Το «χρονικο» μιας οικονομικης, πολιτικης και κοινωνικης αβεβαιοτητας

Από την πεντάμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στην «οδυνηρή» για τους σύγχρονους «μη πολίτες» περιπέτεια του δημοψηφίσματος - Χωρίς κομματικές συναινέσεις και αυστηρή περιφρούρηση των κομματικών γραμμών στο Κοινοβούλιο - Με προκλητικές έξωθεν παρεμβάσεις και «διαλυμένους» από την πεντάχρονη πολιτική λιτότητας και την οικονομική αβεβαιότητα πολίτες-«πελάτες» - Με την πνευματική ηγεσία ενώπιον του σοβαρότερου μεταπολιτευτικού πολιτικού προτάγματος απούσα

Μια «μαλαματένια» συναυλία  και μια «παγωμένη»  από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος τηλεοπτική οθόνη – Παρασκευή, 26 Ιουνίου

 
Το βράδυ της Παρασκευής η Κομοτηνή ή τουλάχιστον μερίδα των πολιτών αυτής, γιόρταζαν την έναρξη του Φεστιβάλ Μπύρας, στη «μεγάλη» συναυλία που διοργανώθηκε με τον Σωκράτη Μάλαμα στην σκηνή του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.  Χαρακτηριστική, της ψυχολογίας των περισσοτέρων εκ των παρευρισκομένων, αλλά και την πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, η στιγμή που ο τραγουδοποιός ερμήνευε τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου «[…]Όσες κι αν χτίζουν φυλακές, κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, που όλο θα δραπετεύει[…]» και σύσσωμο το στάδιο ερμήνευε μαζί του, εκφράζοντας την αγωνία που μας διακατέχει όλους για το μέλλον.
 
 

ΟΧΙ ή ΝΑΙ στο σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσε  το Eurogroup στις 25/6/2015

 
Το τέλος της συναυλίας, βρήκε τους παρευρισκομένους «αντιμέτωπους» με την ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την προσεχή Κυριακή, 5 Ιουλίου, με το ερώτημα «εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015».
Η απόφαση της κυβέρνησης, ελήφθη ωστόσο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, πριν τις συναντήσεις που είχε αντίστοιχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, μετά και την άκαρπη τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική «αντιπροσωπεία» βρέθηκε για ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων και ηγετών να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
 
 

Το μεταμεσονύκτιο διάγγελμα του πρωθυπουργού

 
Αλέξης Τσίπρας
 
«Μας βαραίνει ιστορική ευθύνη να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο»

 
Στην σύσκεψη που ακολούθησε στην Αθήνα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών αποφασίστηκε  και το τυπικό μέρος, το περιεχόμενο δηλαδή της ερώτησης του δημοψηφίσματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας την απόφαση της κυβέρνησης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους ευρωπαίους πως η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό περιέγραψε το κλίμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους των Θεσμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό, να απαντήσει στο εκβιαστικό τελεσίγραφο κυρίαρχα και υπερήφανα.
 
Μας ζητήθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας να αποδεχθούμε μια πρόταση που φέρνει νέα βάση και υπονομεύει την ανάπτυξη, φέρνει νέα βάρη και διογκώνει τις ανισότητες, αλλά και παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο. «Οι προτάσεις αυτές  δεν έχουν ως στόχο μια βιώσιμη συμφωνία, αλλά ίσως έχουν στόχο την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Μας βαραίνει ιστορική ευθύνη να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο» επεσήμανε ο ίδιος και ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ελληνικού λαού. «Στον αυταρχισμό να απαντήσουμε με δημοκρατία και εθνική ομοψυχία και είμαι βέβαιος ότι η επιλογή του λαού θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας» κατέληξε.
 
 

Υπερψήφιση από την ελληνική βουλή της πρότασης δημοψηφίσματος  με 178 ναι – Κυριακή, 28 Ιουνίου

 
Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ακολούθησαν μαραθώνιες «διαβουλεύσεις» στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων να διίστανται, πολλούς εξ’ αυτών να περνούν σε δριμεία επίθεση κατά των χειρισμών της κυβέρνησης και την απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, ζητώντας από τον ίδιο να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή. Τελικά η πρόταση της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε με 178 ναι, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, ενώ κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.  
 

