Τι απαντα ο δημαρχος για την κατασταση των υπο καταληψη σχολικων μοναδων
Υπό κατάληψη βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κομοτηνή, με βασικό αίτημα αναγκαίες επιδιορθώσεις και βελτίωση των σχολικών υποδομών, για τις οποίες μίλησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στο Ράδιο Παρατηρητής.
Αναφερόμενος στα ζητήματα που τέθηκαν από τους μαθητές του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ, ο δήμαρχος σημείωσε ότι ένα από τα βασικά παράπονα αφορούσε τον προαύλιο χώρο του σχολείου και την απορροή των όμβριων υδάτων. Όπως δήλωσε, «όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, πλημμυρίζει. Αυτό το γνωρίζουμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι «μετά από δέκα λεπτά η συγκέντρωση των νερών από την αυλή φεύγει».
Σε ό,τι αφορά καταγγελίες για πλημμύρα σε αίθουσα στον τρίτο όροφο, ο κ. Γκαράνης ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε σε βουλωμένα λούκια: «Ήταν, απ’ ό,τι ξέρω και μου λένε οι υπηρεσίες, τα λούκια βουλωμένα. Πήγαν, ξεκόλλησαν τα λούκια και νομίζω τώρα δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα».
Το ζήτημα των τουαλετών και οι παρεμβάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις τουαλέτες του σχολείου. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν παρέμβει επανειλημμένα, επισημαίνοντας ωστόσο φαινόμενα βανδαλισμών. «Οι υπηρεσίες έχουν πάει άπειρες φορές για να φτιάξουν τις πόρτες στις τουαλέτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι οι μαθητές βγάζουν τις πόρτες και τις βανδαλίζουν».
Παρά ταύτα, υπογράμμισε ότι «οι υπηρεσίες μας είναι σε καθημερινή βάση στα σχολεία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «τα σχολεία μας είναι παλιά, αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Χρηματοδότηση και περιορισμοί
Ο κ. Γκαράνης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι πόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το κράτος δίνει για τις σχολικές υποδομές μας για 63 μονάδες 220.000 ευρώ», ενώ ο Δήμος συμπληρώνει «άλλα 800.000 για να φθάσουμε στο 1.000.000 ευρώ».
«Προφανώς δεν φτάνει», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι ανάγκες είναι διαρκείς και τα διαθέσιμα κονδύλια περιορισμένα. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι πηγαίνουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές εκείνες που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Οι υπηρεσίες μας είναι σε καθημερινή συνεννόηση και με τους καθηγητές και με τα σχολικά κτίρια, ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές. Σαφώς κάποια μένουν πίσω και σε αυτό προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Όπου αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις άμεσα και γρήγορα το κάνουμε» τόνισε ο δήμαρχος.
Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθειες διεκδίκησης περισσότερων πόρων μέσω της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Μελέτη για το 1ο ΕΠΑΛ και επόμενα βήματα
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, για το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει ήδη ετοιμαστεί μελέτη για ένταξη σε πρόγραμμα συνολικής ανακαίνισης. «Έχουμε ετοιμάσει μελέτη για το 1ο ΕΠΑΛ που είναι μεγάλο και παλιό σχολείο και χρήζει ανακαινίσεων», ανέφερε, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις αντίστοιχες με αυτές που έγιναν σε άλλες σχολικές μονάδες της πόλης.
«Έχουμε κάνει πολλές φορές παρεμβάσεις στη μόνωση πάνω του της στέγης για να μην μπαίνουν τα νερά. Έχει μείνει ένα μικρό κομμάτι, από ό,τι ξέρω, εκεί που είναι το αίθριο και η αίθουσα των καθηγητών. Θα γίνει και αυτό το επόμενο διάστημα. Όσο για την θέρμανση έχει πολλές φορές προβλήματα γιατί είναι παλιές οι εγκαταστάσεις. Μόλις προχθές αλλάξαμε τρεις κυκλοφορητές γιατί δεν είχαν ζέστη τα παιδιά. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε, τα ξέρουμε. Δεν είναι κάτι όμως που μπορεί να διορθωθεί από τη μια μέρα στην άλλη» εξήγησε ο κ. Γκαράνης
Καταλήψεις και πρόσβαση συνεργείων
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της κατάληψης στο 3ο Πειραματικό ΓΕΛ, ο κ. Γκαράνης ανέφερε ότι συνεργεία του Δήμου δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο σχολείο. «Η υπόσχεση που έδωσα στα παιδιά ήταν ότι μόλις ολοκληρωνόταν η συνάντηση ευθύς αμέσως, θα έστελνα τα συνεργεία. Όταν έφυγαν από δω, το επόμενο μισάωρο πήγαν τα συνεργεία εκεί πέρα αλλά δεν επετράπη να μπουν μέσα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς πρόσβαση δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση των προβλημάτων.
Όσο για το 1ο ΕΠΑΛ ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως ήδη χθες η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε το σχολείο και είδαν τι ακριβώς χρειάζεται και μίλησαν με τα παιδιά.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι, μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις δεσμεύσεις για παρεμβάσεις, «δεν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουν την κατάληψη», επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
