Το αποτελεσμα του δημοψηφισματος αξιολογουν εκπροσωποι της πολιτικης και της κοινωνιας της Ροδοπης

Πιστοί στο καθιερωμένο πλέον ραδιοφωνικό ραντεβού μας, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ή πολιτικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στη χώρα μας, η ομάδα του «ΠτΘ» βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής με σκοπό την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και φυσικά τον σχολιασμό αυτών με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο της περιοχής που συνέδραμαν σε αυτή τη βραδιά.
 
Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, από το κλείσιμο των καλπών στις 7.00 το απόγευμα, οι Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη, Νατάσσα Βαφειάδη, Ντελή Αχμέτ και Δάμων Δαμιανός, βρέθηκαν πίσω από τα μικρόφωνα του Ράδιο Παρατηρητής, για την ανακοίνωση και τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων, γεγονός που έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια των Θωμά Σταμούλη και Νατάσσας Δοσεμετζή, που βρίσκονταν στο ενεργό ρεπορτάζ στους δρόμους της Κομοτηνής, τον Χρήστο Λαγαρία στη ρύθμιση του ήχου, τη Σοφία Τριανταφυλλίδου στον συντονισμό των καλεσμένων και της συζήτησης και τους Στέλλα Κελεποσίδου και Θάνο Βαφειάδη στην live διαδικτυακή ενημέρωση της ηλεκτρονικής σελίδας του «ΠτΘ».
 
Της συζήτησης συνέδραμαν με τις παρεμβάσεις τους ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο συντονιστής βιομηχανίας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ.Σταμάτης Κουρούδης, ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ.Γιώργος Πεταλωτής, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μουσταφά Μουσταφά, ο επίσης βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο οποίος μάλιστα με παρότρυνση των δημοσιογράφων του στούντιο, ως ένδειξη σεβασμού στην πολυφωνία της περιοχής, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα, ο γραμματέας και το μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτης Σακελλίων και ο Δημήτρης Χαρίτου, ο τραγουδοποιός κ. Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής κ. Τάσος Βαβατσικλής και φυσικά η συνεργάτιδα του «ΠτΘ» δημοσιογράφος κ.Ελένη Σκάβδη.
 
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις καθ’ ενός εξ’ αυτών οι σημαντικότερες εκ των οποίων καταγράφονται παρακάτω… 

Σταμάτης Σακελλίων, γραμματέας Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ «Σήμερα ο λαός πραγματικά τρομοκράτησε τους τρομοκράτες»


Χαιρόμαστε για τη μεγάλη νίκη του λαού και της αξιοπρέπειας. Αναλογιζόμαστε την μεγάλη ευθύνη που έχουμε αλλά σήμερα με αυτή τη στήριξη του λαού μας, αισθανόμαστε ακόμα πιο δυνατοί για να προσπαθήσουμε για μία αξιοπρεπή και βιώσιμη συμφωνία
 
Σήμερα ο λαός πραγματικά τρομοκράτησε τους τρομοκράτες. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα βομβαρδίστηκε με ψέματα, συκοφαντίες λάσπη, τρομοκρατία, τρομολαγνεία, από απίστευτες ειδήσεις που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, από τα συστημικά ΜΜΕ. Η δικαιοσύνη οφείλει, από αύριο να εξετάσει τι έγινε σε αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο. Πώς παραβιάστηκε ο εκλογικός νόμος και πώς τελικά επιχειρήθηκε ο ελληνικός λαός να οδηγηθεί στην κάλπη μέσα σε ένα κλίμα φόβου και τρόμου.
 
Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι απαίτηση των πολιτών. Δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα αν αυτές οι τεράστιες παθογένειες δεν διορθωθούν.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει μία συμφωνία που δεν θα ρίχνει τα βάρη στους ανθρώπους που πέντε χρόνια τώρα υποφέρουν. Θα φέρει μία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Δεν γίνεται διαφορετικά. 

Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος τύπου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών «Δεν θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε με αυτούς οι οποίοι μέσα σε πελάγη επαναστατικότητας μπορούν να δουν την χώρα μας έξω από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι»


Ήταν λογικό να υπερισχύσει το ΟΧΙ, σε ένα εικονικό βέβαια ερώτημα, όπως αυτό του δημοψηφίσματος, καθώς η κοινωνία είναι άκρως ταλαιπωρημένη και θυμωμένη από αυτά που υφίστανται όλο αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν βέβαια και άλλοι λόγοι που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, όπως η ποιότητα της αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης και η προσδοκία του ελληνικού λαού, να υπάρξει επιτέλους η ανάληψη της ευθύνης από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση για να ηγηθεί σε διαπραγματεύσεις και να αφήσει αυτή τη χρεοκοπία που ζούμε ήδη.
 
