Την κατασκευη του Φραγματος Κομψατου επανεφερε στο προσκηνιο ο Ιλχαν Αχμετ

Προτείνει την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον χαρακτηρισμό του ως έργο «Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το βάρος που σηκώνουν από την υγειονομική κρίση και κάνοντας ειδική μνεία στην πρόσφατη αναφορά του στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για το υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν κινδυνολογούμε όταν σας προειδοποιούμε για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν “ανοίξει” η οικονομία,  σας προειδοποιούμε για την πραγματικότητα που έρχεται».

Ο Βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε ότι η αύξηση των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς υπηρετεί τη λογική της πολιτικής και οικονομικής εμβάθυνσης της Ευρώπης, θέση που σταθερά στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο να διανύσει προς την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση. Η Ελλάδα όμως έχει πολλούς γεω-οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους να πιέζει  με κάθε μέσο προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να το κάνει συντονισμένα και με σχέδιο», ανέφερε στη συνέχεια. 

Ένταξη του φράγματος Κομψάτου στο Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, ζήτησε απαντήσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δις στην Ελληνική Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στη Ροδόπη, υπενθυμίζοντας πως για το  φράγμα του ποταμού Κομψάτου υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη και το έργο που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους συγκεκριμένους πόρους.

«Το φράγμα θα αρδεύσει 300.000 στρέμματα στον κάμπο της Ροδόπης και μαζί με τα δίκτυα διανομής το κόστος του θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Το φράγμα Κομψάτου δεν θα εξαρτάται από τα νερά της Βουλγαρίας, καθώς θα πρόκειται για φράγμα με διαχείριση αποκλειστικά ελληνικών υδάτων. Προτείνω το έργο αυτό να ονομαστεί ως “Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας” και μαζί με την ολοκλήρωση των δικτύων διανομής του φράγματος Ιασίου να αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Να σημειωθεί τέλος ότι παρόν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ιλχάν Αχμέτ που έγινε με την μέθοδο webex, εξαιτίας της τήρησης των μέτρων για την πανδημία, ήταν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος άκουσε διά ζώσης για μια ακόμη φορά το μείζον αίτημα της Ροδόπης για την ένταξη του φράγματος Κομψάτου στο Ταμείο Ανάκαμψης.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.