 
Προκήρυξη του δημοψηφίσματος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Ξημερώματα 29ης Ιουνίου

 
Ακολούθως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκειμένου να προκηρυχτεί το δημοψήφισμα, όπως και έγινε, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να εκδίδεται αργά το βράδυ της Κυριακής, με τις χρονικές διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο να επισπεύδονται.
 
 

Τόπος, χρόνος και τρόπος διενέργειας των εκλογών

 
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ η διαδικασία θα γίνει στα ίδια εκλογικά τμήματα που προβλέπονται για τις εκλογές, ενώ επίσης καθορίζεται ότι «μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα και μέχρι την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους μετέχοντες στις Επιτροπές Υποστήριξης του ν. 4023/2011 (Α΄ 220), η καθ’ οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».
 
 

Ουρές στα Α.Τ.Μ. – Ανακοίνωση επιβολής сapital controls και τραπεζικής αργίας

 
Από την ώρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσω των ΜΜΕ, έδειχναν ουρές «ανήσυχων» πολιτών έξω από τα καταστήματα των τραπεζών και συγκεκριμένα έξω από τα ΑΤΜ, εικόνα η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η οποία συμπληρώθηκε από ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, μετά και την ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής της επιβολής сapital controls, την παροχή δηλαδή ρευστού στο όριο των 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα, και την κήρυξη τραπεζικής αργίας από χθες Δευτέρα έως και την 6 Ιουλίου σε όλες τις ελληνικές τράπεζες.
 
Η είδηση για την επιβολή сapital controls είχε «διαρρεύσει» στα ξένα ΜΜΕ από νωρίτερα την Κυριακή, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να την διαψεύδει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Παρά τις διαβεβαιώσεις Βαρουφάκη, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη διατήρηση του πλαφόν της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαν οριστεί την περασμένη Παρασκευή και την άρνηση των ευρωπαίων αρχηγών και θεσμών, για εκ νέου παράταση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός σε νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε την έναρξη της τραπεζικής αργίας και του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου έως και τις 6 Ιουλίου, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκβιασμού από πλευράς των εταίρων « της βούλησης του ελληνικού λαού και παρεμπόδισης της ομαλής δημοκρατικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος» και διαβεβαιώνοντας πως οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, όπως αντίστοιχα και οι μισθοί και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες, συνιστώντας ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
 
 

Για την καταβολή των συντάξεων που απομένουν να πληρωθούν θα ανοίξουν  περισσότερα από 70  τραπεζικά καταστήματα
 
1.000.000 συνταξιούχοι από τους 1.200.000 που πληρώνονται μέσω Εθνικής Τράπεζας έχουν λάβει τη σύνταξή τους

 
Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο δημοσιογράφος του Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» κ. Στάθης Σχοινάς, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι Τράπεζες μέχρι και τις 6 Ιουλίου,  οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ μπορεί να έχουν ανώτατο όριο τα 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα (με εξαίρεση τις κάρτες που έχουν εκδοθεί εκτός Ελλάδος), θα ανοίξουν όμως συγκεκριμένα καταστήματα για την καταβολή των συντάξεων, ενδεχομένως περισσότερα από 70 υποκαταστήματα σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας, ενώ, περισσότεροι από 1.000.000 συνταξιούχοι από τους 1.200.000 που λαμβάνουν τις συντάξεις τους μέσω Εθνικής Τραπέζης τις έχουν ήδη πάρει. 
 
Τα ΑΤΜ θα κλείσουν μόνο για κάποιες ώρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και, όπως περιγράφεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα λειτουργήσουν ξανά από το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.
Στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες θα γίνονται κανονικά, με την προϋπόθεση ότι θα αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα μπορούν να γίνονται όλες οι συναλλαγές μέσω e-banking.
Για τις ημέρες που θα διαρκεί η τραπεζική αργία δεν θα υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας και θα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.
 
