Την εξασφαλιση χρηματοδοτησης για την κατασκευη των δικτυων διανομης νερου απο το Φραγμα Ιασιου ζητα ο Δ. Χαριτου

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω αναμονής» τονίζει ο βουλευτής σε ερώτηση του

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη 28 Απριλίου στη Βουλή ζητά από τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή των Δικτύων Διανομής Νερού, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του Φράγματος Ιασίου. Ένα έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα που θα συμβάλλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας στη Ροδόπη.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι μετά από δύο δεκαετίες καθυστερήσεων επιβάλλεται χωρίς άλλη χρονοτριβή η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού, το κόστος των οποίων μπορεί να προσεγγίσει το ποσό των 20 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την υπό εκπόνηση «Οριστική Μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» που ουσιαστικά βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.

Ο ίδιος εξηγεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς, πως το νερό του φράγματος θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση γεωργικής δεσπόζουσας έκτασης περίπου 26.000 στρ., που αντιστοιχεί σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 21.500 στρ. περίπου (έργα Α΄φάσης) και αφορά στα αγροτεμάχια των αγροκτημάτων Ιασίου, Αρριανών, Εβρένου και Λυκείου, των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας – Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης.  Ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει πως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατασκευή των δικτύων διανομής και η αξιοποίηση του νερού του φράγματος  θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και βιώσιμων καλλιεργειών  όπως επίσης και στην αναδιάρθρωση άλλων καλλιεργειών στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας, καλλιέργειες που είναι ήδη οικονομικά αποδοτικές και έχουν διέξοδο στην αγορά.

«Έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα στη Ροδόπη»

Επιπλέον υπογραμμίζει συμπληρωματικά πως ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έχει ήδη υποβάλλει αίτημα να προβλεφθεί η σύνδεση με το Φράγμα για την αξιοποίηση νερού προκειμένου για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα  ύδρευσης στον Δήμο.

«Η κατασκευή των δικτύων  διανομής  του νερού ολοκληρώνει το Φράγμα Ιασίου ένα έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα στη Ροδόπη και  δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω αναμονής μετά από δυο δεκαετίες καθυστερήσεων» ξεκαθαρίζει ο κ. Χαρίτου στην ερώτησή του ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς να εντάξουν άμεσα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την κατασκευή των δικτύων.

Συνεργασία με Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την ερώτηση, ο βουλευτής επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για την αποτελεσματικότερη προώθηση του έργου, ενώ θα ακολουθήσει συνάντησή τους. Επίσης επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο, σχετικά με το αίτημα αξιοποίησης του νερού του Φράγματος Ιασίου για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα  ύδρευσης στον Δήμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.