Το ΚΚΕ ΑΜΘ για τη δημοπρασια της Shelman

«Τα κυβερνητικά πανηγύρια “ολοκληρώνουν” την πρόκληση για το λαό της ΑΜΘ»

Για κυβερνητικά πανηγύρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ΑΜΘ αναφερόμενο στην εξαγορά του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή, λίγο πριν την εκπνοή του 2022. «Είναι ειρωνικό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες την ώρα που, όπως ακούγεται, στο μετοχικό κεφάλαιο του πλειοδότη συμμετέχουν και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες που την χρεοκόπησαν» επισημαίνει χαρακτηριστικά η επιτροπή περιοχής του κόμματος της αντιπολίτευσης για να υπογραμμίσει πως «καμιά αισιοδοξία δεν υπάρχει από αυτές τις εξελίξεις για τους εργαζόμενους της Shelman, για το λαό της περιοχής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο πλειστηριασμός της Shelman δεν είναι «μια νέα αρχή», αλλά το τέλος ενός κύκλου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατά τον οποίο οι «επενδυτές» έβαλαν στο χέρι κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και άλλα “δώρα” αξίας 18 εκατ. ευρώ με μόλις 5,77 εκατ. Αφού πρώτα φρόντισαν να την κλείσουν με βάση τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια το 2014, λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης που βρισκόταν σε εξέλιξη, αφήνοντας πίσω τους μόνο χρέη σε εργαζόμενους, τράπεζες, δημόσιο, προμηθευτές, μεταφέροντας τότε τα κερδοφόρα μέρη της σε νέες εταιρείες, μαζί με το πελατολόγιο.

Μάλιστα πήραν την εταιρία καθαρή από εργαζόμενους και υποχρεώσεις με μόνη δέσμευση αυτή να λειτουργήσει για τρία χρόνια, να προσληφθεί το 30-40% του προσωπικού που απασχολούσε το 2014 και οι μισθοί να μην είναι κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις στις αντίστοιχες ειδικότητες! Συλλογικές συμβάσεις που είναι στα Τάρταρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πετσόκοψαν τα εργατικά δικαιώματα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τελικά ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα των προηγούμενων ιδιοκτητών, οι οφειλές των οποίων φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ. Είναι ειρωνικό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες την ώρα που, όπως ακούγεται, στο μετοχικό κεφάλαιο του πλειοδότη συμμετέχουν και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες που την χρεοκόπησαν!

Τα κυβερνητικά πανηγύρια για τις “νέες” θέσεις εργασίας “ολοκληρώνουν” την πρόκληση για το λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος θα συνεχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική  οδήγησε την περιοχή να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις όλων των περιφερειών της ΕΕ στην ανεργία των νέων, τη συνολική ανεργία, τη φτώχεια και την ενεργειακή ανασφάλεια! Αυτή η πορεία δεν πρόκειται να ανατραπεί με την επαναλειτουργία ενός από τα εκατοντάδες κουφάρια που άφησε πίσω της η πολιτική των «επιδοτήσεων» και των «κινήτρων», την οποία «αναπολούν» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ25.

Σε τέτοια και άλλα “κίνητρα” προσβλέπουν οι “νέοι” ιδιοκτήτες της Shelman από τα κάθε είδους “χρηματοδοτικά εργαλεία” (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος). Άλλωστε οι καπιταλιστές ανοίγουν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους όποτε θέλουν, ανάλογα με το ποσοστό κέρδους που επιδιώκουν και οι εργαζόμενοι, είτε σε ανάπτυξη, είτε σε κρίση, πληρώνουν τα σπασμένα, αφού για τις δικές τους ανάγκες «δεν υπάρχει σάλιο». Φρόντισαν για αυτό οι ιδιοκτήτες της κάθε Shelman, η πολιτική που τους στηρίζει με κάθε τρόπο “ανοίγοντας”  τις τρύπες στα ταμεία του κράτους, στα ασφαλιστικά ταμεία!

Καμιά αισιοδοξία δεν υπάρχει από αυτές τις εξελίξεις για τους εργαζόμενους της Shelman, για το λαό της περιοχής. Η μόνη πραγματική αισιοδοξία και ελπίδα μπορεί να προκύψει μέσα από την ίδια την πάλη των εργαζομένων σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, γιατί οι “σωτήρες” κάθε είδους μας έχουν τελειώσει. Ο λαός θα σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Έτσι θα είναι και μια καλή χρονιά το 2023 για το λαό! Καλή χρονιά!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.