σύνολο των σιδηροδρομικών και οδικών έργων αφορούν τις προτεραιότητες των ομίλων στον κλάδο των μεταφορών. Για αυτό επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες χαράξεις (διασύνδεση λιμανιών Βόρειας Ελλάδας – Βουλγαρίας, παράκαμψη του Βοσπόρου), για αυτό προκρίνεται η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, την ώρα που οι τιμές των εισιτηρίων θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται για το λαό. Για αυτό σχεδιάζονται οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας. (…) Η δε αναφορά του για τη “διπλή ιδιότητα του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη” για τη μουσουλμανική μειονότητα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που αυτή βιώνει, τη μεγάλη φτώχεια και ανεργία που ωθεί τους νέους της μειονότητας στα κάτεργα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, τα 40άρια τμήματα των μειονοτικών σχολείων, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, την παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας Υγείας στον ορεινό όγκο Ξάνθης και Ροδόπης».

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, πλειονότητα και μειονότητα, μπορούν και πρέπει να διακρίνουν τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”, να απορρίψουν τις προεκλογικές φιέστες που γίνονται για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους ενεργειακούς κολοσσούς» τονίζει κλείνοντας το ΚΚΕ ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.