Την αρμοδια επιτροπη της βουλης ενημερωσε ο Ν. Μηταρακης για τις εργασιες στο ΚΥΤ Φυλακιου

Ν. Γκαρά: «Διπλασιάζουν τη χωρητικότητα στο ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου – Εμπαιγμός των Εβριτών από την κυβέρνηση»

Την αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, ενημέρωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, για τις συμβάσεις που  σχετίζονται με την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και τα έργα με τα οποία ολοκληρώνεται το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε την Σύμβαση για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Λέσβο και τη Χίο καθώς και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου.

Στην ομιλία του, ο  Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε τον προϋπολογισμό  του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του   άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου», οποίος ανήλθε σε 176.576.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και ο οποίος χρηματοδοτείται

(α) από το Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης  κατά 100% ως προς το κομμάτι που αφορά τη Λέσβο και τη Χίο, ύψους 153.198.131,70 ευρώ και

(β) από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας κατά 75% ως προς το κομμάτι που αφορά το Φυλάκιο Έβρου, ύψους 23.377.868,30 ευρώ.

Οι εργασίες στο Φυλάκιο Έβρου

Αναφορικά με τις εργασίες αναβάθμισης στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε ότι «περιλαμβάνουν μία επέκταση περίπου 30 στρέμματα, για τη δημιουργία επιπλέον 240 θέσεων για ΠΡΟΚΕΚΑ και 20 θέσεων για καραντίνα. Η επιπλέον δόμηση αφορά περίπου 6,5 στρέμματα για χώρους ΠΡΟΚΕΚΑ, καραντίνας, διοίκησης, κοινόχρηστους και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.718.039,66 ευρώ».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «οι νέες δομές θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία, ώστε να μην ξαναβιώσουμε τα γεγονότα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO (Οκτώβριος 2021 – GPO),  σύμφωνα με την οποία  «το 75,6% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου πιστεύει ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί». Μάλιστα, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «το 62,0% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου προτιμούν την δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στις προτεινόμενες τοποθεσίες, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες ανοικτές δομές στα σημεία που βρίσκονται σήμερα, τις οποίες προκρίνει το 19,6%».

Αντίδραση από τη Νατάσα Γκαρά

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον λόγο πήρε και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσα Γκαρά που έκανε λόγο για εμπαιγμό των Εβριτών από την κυβέρνηση που διπλασιάζει τις θέσεις και τη χωρητικότητα στο ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Έβρου, παρά τη σαφή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οδηγεί στον μακροχρόνιο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε συνοριακές περιοχές της χώρας όπως ο Έβρος, κατά τις «επιταγές» και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης: «αδιαφορείτε για τις εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργούνται τόσο για τους διαμένοντες στις μεγάλες κλειστές δομές, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε.

Η κ Γκαρά υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά αυξάνεται η χωρητικότητα σε δομή στον Έβρο, ζητώντας από τον Υπουργό να εξηγήσει από πού προκύπτει αυτή η «αναγκαιότητα». Παράλληλα υπενθυμίζει πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετούσαν ρητά τη θέση περί μη δημιουργίας νέας δομής και μόνιμης παραμονής στη Θράκη.

Μάλιστα, η Βουλευτής απευθυνόμενη στον Υπουργό, ζήτησε να μάθει γιατί συγκεκριμένα στη νέα κατασκευή στον Έβρο προβλέπεται η δημιουργία υπόγειου τούνελ, γεγονός που γιγαντώνει το κόστος και μάλιστα την ώρα που η κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία, την ακρίβεια, τη φτώχεια.

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», είπε και η Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, με ισόρροπη κατανομή προσφύγων, και υποστήριξε πως είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία και πως θα πρέπει να ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Έβρου σημείωσε: «Σεβαστείτε τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες, τις ανησυχίες, τις προτάσεις, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει τόσα χρόνια. Εξηγήστε, κύριε Υπουργέ, γιατί κατασκευάζετε μία υπερδομή στον Έβρο, σε τι εξυπηρετεί η αύξηση της χωρητικότητας και γιατί δεν σέβεστε τις ανάγκες και τις αγωνίες που έχει εκφράσει η τοπική κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.