«Το 2020 το αζερικο αεριο θα εχει φτασει στην Ευρωπη»

Ενημερωτική συνάντηση με αναφορά σε όλα τα σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ ζητήματα

Ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) είναι ένα έργο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη. Ο TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της υλοποίησης και έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την κατασκευή του αγωγού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2016. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο TAP θα παρέχει την πιο άμεση, λογική και οικονομικά αποδοτική οδό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, θα έχει μήκος 4.000 χλμ. και θα εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Ευρώπη.
 
Ως είναι γνωστό ο εν λόγω αγωγός φυσικού αερίου θα διέρχεται και από το νομό της Ροδόπης γι’ αυτό και οι ιθύνοντες πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης ενημερωτική ημερίδα που αφορούσε στην ανάλυση όλων των ζητημάτων αναφορικά με τον αγωγό. Για τον TAP στην εν λόγω εκδήλωση μίλησαν οι κκ Νίκος Ταχιάος, Σπύρος Νάκος, Βάιος Ανθουλάκης, Κατερίνα Τζωάννου και Σπύρος Κουκίδης.  

Το αέριο το οποίο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη από τον ΤΑΡ πρόκειται να πωληθεί και στις χώρες της νότιας Βαλκανικής και την Ηπειρωτική Ευρώπη

Όπως κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων ο TAP αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά τον ανταγωνισμό γιατί θα καθορίσει τις τιμές πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οφέλη θα έχει και η Ελλάδα, η οποία έχει κι αυτή δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου της τάξης του 1 δις. κυβικών μέτρων το χρόνο από τον ΤΑΡ. Ίδια ποσότητα έχει δεσμεύσει και η Βουλγαρία που θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από ένα «συνδετήρα» στον Έβρο. Το αέριο το οποίο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη από τον ΤΑΡ πρόκειται να πωληθεί και στις χώρες της νότιας Βαλκανικής ειδικότερα στην περιοχή των Σκοπίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και Μαυροβούνιου, ενώ υποθαλάσσια θα περνά κάτω από την Αδριατική και θα φτάνει μέχρι την Ιταλία και την Ηπειρωτική Ευρώπη.  

Σταδιακές παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες από το καλοκαίρι του 2016

Φέτος πρόκειται να ολοκληρωθεί η οριστικοποίηση της σύμβασης ανάθεσης και μέσα στο καλοκαίρι του 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019. «Το 2020 το αζέρικο αέριο θα έχει φτάσει στην Ευρώπη», ανέφεραν οι υπεύθυνοι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν και τα οχτώ μέτωπα των εργολαβιών παράλληλα, με τις παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες να γίνονται σταδιακά.  

Η διασφάλιση της πρόσβασης γης

Ένα ζήτημα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η διασφάλιση πρόσβασης στις ιδιοκτησίες γης με συναινετικές διαδικασίες. Βασικές κατευθύνσεις των υπευθύνων ήταν η σύναψη εθελοντικών συμφωνιών και η αποζημίωση πριν από την πρόσβαση στη γη. Μέσο που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι απευθείας επαφές με δικαιούχους ιδιοκτήτες και χρήστες, ενώ το αποτέλεσμα ήταν οι συμφωνίες σε συμβολαιογράφο πριν την έναρξη της κατασκευής με έξοδα του ΤΑΡ.  

Η συνεργασία με τους ιδιοκτήτες

Τα βήματα της συνεργασίας ξεκίνησαν αρχικά με την επιβεβαίωση ιδιοκτητών, των χρηστών και των παγίων, αλλά και της ημερομηνίας αναφοράς, δηλαδή την οριστικοποίηση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, χρηστών και επικειμένων, ενώ ακολούθησε η αποστολή στους ιδιοκτήτες αποσπασμάτων της συμφωνίας. Επόμενο βήμα ήταν η πρώτη συνάντηση με το δικαιούχο για την παρουσίαση της προσφοράς και δύο εβδομάδες μετά μια δεύτερη συνάντηση με το δικαιούχο για να δοθεί οριστική απάντηση. Τελευταίο βήμα αποτελεί η σύναψη των συμβολαίων, η καταβολή αποζημιώσεων και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο.
 
Η επικαιροποίηση των επικειμένων έγινε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η απογραφή ιδιοκτητών χρηστών και επικειμένων θα γίνει το Μάιο. Τον προσεχή Οκτώβριο θα ακολουθήσουν οι εθελοντικές συμφωνίες και το Νοέμβριο η υπογραφή συμβολαίων και συμφωνητικών, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αναγκαστική διαδικασία.  

Η αποκατάσταση γης και οι αποζημιώσεις

Μεγάλη έκταση στη συζήτηση έλαβε το θέμα των τιμών της αποκατάστασης της γης αλλά και των αποζημιώσεων που απασχολούν ιδιαιτέρως τους ιδιοκτήτες. Δόθηκε ο τρόπος υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος, τα στοιχειά απώλειας γεωργικού εισοδήματος, το άθροισμα των επιμέρους αποζημιώσεων, αλλά και αναλυτικά οι τιμές αποκατάστασης. Αναφορικά με την αποκατάσταση των απωλειών η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης αναμένεται να αποκαταστήσει πλήρως τους ιδιοκτήτες, καθώς οι αποζημιώσεις γης και εισοδήματος αθροίζονται. Έτσι θα υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση της αγροτικής γης και η ελάχιστη αποζημίωση θα είναι 900 ευρώ συνολικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.