Τη Μ. Τεταρτη-Μ. Πεμπτη θα καταβληθουν οι προκαταβολες συνταξεων

K. Χατζηδάκης: «Έχουμε ρίξει όλα τα "όπλα" στη μάχη»

«Τη Μεγάλη Τετάρτη-Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι καταγράφεται επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, «αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε». Όπως είπε, συνολικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων και επικουρικών) είναι περίπου 300.000, προσθέτοντας ότι, στην αρχή του έτους, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 155.000, ενώ αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε 139.000.

«Γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε ρίξει όλα τα “όπλα” στη μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, εφοδιάζεται ο ΕΦΚΑ με κομπιούτερ για τον εκσυγχρονισμό του και αξιοποιούνται πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι.

Όπως εξήγησε, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα παραδίδουν σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης και ο ΕΦΚΑ θα έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα να το εξετάσει, ενώ σε περίπτωση που δεν απαντήσει μέσα σε έναν μήνα αυτόματα θα εκδίδεται η σύνταξη.

Τόνισε δε ότι προβλέπονται ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές είτε σε περίπτωση που διαπιστωθεί αμέλεια είτε σε περίπτωση δόλου και θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των συντάξεων που εκδίδονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.