Τις εξι εθνικες προτεραιοτητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσιασαν στην Κομοτηνη οι Γ.Σταθακης και Δ.Τεμπονερας

Εκτενής διάλογος με εκπροσώπους φορέων και πολίτες για την συνδιαμόρφωση ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου και ριζοσπαστικού προγράμματος εξόδου από το αδιέξοδο των πολιτικών της ΝΔ

Εκτενή διάλογο με εκπροσώπους φορέων αλλά και πολίτες είχαν το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι οποίοι αποτέλεσαν και τους κεντρικούς ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Οι δύο προσκεκλημένοι τους οποίους καλωσόρισε η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου καθώς και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, εξειδίκευσαν τις 6 προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές ανακοινώθηκαν δια στόματος του προέδρου του κ. Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ αλλά κυρίως άκουσαν και κατέγραψαν τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις των παρευρισκομένων στην λογική της εξειδίκευσης και της συνδιαμόρφωσης του προγράμματος αυτού που θα αποτελέσει και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος στην επικείμενη μάχη των εθνικών εκλογών.

«Ανάγκη  στροφής από το real estate του κ.Μητσοτάκη σε μια παραγωγική στροφή που να εδράζεται στην γεωργία, την βιομηχανία, την τεχνολογία, τη νεανική και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»

Όπως άλλωστε εξήγησε ο κ. Σταθάκη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ανοίξει έναν διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία πάνω στις 6 προγραμματικές διακηρύξεις που έχει κάνει και οι οποίες προσπαθούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα μια απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, πρωτίστως λόγω της πολιτικής της ΝΔ. Ένα πλαίσιο διαλόγου πάνω στο οποίο θα συνδιαμορφωθεί όπως τόνισε ένα πρόγραμμα δεσμεύσεων για την επόμενη ημέρα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Ο ίδιος έκανε μία σύντομη αναφορά στις 6 αυτές προτεραιότητες, ξεκινώντας από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «απέναντι στην πολιτική ενίσχυσης της κερδοσκοπίας και της επιδείνωσης της θέσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  έχει προτείνει ένα εκτεταμένο πλέγμα παρεμβάσεων στον ενεργειακό τομέα, με κύρια σημεία αυτού την επανάκτηση του δημόσιου πυλώνα της ΔΕΗ, την ρύθμιση των αγορών, την φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες φέτος καταγράφουν 7 με 8 δις υπερκέρδη, καθώς και μια προσπάθεια ελέγχου της ακρίβειας μέσα από την φορολογική πολιτική». Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος υπενθύμισε πως «η ΝΔ αρνούμενη να μειώσει τους φόρους έχει υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων κυρίως από τον ΦΠΑ, που πλήττει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» για να περάσει στον δεύτερο άξονα, της εργασίας και της βελτίωσης των εισοδημάτων των πολιτών, μιας προσπάθειας ανάκτησης, όπως εξήγησε, μιας δυναμικής γύρω από την εργασία, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ανάγκη να στραφεί «από το real estate του κ. Μητσοτάκη σε μια παραγωγική στροφή που να εδράζεται στην γεωργία, την βιομηχανία, την τεχνολογία, τη νεανική και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο τον τρίτο άξονα προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ  για να ακολουθήσει η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, παραδείγματα η ανώτατη εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε βίαιη ιδιωτικοποίηση, αναγνωρίζοντας την ισοτιμία των ιδιωτικών κολλεγίων και των ελληνικών πανεπιστημίων, θέτοντας υποχρεωτικά δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, σύστησε την πανεπιστημιακή αστυνομία και αφαίρεσε κάθε αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μέσα από τον τρόπο εκλογής ή διορισμού των διοικήσεων αυτών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ όπου όπως εξήγησε ο ίδιος «η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στο αδιανόητο, ουσιαστικά στη κατάργηση της καταστατικής αρχής του ΕΣΥ, που είναι η αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας ενθαρρύνοντας την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος».

Η κρίση του κοινωνικού κράτους σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη δεν είναι η μοναδική καθώς βρίσκεται εν εξελίξει μία μεγάλη κρίση θεσμών, αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών, που όπως εξήγησε «το υποδηλώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο».

«Δεν θα ξεφύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις ευθύνες της μέσα από αυτές τις θεσμικές εκτροπές» ανέφερε τονίζοντας πως «δεν μπορεί να παρακολουθείται πολιτικός αντίπαλος, δεν γίνεται να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι που κάνουν σοβαρή έρευνα, δεν γίνεται να παρακολουθούνται τα μέλη της δικής του κυβέρνησης και φυσικά δεν γίνεται να παρακολουθείται η στρατιωτική ηγεσία της χώρας».

