Την ενοποιηση του παρακτιου μετωπου της θελει η Περιφερεια ΑΜΘ

Εναλλακτικός τουρισμός, υδατοδρόμια σε Ροδόπη και Σαμοθράκη, αλλά και δημιουργία υδατοχωριών ανάμεσα στις καινοτόμες προτάσεις της

Τον σχεδιασμό, αλλά και τις προτάσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού στην μετα-covid εποχή, παρουσίασαν την Τρίτη 20 Απριλίου ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Θανάσης Τσώνης, στο πλαίσιο της 1ης Δια-Περιφερειακής Ημερίδας με θέμα «Θαλάσσιος Τουρισμός – Κρουαζιέρα – Γιώτινγκ – Κατάδυση».

Την ημερίδα άνοιξε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε και γενικότερα στην προσπάθεια για την επαναλειτουργία του Τουρισμού, με το πιλοτικό άνοιγμα των συνόρων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά από τις 14 Μαΐου, αλλά και τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων και του κοινού.

Πρόκειται, τόνισε για μια δυναμική διαδικασία, για να αξιοποιήσουν και την τελευταία δυνατότητα για να έρθει κάποιος στην περιοχή.

Όσο για τον θαλάσσιο τουρισμό, που μπορεί να προσφέρει όποια εμπειρία κάποιος επιθυμεί, τόνισε πως ο ΕΟΤ έχει ήδη ανακοινώσει εξειδικευμένες θεματικές ενότητες, και έχουν δημιουργήσει προωθητικά μέσα για παραδοσιακές και νέες αγορές.

Δυνατότητες για διάφορες μορφές τουρισμού στην ΑΜΘ

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος ανέπτυξε σε γενικές γραμμές την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού.

Ο κ. Μέτιος αρχικά εξήρε την πρωτοβουλία για τις διαπεριφερειακές Ημερίδες, θεωρώντας πως βάζουν τις βάσεις για να διευκολυνθεί η επικοινωνία, θα ενδυναμωθεί η συνεργασία περιφερειών και φορέων, και θα ενθαρρύνει την κατάθεση νέων πρωτοβουλιών και προτάσεων.

Η ΑΜΘ, σημείωσε, μπορεί να αποτελούσε διαχρονικά ένα χερσαίο πέρασμα, όμως και οι πόλεις της στα παράλια αποτελούσαν κόμβους, που συνδύαζαν την ενδοχώρα με τη θάλασσα, και μπορούν να αποτελέσουν και προορισμούς.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα χαρακτηριστικά της ακτογραμμής της ευνοούν την ανάπτυξη διάφορων μορφών τουρισμού, και αυτό προσπαθεί να κάνει η Περιφέρεια με πρωτοβουλίες όπως το φεστιβάλ Θρακικού πελάγους, που φιλοδοξεί να συνδέσει κατοίκους και επισκέπτες με το υδάτινο στοιχείο, αλλά και την εκπόνηση ειδικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη την παραλιακή ζώνη, ώστε να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε όλο το μήκος της ΑΜΘ.

Πεδίο ανάπτυξης το γιώτινγκ

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει μόλις 764 θέσεις ελλιμενισμού σε 5 χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες, το 3% όλης της χώρας, την ώρα που η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε τέτοιες υποδομές σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσώνης, που αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Θαλάσσιου τουρισμού στην Περιφέρεια και ειδικότερα περί του Τουρισμού Γιώτινγκ,  αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεσα Οικονομικά Μέτρα Ενίσχυσης, τόσο σε υποδομές όσο και προτάσεις και προβολή, αλλά και φορολογικές αλλαγές στο ζήτημα των συντελεστών και των τελών των σκαφών.

Τέλος μίλησε για την ανάγκη επιχορηγήσεων και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο στο γιώτινγκ όσο και στο θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα.

Σημείωσε επίσης για τις δυνατότητες προσαύξησης της άυλης υπεραξίας, με την εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου Καταγραφής των Επιχειρήσεων και Σκαφών Θαλάσσιου Τουρισμού και σχετιζόμενων Παράκτιων-Χερσαίων επιχειρήσεων, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, των δεδομένων επισκεψιμότητας σε κάθε λιμάνι, ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά και την στήριξη του κατασκευαστικού και επισκευαστικού κλάδου των σκαφών αναψυχής, ο οποίος φθίνει σημαντικά.

Προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ΑΜΘ

Όσο για τις καινοτόμες προτάσεις στην περιφέρεια ΑΜΘ, μεταξύ αυτών είναι η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου με τη θαλάσσια διασύνδεσή του.

Αυτή μπορεί να γίνει με την καθιέρωση παράκτιων δρομολογίων με επαγγελματικά πλοιάρια και ημερόπλοια, δημιουργία καθημερινών σύντομων προκαθορισμένων δρομολογίων μεταξύ λιμένων ή και αλιευτικών καταφυγίων.

Επίσης στόχος είναι η χωρική και θεματική ενοποίηση των εναλλακτικών/ειδικών μορφών τουρισμού, ενώ την ενίσχυση όλων των μορφών τουρισμού θεωρεί πως μπορεί να φέρει η δημιουργία 2 υδατοδρομίων σε Ροδόπη και Σαμοθράκη.

Τέλος μίλησε για την κατασκευή 2 υδατοχωρίων, πρότυπων τουριστικών καταλυμάτων δηλαδή μέσα στη θάλασσα, αλλά κοντά στην ακτή, που θα προσελκύσουν διαφορετικές μορφές τουρισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.