Το Κιεβο καταγγελλει ρωσικους βομβαρδισμους σε ανθρωπιστικο διαδρομο

Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από το Σούμι

Ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου και την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα. 

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο NEXTA το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε πριν από λίγο τη Μόσχα ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη καταγγέλλοντας επίθεση. 

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Έκκληση από την ουκρανική κυβέρνηση: «Κάντε κάτι, σκοτώνονται παιδιά»

Μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα στέλνει η κυβέρνηση στην Ουκρανία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος εξαιτίας του οποίου πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες παιδιά. Την είδηση μετέδωσε ο απεσταλμένος στο Κίεβο, Χρήστος Νικολαϊδης.

Όπως ο ίδιος ανέφερε τη Δευτέρα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο έμεναν πολλές οικογένειες, στην πόλη Σούμι. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετά παιδιά.

Η ουκρανική κυβέρνηση, με αφορμή την πιο πρόσφατη βομβιστική επίθεση, απηύθυνε δραματική έκκληση με όλη τη δύναμη της ψυχής της να πειστούν οι ξένες κυβερνήσεις και να κάνουν κάτι με τρόπο δραστικό. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες νεκρών παιδιών, παρουσιάζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ζελένσκι: Έτοιμοι να συζητήσουμε για συμβιβασμό σε Κριμαία και Ντονμπάς

Ενώ μαίνεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο ABC στην οποία αναφέρθηκε σε συμβιβασμό που θα μπορούσε να βρεθεί με τη Ρωσία αναφορικά με τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, χωρίς να τις κατονομάζει.

Οπως μεταδίδει από το Ροστόφ ο Θανάσης Αυγερινός, ο ουκρανός πρόεδρος μιλά για προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, υπονοώντας την χερσόνησο της Κριμαίας η οποία από το 2014 βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο ενώ για το Ντονμπάς, κάνει λόγο για μη διεθνώς αναγνωρισμένες δημοκρατίες που αναγνωρίζει μόνο η Ρωσία και είναι έτοιμος να συζητήσει και να βρει κάποιον συμβιβασμό.

Παράλληλα, στη συνέντευξη σημειώνει ότι έχει παγώσει μέσα του η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, γιατί όπως εμφανίζεται να λέει, συνειδητοποίησε ότι η Συμμαχία δεν είναι έτοιμη να υποδεχτεί την Ουκρανία και φοβάται περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Ρωσία. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη συνέντευξή του αναφέρει, όχι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και όχι για συνθηκολόγηση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.