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από πέντε μήνες η ελληνική κοινωνία ψήφισε μία κυβέρνηση με κριτήριο την ελπίδα, που ήταν και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το να εξανεμιστεί μέσα σε πέντε μήνες όλο αυτό το κεφάλαιο της ελπίδας δεν είναι λογικό επομένως ήταν αναμενόμενο πως το ΟΧΙ θα ήταν πολύ μεγάλο.
 
Το ΚΙΝΗΜΑ ήθελε να έχει διακριτή στάση. Και είχε δύο επιλογές, το «ναι» και το «όχι». Όταν το «όχι» αποτελεί εργαλείο αυτοεπιβεβαίωσης της κυβέρνησης, εμείς δεν θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε με αυτό.[…] Δεν θα μπορούσαμε όμως να ταυτιστούμε με αυτούς οι οποίοι μέσα σε πελάγη επαναστατικότητας μπορούν να δουν την χώρα μας έξω από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Χρειάζεται η ελληνική κοινωνία να αντιληφθεί ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και οι συντηρητικές ηγεσίες της Ευρώπης να αλλάξουν την πολιτική τους γιατί εμείς ήμασταν οι πρώτοι που υποστήκαμε αυτές τις πολιτικές.
 
Η αντιπολίτευση, μέσα στην οποία και η κεντροαριστερά, συμπεριλαμβανομένου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διεργασίες, με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε την εναλλακτική πρόταση απέναντι σε αυτό που υπάρχει σήμερα και με το οποίο διαφωνούμε.
 
Ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση αλλά ευχόμαστε να υπάρχει καλή επιτυχία σε αυτή την προσπάθειά της.

Σταμάτης Κουρούδης, συντονιστής βιομηχανίας «Ποτάμι» – επιχειρηματίας «Αύριο θα έχει ξεχαστεί το δημοψήφισμα και θα έχουν μείνει οι συνέπειές του»


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει ένα μεγάλο νικητή και ένα μεγάλο χαμένο. Ο μεγάλος χαμένος είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που πέσανε τελείως έξω και ο μεγάλος νικητής είναι η κυβέρνηση, αφού με το αποτέλεσμα ο κόσμος της έδειξε την εμπιστοσύνη του.
 
Με κλειστές τράπεζες η οικονομία διαλύεται μέρα με τη μέρα και θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αν δεν έχουμε αυτή τη συμφωνία. Αν γίνει μια συμφωνία δεν πρόκειται να είναι μόνο καλή για να δοθούν λεφτά θα πρέπει να μπουν κάποιοι όροι. Αυτοί οι όροι θα είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε το έλλειμμα, διότι υπάρχει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό, που σημαίνει πρόσθετα μέτρα.
 
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 3,5- 4 δις ΑΕΠ κάθε βδομάδα και ήδη μια βδομάδα χάθηκε. Χάθηκαν πελάτες και τουρίστες που θα κάνουν πολλές βδομάδες για να ξανακερδηθούν. Για αυτό και εμείς λέμε να κάνει η κυβέρνηση την καλύτερη συμφωνία που μπορεί και αυτή τη συμφωνία, που θα έχει από κάτω την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, εμείς θα την ψηφίσουμε.
 
Θεωρώ ότι αν το δημοψήφισμα γινόταν το Μάρτιο θα ήταν μια πολύ καλή διαδικασία αλλά τώρα οδήγησε σε αυτά που είχε προβλέψει ο κ. Βαρουφάκης, ότι δηλαδή θα έχουμε κλείσιμο των τραπεζών. Οι έλεγχοι στα χρήματα θα κρατήσουν πάρα πολλούς μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Πιστεύω ότι αυτό το δημοψήφισμα έγινε για τα προβλήματα που είχε εσωτερικά η κυβέρνηση και έγινε την πιο ακατάλληλη στιγμή. Από αύριο όμως, θα έχει ξεχαστεί το δημοψήφισμα και θα έχουν μείνει οι συνέπειές του. 

Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ «Ο λαός ενέκρινε το όραμά μας για μία Ευρώπη στην οποία θα θέλει να ζει κανείς και όχι να την καταριέται»


Νομίζω ότι είναι μία ιστορική μέρα. Σήμερα μίλησε ο λαός της Ελλάδας, παρά τους εκβιασμούς, τις παραφιλολογίες, τις κλειστές τράπεζες. Είναι ένδειξη ότι ο λαός ενέκρινε αυτή τη διαδικασία που επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση και το όραμά μας για μία Ευρώπη στην οποία θα θέλει να ζει κανείς και όχι να την καταριέται.
 