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και στον τελευταίο άξονα, αυτόν της νεολαίας, κάνοντας λόγο για μια νεολαία αντιμέτωπη με μια πολύπλευρή κρίση κα η οποία «θα πρέπει να αποτελέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και στις δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά το στεγαστικό αλλά και τις δυνατότητες που θα δίνονται στη νέα γενιά να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της και την πορεία της σε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον, από αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση»

Στον άξονα της ενίσχυσης του εισοδήματος εξειδίκευσε την τοποθέτησή του ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η συζήτηση που ανοίγει γίνεται για το παρόν και το μέλλον και όχι για το παρελθόν. «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική, ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα που πράγματι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από αυτήν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ανέφερε τονίζοντας πως το κοινωνικό κράτος και οι δοκιμαζόμενοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όλοι όσοι βίαια έχουν φτωχοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκονται στο προσκήνιο.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος έκανε λόγο για κατώτατο μισθό των 800 ευρώ, επαναφορά των  συλλογικών διαπραγματεύσεων, του αιτιολογημένου λόγου απόλυσης, αλλά και την δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ σημαίνοντα ρόλο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η κατάργηση κάθε αντεργατικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ προεξάρχοντος του νόμου Χατζηδάκη.

Ο κ. Τεμπονέρα αναφερόμενος στους συνταξιούχους έκανε λόγο για μία κοινωνική ομάδα που «εξαπατήθηκε τρεις φορές από την κυβέρνηση της ΝΔ» για να γνωστοποιήσει πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2023, οι συνταξιούχοι θα δουν επαναφορά της 13ης σύνταξης επιστροφή των αναδρομικών τους, μέσω 2,5 δις ευρώ σε τρεις ετήσιες ισόποσες δόσεις, και αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ο ίδιος μίλησε για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, με μακρά περίοδο αποπληρωμής των 120 δόσεων και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά και ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπως τόνισε «θα πάψουν να υπάρχουν “Πάτσηδες” και να χάνει ο κόσμος τα σπίτια του» υπογραμμίζοντας πως «με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη κατοικία προστατεύεται, υπάρχει εξωδικαστικός μηχανισμός που θα προστατεύει τα σπίτια των ανθρώπων και φυσικά θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να προσφύγει στην δικαστική προστασία εφόσον δεν τον ικανοποιεί η ρύθμιση που θα του εξασφαλίσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός».

Δημήτρης Χαρίτου: «Οι έξι άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η αρχή μιας γέφυρας για να περάσουμε και να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της περιοχής»

Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων καλώντας τους να αξιολογήσουν την δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού πριν τέσσερα χρόνια ότι η Ροδόπη θα γίνει το πρότυπο της ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα αποτελέσματα των ετών διακυβέρνησης της ΝΔ κάνοντας λόγο για  «3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ στα οποία μπορούμε να καταγράψουμε ότι έχουμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς αποεπένδυσης, συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και κλείσιμο μονάδων όπως πρόσφατα της Palco. Ότι είναι ραγδαία η αποδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, κρίσιμων κλάδων, όπως η καπνοκαλλιέργεια που εγκαταλείπεται λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής και των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων τροφοδοτώντας την ανεργία και τη μετανάστευση. Ότι ενώ το ΔΠΘ, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, θα μπορούσε να αναπτυχθεί με το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση 6 νέων τμημάτων, σήμερα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, λόγω και της ελάχιστης βάσης που απειλεί τη βιωσιμότητα τμημάτων του. Την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές δομές, όπως ο ΕΦΚΑ, να λειτουργούν υποστελεχωμένες, με ποσοστά κάλυψης 45-50% των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες»

Όπως σημείωσε ο βουλευτής «οι έξι άξονες του προγράμματος όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ 2020 και σήμερα συζητούμε μπορούν να ανακουφίσουν, να επουλώσουν τις πληγές των διαδοχικών κρίσεων» τονίζοντας πως «οι έξι αυτοί άξονες δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή μιας γέφυρας για να περάσουμε και να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της περιοχής με όρους βιωσιμότητας, κλιματικής αλλαγής και δικαιοσύνης παντού».

Οι παρουσίες

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Μουσταφά Μουσταφά, η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Σοφία Μιχαλιτσούδη, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο κ. Μιχάλης Πασσόπουλος που εκπροσώπησε το ΤΕΕ Θράκης, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Κώστας Κατσιμίγας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου κ. Νίκος Αργυρίου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ροδόπης κ. Νίκος Σωτηρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης  κ. Δημήτρης Μάγγας, ο γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Νίκος Κουρκούτας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του ΟΕΕ κ. Πασχάλης Δραγανίδης, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών κ. Γιάννης Μπανιώτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Νίκος Μποντρότσος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Χρήστος Κουκάκης, ο ταμίας της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Ευάγγελος Λίτσος, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Κώστας Λιούρτας καθώς και η κ.Χαγιάτ Βελή που εκπροσώπησε τον Δήμο Ιάσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.