Τη διενεργεια ενος μονοθεματικου πολιτικου συνεδριου για την αυτονομια της αυτοδιοικησης

Πρότεινε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σε εκτενή ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου της Κομοτηνής για τα όσα διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στην Χαλκιδική προχώρησε κατά την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για αλλοίωση των όσων στην πραγματικότητα εκτυλίχθηκαν από τον «κίτρινο», όπως τον χαρακτήρισε, τύπο αναφερόμενος στη συνέχεια τόσο στο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, λέγοντας πως τέτοια επεισόδια «δεν τιμούν ούτε την αυτοδιοίκηση ούτε τον θεσμό του Διοικητικού Συμβουλίου» όσο και στην απόφαση του ίδιου και άλλων συναδέλφων του να μην παραβρεθούν στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχε  ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως η απουσία τους ήταν αποτέλεσμα της διαφωνίας τους με τον πανηγυρικό χαρακτήρα, που δόθηκε στην εκδήλωση. 
 
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ.Νίκου Βούτση, ο οποίος όπως είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «αποτυπώματα διαπλοκής» στην τοπική αυτοδιοίκηση τα οποία και δεν κατονόμασε για να «μην πληγωθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας». «Όταν ο αρμόδιος υπουργός στο συνέδριο των δημάρχων μιλάει για αποτυπώματα διαπλοκής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης «ο στοιχειώδης αυτοσεβασμός, ατομικός και συλλογικός, των δημάρχων επιβάλλει να γίνει αυτό το οποίο έγινε, δηλαδή να αντιδράσουν οι δήμαρχοι ζητώντας να δοθούν την ίδια στιγμή ονόματα και διευθύνσεις». «Κανένα δεν θέλει συγκάλυψη σε ζητήματα διαπλοκής και κανένας δεν θέλει να απλώνεται παντού η σκιά  της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας» τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ.
 
Προχωρώντας στην ουσία των όσων συζητήθηκαν στο συνέδριο  μίλησε για ένα συνέδριο πολυθεματικό, όπου μπήκαν και στις διάφορες ενότητες και τοποθετήσεις δεκάδες επιμέρους ζητήματα της αυτοδιοίκησης, άλλα κοινά και άλλα  ιδιαίτερα, όπως επισήμανε, ζητήματα που αποτελούν παθογένειες χρόνων, με τις ευθύνες να βαραίνουν όλους όσους κυβέρνησαν έως σήμερα.  
 
Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Πετρίδης έκανε γνωστή την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος για τη διενέργεια ενός μονοθεματικού πολιτικού συνεδρίου για πρώτη φορά, το οποίο να αφορά  τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και την πολιτική αυτονομία των δήμων, πέντε  λέξεις πάνω στις  οποίες όπως είπε «η τοπική αυτοδιοίκηση να βάλει τις δικές της κόκκινες γραμμές οριοθετώντας τις θέσεις της μέσα στον πολιτικό χάρτη της χώρας, μία θέση που κάθε φορά οι κυβερνήσεις και όχι μόνο τοποθετούν ανάλογα με το πώς τους βολεύει».
 
 Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε μάλιστα από την πρόσκληση συμμετοχής δύο ευρωπαϊκών φορέων που εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς δήμους και τις κοινότητες , προκειμένου, όπως τόνισε ο ίδιος, «να δούμε τι συμβαίνει θεσμικά, πώς κατοχυρώνεται και  χειραφετείται θεσμικά η αυτοδιοίκηση στις λεγόμενες προοδευμένες δυτικές δημοκρατίες».
 
Τέλος, όπως είπε, «η πρωτοτυπία που πρότεινα είναι τα κόμματα να μην τοποθετηθούν στην αρχή αλλά στο τέλος του συνεδρίου με βάση τις θέσεις που θα προκύψουν» έτσι ώστε « να πάρει το πολιτικό σύστημα τις ευθύνες του με συγκεκριμένες δεσμεύσεις» και τόνισε πως η πρόταση έγινε αποδεκτή και θα γίνουν στο άμεσο μέλλον συζητήσεις ώστε να προσδιοριστεί η τελική του μορφή.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.