Είμαστε ευγνώμονες για το κουράγιο το θάρρος και την επιλογή που έκανε ο λαός μας. Από αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας και το ξεπέρασμα των τεχνικών και πραγματικών δυσκολιών που στήθηκαν μπροστά στον λαό μας και να ανοίξουμε έναν νέο ορίζοντα και μία νέα πορεία στην ιστορία του τόπου μας.
 
Εγώ ξέρω μόνο δύο γλώσσες, μακάρι να ήξερα περισσότερες. Αυτές οι γλώσσες έχουν πολύ ωραίες λέξεις, λέξεις όπως υπερηφάνεια, στωικότητα, υπομονή , καρτερικότητα. Αντίστοιχα και στα τούρκικα. Ο λαός μας έδειξε όλες αυτές τις αρετές που συμπεριλαμβάνονται στο λεξιλόγιο της. Μέσα σε μία τέτοια φοβερή επίθεση που έγινε και από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο και από τα παρακλάδια του μέσα στην χώρα μας και από οργανωμένα συμφέροντα στον χώρο του τύπου και όχι μόνο, ο κόσμος δεν φοβήθηκε, ανέδειξε με το πολιτικό του κριτήριο το μεγαλείο του. 

Δημήτρης Χαρίτου, μέλος Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ «Οφείλουν όλοι οι τοπικοί παράγοντες να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες της περιοχής»


Τα ΜΜΕ λειτούργησαν ως τυφώνας, απέναντι σε έναν λαό ο οποίος βρήκε την δύναμη να σταθεί όρθιος και να πάει αντίθετα σε αυτόν.
 
Το χρεωκοπημένο και φθαρμένο πολιτικό σύστημα ήδη μπήκε σε διαδικασία αποσύνθεσης. Πολύ γρήγορα θα υπάρχουν ανακατατάξεις και το αποτέλεσμα αυτό θα παράγει αποτελέσματα πολύ σημαντικά συνολικότερα για την χώρα και τους λαούς της Ευρώπης. Όσο και αν επιχειρούν να εμφανίσουν την Ευρώπη με αυτό το πρόσωπο τελικά οι δημοκρατικές αξίες της και κυρίως αυτές των λαών της Ευρώπης δεν μπορεί κανείς να τις παραγράψει.
 
Η σημερινή εντολή είναι πολλαπλάσια ισχυρότερη από αυτή που πήραμε στις 25 Ιανουαρίου. Ισχυρή, νέα και πολλαπλάσια εντολή προς την κυβέρνηση να κάνει όσα δίστασε, όσα δεν τόλμησε, όσα ενδεχομένως φοβήθηκε, όσα ενδεχομένως είχε μία καλή ειλικρίνεια προθέσεων. Νομίζω ότι όλα αυτά έγιναν πλέον ορατά στον ελληνικό λαό και με πολύ πιο γρήγορα βήματα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση θα αναλάβει να προχωρήσει το έργο ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία.
 
Είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Και η πρόταση που εμείς καταθέσαμε προφανώς έχει επώδυνα και σκληρά μέτρα, αλλά στον βαθμό που αυτή θα συνδυαστεί με την ρύθμιση του χρέους αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει μία επανεκκίνηση της οικονομίας, οφείλουμε και εμείς θετικά να την αξιοποιήσουμε.
 
Οφείλουν όλοι οι τοπικοί παράγοντες να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες της περιοχής. Είτε οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων είτε οι δήμαρχοι, δυστυχώς, αντί να αντιληφθούν το αίσθημα των πολιτών που εκπροσωπούν, αντί να σταθούν δίπλα στην προοπτική της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, δυστυχώς συντάχθηκαν και ακολούθησαν μία κομματική στρατηγική. Νομίζω ότι θα τους σημαδεύει για όλο το υπόλοιπο διάστημα αυτή η επιλογή. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης ΝΔ «Τα κεντρικά κανάλια είχαν “κλειστεί” για συγκεκριμένα άτομα και μέσα από αυτή τη διαδικασία, μερικοί επέλεξαν να κάνουν το πολιτικό τους παιχνίδι»


Είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα όσον αφορά την επιφύλαξη και την άρνηση των πολιτών για τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε.
 
Εκτιμώ ότι είναι μια τακτική πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν ξέρω αν τον ενισχύει και σε διαπραγματευτικό επίπεδο.
 
