Τι εργο παραγει το γραφειο της ΠΑΜΘ στις Βρυξελλες

Σύγκρουση για ακόμα μια φορά για τη λειτουργία, αλλά και τα αποτελέσματα της στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Φελίνα Καζάκου: «Η λειτουργία του δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής»

Αλέξης Πολίτης: «Είμαστε σε πλεονεκτική θέση να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της νέας προγραμματικής περιόδου»

Το θέμα της λειτουργίας, και της αποδοτικότητας, του Γραφείου της Περιφέρειας ΑΜΘ στις Βρυξέλλες, απασχόλησε για ακόμα μια φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί για ακόμα μια φορά τη διοίκηση πως δεν αξιοποιεί κατάλληλα αυτό το σημαντικό κεφάλαιο για την περιφέρεια.

Αφορμή για την επερώτηση ήταν πρόσφατο δημοσίευμα, επικριτικό για την κατάσταση του γραφείου τουλάχιστον στον εξωτερικό του χώρο, αλλά και η σταθερά αυξανόμενη ανησυχία από πλευράς αντιπολίτευσης για τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί.

Δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις

Άλλωστε αυτή ήταν η τρίτη φορά που το θέμα απασχόλησε στο συμβούλιο, όπως ανέφερε και η Σύμβουλος της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Φελίνα Καζάκου, γιατί ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με την λειτουργία του. «Διαπιστώνουμε ότι η λειτουργία του δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής, τόσο για τη διοίκηση της περιφέρειας, αλλά γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της προγραμματικής περιόδου» τόνισε, πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση.

Για αυτό και ζήτησε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα για την Περιφέρεια μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του γραφείου, τα οποία, όπως ανέφερε, «δεν έχουμε αντιληφθεί αυτό το διάστημα».

Χαρακτηριστικά στάθηκε στο γεγονός πως το γραφείο δεν διαθέτει ιστοσελίδα, δημοσιευμένο email, τηλέφωνο κτλ. «για ποιο προφίλ της ΠΑΜΘ μιλάμε στο κέντρο λήψη αποφάσεων;» αναρωτήθηκε.

Κανονική η λειτουργία του γραφείου

Απαντώντας ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και νυν Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης, αφού σημείωσε πως υπάρχει e-mail, και πως η συγκεκριμένη εικόνα δεν χαρακτηρίζει την πραγματική κατάσταση του κτιρίου, ο χώρος του οποίου διατηρείται καθαρός, ενώ η φθορά από υγρασία στην ενημερωτική πινακίδα «δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής».

Υπερασπίστηκε δε την τοποθέτηση του υπεύθυνου του γραφείου και την εμπειρία του σε θέματα ευρωπαϊκών έργων. Όσο για το έργο που παρήχθη, ο κ. Πολίτης σημείωσε πως το γραφείο κατάφερε να εντάξει την Περιφέρεια ως διοργανώτρια αρχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα περιφερειών και πόλων το 2020 και το 2021, συμμετέχει σε διαβουλεύσεις και δικτυώνεται με άλλες περιφέρειες. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης θα φανούν όταν αρχίσουν να τρέχουν τα προγράμματα και οι προσκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ξεκαθάρισε τέλος πως ο υπεύθυνος εργάζεται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και μόνο προς όφελος της Περιφέρειας. «Η επικοινωνία μας με το γραφείο της Περιφέρειας είναι στενή και είμαστε σε πλεονεκτική θέση να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της νέας προγραμματικής περιόδου, και να ενισχύσουμε τη θέση του γραφείου» κατέληξε.

Σύγκρουση για τον ρόλο στις Βρυξέλλες

«Με θλίβει το γεγονός ότι θεωρείται επιτυχία του γραφείου ότι διαθέτει email, και ότι τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει 7 προγράμματα 1,2 εκ. ευρώ, που έχει παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση» ανέφερε η κ. Καζάκου, αφήνοντας την εν λόγω αποτίμηση στην κρίση του Συμβουλίου και των πολιτών της ΑΜΘ.

Επανέλαβε την επιφύλαξή της για το αν ο συνεργάτης εργάζεται μόνο για την περιφέρεια, ενώ στηλίτευσε την έλλειψη στοιχείων για την λειτουργία του γραφείου εκ μέρους του κ. Πολίτη, θεωρώντας πως όλοι πλέον κατάλαβαν σε τι κατάσταση λειτουργίας βρίσκεται και ποιος ο ρόλος του γραφείου στις Βρυξέλλες.

Ευθεία επίθεση προς την κ. Καζάκου αλλά και όσους έχουν αναφερθεί επικριτικά για το γραφείο έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας πως «μας έχουν αραδιάσει ένα σωρό ψέματα, εδώ και πολύ καιρό». Ζήτησε δε, με δεδομένο ότι το γραφείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος της προγραμματικής περιόδου,  να περιμένουν την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, και τότε να κριθεί η διοίκηση της περιφέρειας και η λειτουργία του γραφείου, από τα αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.