Το απεργιακο «κεντρο βαρους» μετατοπιστηκε στην πλατεια

Αποκαρδιωτική η κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρo - Με το ΠΑΜΕ διαδήλωσαν εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ και γυμνασίων της Κομοτηνής

Μια διαφορετική εικόνα επιφύλαξε την Πέμπτη στην Κομοτηνή η πρώτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γενική απεργιακή κινητοποίηση. Όχι ότι η συμμετοχή των εργαζομένων κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη φορά όμως το απεργιακό «κέντρο βάρους» από το Εργατικό Κέντρο, που ήταν συνήθως σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, μετατοπίστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, όπως κάθε φορά, είχαν δώσει ραντεβού για συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Ροδόπης. Στο πλάι τους την Πέμπτη διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αγρότες από την Καλλίστη και το δήμο Αρριανών, μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κομοτηνής, όπως επίσης μαθητές γυμνασίων της πόλης μας.

Αμαλία Τασαπαντωνίου «Οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι και να μη δεχτούν όλη αυτή την αντιλαϊκή επίθεση»

Στο μήνυμά της, η κ. Αμαλία Τασαπαντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και της γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ, τόνισε την ανάγκη η προχθεσινή απεργία να αποτελέσει την αρχή των αγωνιστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων και να αποκτήσει συνέχεια. Κάλεσε δε τους εργαζομένους να είναι σε ετοιμότητα για τα μέτρα, που θα φέρει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ τόνισε την ανάγκη αντίστασης απέναντι στους πλειστηριασμούς και στις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ. «Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές που έκαναν το βήμα και κατέβηκαν στην απεργία», υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Τασαπαντωνίου, παροτρύνοντας συνάμα «όλους αυτούς που δεν κατέβηκαν για λόγους φόβου ή τρομοκρατίας, που καλλιεργείται και στους χώρους εργασίας, να σηκώσουν κεφάλι και να μη δεχτούν όλη αυτή την αντιλαϊκή επίθεση».
 
Στο Εργατικό Κέντρο, όπου κάλεσαν σε απεργιακή συγκέντρωση οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Οι συγκεντρωθέντες ήταν λίγοι σε αριθμό, ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν συνδικαλιστές, μέλη των διοικήσεων τοπικών σωματείων. Παρά ταύτα, μετά από τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, περνώντας από την Περιφέρεια και καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία. 

Παντελής Μαγαλιός «Τα μέτρα, που τα πληρώνει συνέχεια η μισθωτή εργασία, θα είναι δυσβάσταχτα και δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλο ο κόσμος»

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, υπογράμμισε πως το νέο πρόγραμμα λιτότητας δε βγαίνει,  επισημαίνοντας πως «τα μέτρα, που τα πληρώνει συνέχεια η μισθωτή εργασία, θα είναι δυσβάσταχτα και δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλο ο κόσμος». «Δεν αντέχουμε άλλο πια, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση», συνέχισε, «δεν μπορεί το ασφαλιστικό να καταρρέει, δεν μπορεί οι μισθοί και οι συντάξεις να αφανίζονται, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το 70% των εργαζομένων να πηγαίνει σε μειωμένο ωράριο, με συμβάσεις έργου και με συμβάσεις 4ωρες». 

Γιώτα Βενετοπούλου «”Ρουλέτα» με τους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της Ροδόπης»

«Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια μεγάλη επίθεση από το Υπουργείο Παιδείας προς τον κλάδο μας», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης, κ. Γιώτα Βενετοπούλου. Υπενθυμίζοντας ότι σε πανελλαδικό επίπεδα τα εκπαιδευτικά κενά παραμένουν στα επίπεδα των 4.000, παρατήρησε ότι και στα σχολεία του νομού λείπουν πολλοί εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα για την κάλυψη των κενών να γίνονται πολλές μετακινήσεις υπηρετούντων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο.

Η κ. Βενετοπούλου εκτίμησε πως αυτή η «ρουλέτα» με τους εκπαιδευτικούς θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που το τρίτο μνημόνιο φέρνει μπροστά μας, χτυπώντας μας ανελέητα». 

Σάββας Κοσκερίδης «Να καταλάβει ότι ενισχύοντας το κίνημα με τη συμμετοχή του μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα»

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, ο πλειοψηφείσας με τη ΔΑΚΕ στις πρόσφατες εκλογές,  κ. Σάββας Κοσκερίδης, στάθηκε κυρίως στην πολύ μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο λυπηρό. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η συμμετοχή του κόσμου στο κίνημα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα, γιατί είναι και το τελευταίο μας προπύργιο», υπογράμμισε στο μήνυμά του. «Πραγματικά ο συνδικαλισμός σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποκτήσει στη συνείδηση του κόσμου λίγο κακό όνομα», αναγνώρισε, «αλλά και εμείς σα συνδικαλιστές πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό επιτέλους, να σταματήσουν οι κομματικές σκοπιμότητες». «Ήδη νομίζω ότι είμαστε σε μία τέτοια πορεία», εκτίμησε, ενώ παρότρυνε τον κόσμο «να καταλάβει ότι ενισχύοντας το κίνημα με τη συμμετοχή του μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα». «Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης βλέπουμε ότι ακολουθούν την ίδια οδό με εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων», επισήμανε, «στις οποίες εμείς ήμασταν και πάλι απέναντι και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι». «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι αποκατάσταση των απωλειών και κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι «μόνο με τη συμμετοχή του κόσμου μπορούμε να αντιδράσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας όλων των εργαζομένων, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα». 

Περισσότερες φωτογραφίες δείτε εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.