Είναι υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου να αφήσει στην άκρη εγωισμούς, μικροκομματικά σκεπτικά και ωφελιμιστικές προσεγγίσεις και εφόσον χρειαστεί να στηρίξει μια εθνική διαπραγμάτευση που θα μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, της εθνικής οικονομίας και στο πρόβλημα της Ελλάδος η οποία πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
 
Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη συμπεράσματα, αλλά αναμφισβήτητα περνάμε σε μια άλλη εποχή, οι παραδοσιακές ηγεσίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι τους ξεπερνούν τα γεγονότα και αναμφισβήτητα θα πρέπει και στο χώρο της κεντροδεξιάς τον οποίο εγώ τόσα χρόνια εκπροσωπώ, να δρομολογηθούν εξελίξεις.
 
Αν σε κάτι έχει αποτύχει όλες αυτές τις μέρες όλο το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα είναι ότι άφησε στα χέρια μιας πολιτικής αριστοκρατίας να υπερασπιστεί τη λογική και ο κόσμος, η μεσαία τάξη, τα λαϊκά στοιχεία που ήταν πληγωμένα από την προηγούμενη περίοδο, εκνευρίστηκαν ακόμη περισσότερο και πήγαν στην κάλπη πιστεύοντας ότι ψηφίζουν κυβέρνηση αντί λύση για την Ελλάδα. Εύχομαι και ελπίζω όλο το άλλο μέρος του πολιτικού σκηνικού το οποίο βρίσκεται απέναντι από το λαϊκισμό της αριστεράς να συνειδητοποιήσει τα λάθη του, να κάνει την αυτοκριτική του και να βρει γρήγορα το βηματισμό του, διότι ένας πολιτικός και δημοκρατικός οργανισμός για να είναι υγιής και ισόρροπος χρειάζεται δύο πόδια, με ένα πόδι δεν μπορεί να πάει μακριά.
 
Το αποτέλεσμα αυτό δεν το ανέμενα, όταν ξεκίνησε ο αγώνας, μου διαμορφώθηκε όμως αυτή η πεποίθηση όσο τον έβλεπα να ξεδιπλώνετε. Τα κεντρικά κανάλια είχαν “κλειστεί” για συγκεκριμένα άτομα και μέσα από αυτή τη διαδικασία, μερικοί επέλεξαν να κάνουν το πολιτικό τους παιχνίδι, το παιχνίδι της αυτοπροβολής και το παιχνίδι της εκκολάψεως ενός δήθεν νέου εκσυγχρονιστικού πολιτικού κατεστημένου. Για όλους εμάς που εκπροσωπούμε τη μεσαία τάξη, την τάξη των αυτοδημιούργητων, την ελληνική περιφέρεια και που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια τι περνάει ο ελληνικός λαός, δεν υπήρχε επαρκές βήμα ώστε να εκφράσουμε αυτό το οποίο πιστεύαμε. 

Θανάσης Γκαϊφύλλιας, τραγουδοποιός «Αυτή η νίκη πραγματικά πιστώνεται στη νεολαία που είναι η μόνη η οποία μπορεί να φέρει την αλλαγή σε αυτόν τον τόπο»


Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος από αυτό που συμβαίνει και πιστεύω ότι πλέον ο ελληνικός λαός ωρίμασε αρκετά. Είναι ένας δρόμος που δεν έχει γυρισμό και δεν πιστεύω ότι θα πέσουμε πάλι στην παγίδα του φόβου, της υποτέλειας, της συνδιαλλαγής.
 
Αυτός ο μικρός λαός έχει μια αποστολή και θα τη φέρει εις πέρας, ξεκινώντας μια πορεία προς την Ευρώπη, θα σηκώσει στους ώμους του το βάρος όλης της Ευρώπης η οποία θα πάρει κουράγιο από τη στάση του ελληνικού λαού για να μπορέσει να πολεμήσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο άνθρωπος στην Ευρώπη. Αυτή η μαφία των τραπεζιτών είναι εχθροί της ανθρωπότητας και θέλουν να εξαφανίσουν οτιδήποτε πολιτισμένο και κερδισμένο έχει κατακτήσει ο κόσμος με ποτάμια αίματος, με αγώνες, με θυσίες, με εξορίες, με φυλακές, με βασανιστήρια. Θέλουν να τα εξαφανίσουν μεθοδεύοντας και χρησιμοποιώντας συνεργάτες σε όλες τις χώρες, γιατί παντού υπάρχουν πρόθυμοι να ανοίξουν κερκόπορτες και στην Ελλάδα.
 
Αυτό που έγινε είναι ένα νέο ξεκίνημα και πιστεύω ότι θα χτίσουμε μια καινούργια Ευρώπη, γιατί αν περιοριστούμε μόνο στα σύνορα της Ελλάδας θα πεθάνουμε από εσωστρέφεια.
 
