Τμημα  Παιδειας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Ροδοπης: Περαιτερω μειωσεις των εισακτεων στα πανεπιστημια

«Η γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύουν περίτρανα τη στοχευμένη απαξίωση»

Για στοχευμένη απαξίωση του  δημόσιου πανεπιστημίου από την κυβέρνηση  προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης, θέτοντας στο επίκεντρο της κριτικής την μείωση των εισακτέων στα πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και τις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται για την ίδρυση Τμημάτων Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας στο ΔΠΘ, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του πως «συνεχίζονται οι μειώσεις εισακτέων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μειώσεις στα δημόσια πανεπιστήμια και μόνο σε αυτά! Είναι θέμα «Αριστείας» της άριστης κυβέρνησης της ΝΔ.  Γιατί στα ιδιωτικά κολέγια δεν τίθεται ζήτημα εξετάσεων, ανταγωνισμού και «αριστείας»! Εκεί προέχει η οικονομική συνδιαλλαγή – αφαίμαξη των φοιτητών και των οικογενειών τους, προς όφελος των σχολαρχών…».

Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία θυμίζει πως «η πρώτη μείωση εισακτέων εφαρμόσθηκε την περσινή σχολική χρονιά (2020-21) που με την ταυτόχρονη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τις 77.145 θέσεις εισακτέων που ανακοινώθηκαν αρχικά έμειναν εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου 17.000 υποψήφιοι!» για να υπογραμμίσει πως «η συνέχεια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας αποτυπώνεται στην φετινή σχολική χρονιά (2021-22)  με  μια μείωση  των εισακτέων της τάξης των 9.000 θέσεων (ΦΕΚ 253.1/55071/Α5). Λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της  ΕΒΕ, τους διαφοροποιημένους συντελεστές βαρύτητας, την υπέρογκη ύλη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αύξηση των μαθησιακών κενών στους μαθητές/τριες,  η μείωση προβλέπεται πολύ μεγαλύτερη. Σε τοπικό επίπεδο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,   οι εισακτέοι θα είναι κατά 292 λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος».

Εκτός κριτικής δεν μένουν όμως και οι καθυστερήσεις στην ίδρυση νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ με το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης να σημειώνει πως «η ίδρυση και η λειτουργία των τμημάτων Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο ( μετά από απόσπασή του από την Κομοτηνή),  που αναμενόταν  μετά από τις πανηγυρικές εξαγγελίες του υφυπουργού Α. Συρίγου,  δεν έχουν ακόμη ούτε καν νομοθετηθεί».

«Οι συγκεκριμένες κινήσεις με την ταυτόχρονη υποχρηματοδότηση των περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων  όσο κι η γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ  αποδεικνύουν περίτρανα τη στοχευμένη απαξίωση του  δημόσιου πανεπιστημίου από την κυβέρνηση  προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για σαφείς πολιτικές κινήσεις που χαράζουν όλο και εντονότερες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε κερδισμένους και χαμένους» επισημαίνει κλείνοντας το Τμήμα  Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.