Την ανιουσα ελαβε το κοστος της αγροτικης παραγωγης

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση ζητά ο Δ. Χαρίτου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής ρεύματος και των επιπτώσεων που έχει αυτή στην αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.

Όπως επισημαίνουν οι μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης, όπως και οι συνεχείς αυξήσεις στα λιπάσματα και τα άλλα γεωργικά εφόδια εκτινάσσουν δραματικά το κόστος παραγωγής με αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή, στη μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν οι βουλευτές «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ  παρακολουθούν το ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια άπραγοι, ενώ περιορίζονται μόνο σε εκκλήσεις και ευχολόγια χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση, προκειμένου να ανακοπούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της οικονομίας».  Παράλληλα τονίζουν πως «οι αναιμικές εξαγγελίες  από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για το ηλεκτρικό ρεύμα, που άφησαν εκτός  το αγροτικό ρεύμα, γρήγορα εξανεμίστηκαν  αφήνοντας διπλά εκτεθειμένο τον αγροτικό κόσμο. Ενώ η δέσμευση για μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο εγκαταλείφτηκε. Το ίδιο και οι συστηματικοί  έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, σπόρων  κ.α.».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα, όπως να επιδοτηθεί η χρήση του τιμολογίου του αγροτικού  ρεύματος, να μειωθεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και τη χονδρική των γεωργικών εφοδίων, ώστε  να ελεγχθούν οι τιμές κα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.