Αυτή η νίκη πραγματικά πιστώνεται στη νεολαία που είναι η μόνη η οποία μπορεί να φέρει την αλλαγή σε αυτόν τον τόπο, μια αλλαγή στη νοοτροπία, μια αλλαγή σε ό, τι σάπιο υπάρχει. Αλλά αυτή θα είναι που θα πληρώσει και το βαρύτερο τίμημα αν δεν σηκώσει κεφάλι. Καιρός είναι να απαλλαγεί από τις αμαρτίες μας και να βαδίσει μπροστά. Η νεολαία ας δώσει το χέρι και ας αγκαλιαστεί με όλους τους νέους της Ευρώπης δημιουργώντας ένα καινούργιο κόσμο. Μακάρι να μπορέσουμε να φανούμε λίγο χρήσιμοι σε αυτούς που θα ηγηθούν. 

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ «Ο ελληνικός λαός έχει γράψει μεγάλη ιστορία μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια»


Η μεγάλη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, σίγουρα φορτώνει επιπρόσθετα βάρη στους ώμους της κυβέρνησης. Από την πλευρά μου, θα ανταποκριθώ στην ευθύνη που μας δίνει ο ελληνικός λαός. Εκτιμώ ότι ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό το λαό που τον έχουν φέρει στα όρια της φτώχειας, έχουν προκαλέσει αυτοκτονίες, ανεργία και κυρίως στο νέο πληθυσμό.
 
Η νέα γενιά ήταν αυτή που κυρίως στήριξε την κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί το επόμενο διάστημα, έχοντας ως όπλο της, τη λαϊκή βούληση.
 
Ο ελληνικός λαός έχει γράψει μεγάλη ιστορία μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εύχομαι αυτό να είναι το μήνυμα του ελληνικού λαού, στους υπόλοιπους λαούς, που υποφέρουν λόγω της εφαρμογής των άδικων βάρβαρων καπιταλιστικών πολιτικών.

Τάσος Βαβατσικλής «Το «όχι» ήταν βαρύ απέναντι σε όλη την πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2010 και μετά»


Μπορεί να έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, αλλά εξακολουθεί, ακμαίος στο πνεύμα, να μάχεται για τις ιδέες και τις απόψεις του και να τοποθετείται ξεκάθαρα και θαρραλέα για τα όσα απασχολούν την κοινωνία μας. Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Τάσο Βαβατσικλή, ο οποίος ενόψει του προχθεσινού κρίσιμου δημοψηφίσματος, δε δίστασε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του «όχι», συμμετέχοντας από το δικό του μετερίζι στον αγώνα για την επικράτησή του. Την Κυριακή το βράδυ κι ενώ είχε διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαβατσικλής βρέθηκε στο στέκι των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και μοιράστηκε τη χαρά του με τους ανθρώπους, που υποστήριξαν την επιλογή του «όχι» και στην περιοχή μας. 
 
«Ο λαός έδειξε ότι εξακολουθεί να είναι περήφανος και ότι ξέρει να μάχεται για την αξιοπρέπειά του»
 
Στις δηλώσεις του στον «ΠτΘ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι τα στοιχεία της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εξακολουθούν να είναι επίκαιρα». «Και όχι μόνο σαν ιδέες, αλλά τείνουν να γίνουν και κατάκτηση του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε, «αφού το αποτέλεσμα τουλάχιστον αυτό δείχνει». «Το «όχι» πιστεύω ότι ήταν βαρύ», παρατήρησε, σε άλλο σημείο, «όχι μόνο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα μνημόνια και γενικότερα σε όλη την πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2010 και μετά. Ο λαός παρά τους ενδοιασμούς, παρά τις απειλές, παρά τον φόβο, άντεξε. Και μάλιστα σε πολλά σημεία έδειξε περίτρανα ότι εξακολουθεί να είναι περήφανος και ότι ξέρει να μάχεται για την αξιοπρέπειά του». 
 
«Οι αυτοδιοικητικοί έπρεπε να είχαν αντιδράσει νωρίτερα, όταν βαλλόταν η αυτοδιοίκηση»
 
Σχολιάζοντας τη στάση των αυτοδιοικητικών, που την προηγούμενη εβδομάδα τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του «ναι», ο κ. Βαβατσικλής δεν έδειξε να συμμερίζεται την αγωνία τους, αλλ’ αντίθετα παρατήρησε ότι οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει νωρίτερα στην επίθεση, που δεχόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η αυτοδιοίκηση, και να μην έσκυβαν το κεφάλι στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και αργότερα Σαμαρά-Βενιζέλου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.