Τηλεφωνικη επικοινωνια Μητσοτακη – Ερντογαν στις 19:30 για το μεταναστευτικο απο Αφγανισταν

Ο Έλληνας και ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για το νέο κύμα μεταναστών που αναμένεται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας και ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για το νέο κύμα μεταναστών που αναμένεται μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές Αρχές είναι ήδη σε επιφυλακή στα σύνορα του Έβρου για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος. Άλλωστε την Παρασκευή μεταφέρθηκαν στην περιοχή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκης. Προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Ορεστιαδα και από εκεί θα μεταφερθούν στις Καστανιές για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.   Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί και ένοπλες δυνάμεις, Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό.

Μετά τα τελευταία γεγονότα και την ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, υπάρχουν φόβοι για μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνικά -και άρα ευρωπαϊκά σύνορα- ίσως ανάλογο με εκείνο του 2015 από τη Συρία. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 μετανάστες από την ταλαιπωρημένη χώρα.

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση στις πύλες εισόδου

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Αφγανιστάν: Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Κυριακή

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.