Τι θα γινει με τα αδεσποτα του ΧΥΤΑ Κομοτηνης;

Αυτοψία στον χώρο πραγματοποίησαν μέλη της ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής» και του Φιλοζωϊκού Σωματείου ΛΑΪΜΑ

Χαρακτηρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση «απελπιστική» και ζητούν την άμεση εκπόνηση «ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου» σχεδίου από πλευράς της Δημοτικής Αρχής

Δέσμευση Γιάννη Γκαράνη για την μελέτη και εκπόνηση προγράμματος σίτισης σε τακτική βάση

Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής έκαναν το πρωί της Κυριακής, 26 Ιουνίου μέλη και φίλοι του Φιλοζωϊκού Συλλόγου ΛΑΪΜΑ και της ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής» ούτως ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την υφιστάμενη κατάσταση των αδέσποτων ζώων που εδώ και χρόνια ζουν στο σημείο αναζητώντας τροφή ανάμεσα στα σκουπίδια.

Οι προαναφερθέντες συλλογικότητες είχαν προαναγγείλει την επίσκεψή τους στο σημείο δημοσιοποιώντας το θέμα και απευθύνοντας ερωτήματα προς την δημοτική αρχή για το τι μέλλει γενέσθαι με τα αδέσποτα αυτά ζώα, μετά και την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, καθώς πλέον η επεξεργασία των απορριμμάτων θα γίνεται στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. 

Όπως ανέφερε σε σχετική του ανάρτηση ο κ. Αντώνης Λιάπης, από την ομάδα «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής» «τα σκυλιά έχουν μηδενική ιατρική φροντίδα και ουδέποτε επισκέφθηκε το χώρο δημοτικός κτηνίατρος. Ουδέποτε υπήρξε σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα σκυλιά γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα στα σκουπίδια» χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «απελπιστική».

Ο ίδιος προανήγγειλε «ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις» από τους παριστάμενους, που δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις εικόνες που συνάντησαν, γνωστοποιώντας επίσης την πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ.Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος σύμφωνα με την ανάρτηση του κ.Λιάπη δήλωσε γνώστης του θέματος γνωστοποιώντας επίσης πως ήδη έχει απευθυνθεί σε ξένες οργανώσεις κτηνιάτρων ώστε να γίνουν στειρώσεις, ενώ συμφώνησαν σε συνάντηση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με τον δήμαρχο επίσης να δεσμεύεται επί της μελέτης και της εκπόνησης προγράμματος σίτισης των σκυλιών σε τακτική βάση.

«Ελπίζουμε στην ΑΜΕΣΗ εκπόνηση σχεδίου, το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και, ΚΥΡΙΩΣ, θα πρέπει ως φιλοζωϊκό σωματείο, να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από κοντΑδά την εξέλιξή του» ανέφερε ο κ. Λιάπης στην σχετική ανάρτηση για να σημειώσει κλείνοντας πως «εκατοντάδες ψυχές μικρών και μεγάλων συναισθανόμενων πλασμάτων εξαρτώνται από την δική μας ευαισθησία και αποφασιστικότητα».

Γιάννης Γκαράνης: Ενίσχυση του προγράμματος στειρώσεων με την συμμετοχή οργανώσεων του εξωτερικού

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 27 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιάννης Γκαράνης δηλώνοντας εκ νέου γνώστης του ζητήματος που εγείρεται με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Κομοτηνής και επαναλαμβάνοντας πως εδώ και καιρό η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες ενίσχυσης των στειρώσεων στα αδέσποτα της Κομοτηνής, που ήδη αγγίζουν τις 300-400 χρόνο. «Είμαστε σε επαφή με οργανώσεις και ελπίζουμε ότι μετά το Καλοκαίρι θα υπάρχει ανταπόκριση ώστε να προχωρήσουμε και σε ακόμα περισσότερες των 300-400 στειρώσεων που γίνονται τώρα σε ετήσια βάση» επεσήμανε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στείρωσης και περισυλλογής αδέσποτων ζώων, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά πως ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο μοναδικός της Ροδόπης με αδειοδοτημένο Κυνοκομείο, το οποίο «επωμίζεται» και πολλά περιστατικά των υπολοίπων δήμων.

«Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Ερωτηθείς για την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αδέσποτων που παρά τις όποιες παρεμβάσεις συνεχίζει να διογκώνεται ο κ.Γκαράνης εξήγησε πως «για να υπάρχει επίλυση θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από την στιγμή που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όλοι, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα απλώς θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Θα πρέπει το υπουργείο, οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί ένας δήμος, όπως είναι ο δικός μας να συντηρεί όλα τα αδέσποτα του νομού. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα προγράμματα στους υπόλοιπους δήμους, το πρόβλημα θα μεγαλώνει και θα εντείνεται. Εδώ θα πρέπει η διαχείριση και από τους ανθρώπους που ασχολούνται και τις φιλοζωικές οργανώσεις, να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί ο δήμος να δέχεται όλα αυτά τα αδέσποτα».

Ερωτηθείς σε σχέση με τις κινήσεις του Δήμου αλλά και την προγενέστερη δέσμευσή του για τον από κοινού διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους στην διαχείριση των αδέσποτων φορείς αλλά και συλλογικότητες της περιοχής, ο ίδιος εξήγησε πως ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με κομμάτι αυτών, εξηγώντας πως οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αφορούν στα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Φιλοζωϊκά Σωματεία που διαχειρίζονται νόμιμα τα αδέσποτα.

«Ο δήμος αυτή τη στιγμή δίνει πάνω από 300.000 ευρώ για τη διαχείριση των αδέσποτων» ανέφερε τονίζοντας πως απαιτούνται ακόμα περισσότερες και προς διαφορετική κατεύθυνση κινήσεις που θα βοηθήσουν «όχι τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά πρωτίστως τα ίδια τα αδέσποτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.