 
 

Συνέντευξη τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 
«Ο ελληνικός λαός να ψηφίσει “ναι” ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους»
 
«Ένα “όχι” στο προσεχές δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει “όχι” στην Ευρώπη»

 
Την ίδια ώρα σε συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για να πάει πλήρως ενημερωμένος στο δημοψήφισμα της Κυριακής επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε νέα πρόταση, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά, κατηγορώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για συμφωνία, έφυγε αιφνιδιαστικά από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εξήγγειλε δημοψήφισμα και μίλησε για τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών.
 
Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η πρόταση των θεσμών ετέθη με τη μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ είπε ότι το πακέτο που προτείνεται από τους θεσμούς δεν περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά είναι ένα πακέτο έντιμο και δίκαιο που μοιράζει τα βάρη. 
 
«Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει “ναι” ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πόρτα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή, διευκρινίζοντας πως «ένα “όχι” στο προσεχές δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει “όχι” στην Ευρώπη».
 
«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος, όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων, όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε, όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι προσωπικές μου προσπάθειες» σημείωσε επίσης δηλώνοντας τέλος απογοητευμένος «από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο».
 

 
Στάθης Σχινάς, δημοσιογράφος
 
«Η κίνηση του δημοψηφίσματος από πλευράς της κυβέρνησης είναι ένα κομμάτι του διαπραγματευτικού της οπλοστασίου»

«Ακόμα και το “όχι” δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ»

Τις τελευταίες εξελίξεις και το κλίμα από την Αθήνα, μετέφερε στους ακροατές του Ράδιο Παρατηρητής ο δημοσιογράφος του Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» κ. Στάθης Σχινάς, το πρωί της Δευτέρας.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Σχινάς μιλώντας με την Τζένη Κατσαρή-  Βαφειάδη και την Νατάσσα Βαφειάδου, χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως «μία κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να πιέσει τους δανειστές μας για μία καλύτερη συμφωνία».
 
Ερωτηθείς ακόμα πιο συγκεκριμένα για την ουσία του ερωτήματος του δημοψηφίσματος ο κ. Σχινάς επεσήμανε πως « ακόμα και το “όχι” δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ» υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία διενήργησε δύο δημοψηφίσματα για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, απορρίπτοντας το σύνταγμα που αποτελεί σήμερα τον θεμελιώδη νόμο – διαδικασία της δημιουργίας της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης,  γεγονός παρά το οποίο όπως υπογράμμισε «δεν έφερε καμία διαδικασία εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη».
 
«Η κίνηση λοιπόν του δημοψηφίσματος από πλευράς της κυβέρνησης είναι ένα κομμάτι του διαπραγματευτικού οπλοστασίου που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε αναφερόμενος στη συνέχεια στην έντονη ανησυχία που δημιουργήθηκε στους πολίτες της χώρας, που οδήγησε σε μεγάλη απόσυρση καταθέσεων, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται στη μη σωστή ενημέρωση του κόσμου, κατά τις πρώτες ημέρες.
 
 

«Το όπλο του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και αναλήψεων προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μέτρο προστασίας των εθνικών οικονομιών σε τέτοιες περιστάσεις»
 

Όπως έκανε επίσης γνωστό «το όπλο του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και του περιορισμού των αναλήψεων προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μέτρο προστασίας των εθνικών οικονομιών σε τέτοιες περιστάσεις» τονίζοντας πως «η τραπεζική αργία που έχει ενεργοποιηθεί προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και μάλιστα έγινε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μιας και η ΕΚΤ ζήτησε να μπουν τέτοιοι περιορισμοί για να δει ποιες είναι οι ανάγκες που δημιουργούνται με περιορισμένη τη δυνατότητα ανάληψης ώστε να καθορίσει ανάλογα και την παροχή ρευστότητας». «Είναι όντως κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει στην Ελλάδα, το να μπουν περιορισμοί στις αναλήψεις, είναι όμως κάτι προσωρινό» επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως μέσα από την ενημέρωση του κόσμου για το τι ακριβώς σημαίνει η τραπεζική αυτή αργία «θα υπάρξει μεγαλύτερη ηρεμία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.