«Θετικη» η αξιολογηση της θερινης τουριστικης περιοδου στην ΠΑΜ-Θ

«Έκρηξη» τουριστών από την Ρουμανία - «Ευοίωνα» τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβρη - Γιώργος Παυλίδης «Μεγάλο μας πλεονέκτημα η σωστή αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης» - Μιχάλης Αμοιρίδης «Η φετινή τουριστική κίνηση δείχνει ότι παρά τα προβλήματα η ΑΜ-Θ έχει τουριστική προοπτική»

Με την ενημέρωση του σώματος δια στόματος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, για τα θέματα που «έτρεξαν» σε επίπεδο Περιφέρειας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών που φτάνουν πλέον στο τέλος τους, ξεκίνησε η προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν σε ό, τι αφορά στην τουριστική κίνηση της περιοχή μας, με τον κ. Παυλίδη να ενημερώνει το σώμα για τη δυστοκία έκδοσης βίζας που παρατηρήθηκε από πλευράς της Τουρκίας, που κινητοποίησε τον μηχανισμό της Περιφέρειας για την άμεση επίλυσή του, αλλά και το αίτημα της αύξησης των λωρίδων τόσο στο ρεύμα εισόδου όσο και στο ρεύμα εξόδου στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας για την καταπολέμηση του προβλήματος των τεράστιων ουρών αυτοκινήτων που δημιουργούνται σε περιόδους μεγάλης ροής, ταλαιπωρούν και σε πολλές των περιπτώσεων αποθαρρύνουν τους βαλκάνιους επισκέπτες της περιοχής μας.
 
Με την αφορμή της πρώτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ μετά και το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και των ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης αλλά και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, έκαναν μία πρώτη ανασκόπηση της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία οδεύει προς το τέλος της.

Γιώργος Παυλίδης «Πρωτοφανής επισκεψιμότητα στην ΠΑΜ-Θ φέτος το καλοκαίρι – Έκρηξη στις αυξήσεις των Ρουμάνων»

Ερωτηθείς λοιπόν σχετικά ο κ. Παυλίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έως τώρα τουριστική κίνηση του συνόλου της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή επισκεψιμότητα» τόσο στην περιοχή της Ροδόπης, όσο και σε αυτές της Ξάνθης, της Κεραμωτής, του Έβρου, της Σαμοθράκης και της Θάσου.
 
Όπως εξήγησε τη μεγάλη διαφορά φέτος έκαναν οι Ρουμάνοι τουρίστες που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις παραθαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειάς μας, γεγονός για το οποίο δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μιάς και, όπως επεσήμανε, «η Ρουμανία ήταν η χώρα στόχευσής μας φέτος, μία χώρα στην οποία κάναμε ιδιαίτερη προβολή σε όλα τα είδη της ενημέρωσης, με πολύ χαμηλό κόστος». Μάλιστα όπως είπε η «έκρηξη» αυτή στην άφιξη των Ρουμάνων τουριστών, αποτέλεσμα και της πολιτικής που ακολούθησε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καταγράφηκε στο σύνολο της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. 

«Κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να δρουν στη λογική “Κράμερ εναντίον Κράμερ”, κράτος εναντίον κράτους, πολιτικές του κράτους εναντίον πολιτικών του κράτους»

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός ότι οι τουρίστες που καταγράφηκαν στη Βόρειο Ελλάδα, είναι τουρίστες οι οποίοι έρχονται με το αυτοκίνητο, εν αντιθέσει με αυτούς της Νοτίου Ελλάδος, τονίζοντας πως αυτό ακριβώς σημαίνει «σωστή αξιοποίηση της γεωγραφική μας θέσης». Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κ. Παυλίδης επανέλαβε για ακόμα μία φορά την ανάγκη «απελευθέρωσης» των τουριστικών λεωφορείων αλλά και την παροχή διευκολύνσεων σε ό, τι αφορά αυτό το είδος τουριστών προς την περιοχή μας, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας πως «κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να δρουν στη λογική “Κράμερ εναντίον Κράμερ”, κράτος εναντίον κράτους, πολιτικές του κράτους εναντίον πολιτικών του κράτους» υπογραμμίζοντας πως « η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζεται οικονομία για να έχει και την εθνική της ασφάλεια. Φτάνει ο καιρός η περιοχή μας να δεχτεί τους τουρίστες που αξίζει, αρκεί να μην κάνουμε λάθη. Δεν αναφέρομαι μόνο στις αρχές, γιατί η ανάπτυξη και σωστή εκμετάλλευση του τουρισμού δεν είναι μόνο υπόθεση των αρχών. Δεν πρέπει να μπούμε στη λογική προσφοράς και ζήτησης, που λέει ότι εφόσον υπάρχει ζήτηση πρέπει να εκτοξεύσουμε τις τιμές και να λειτουργούμε “κάπως”. Πρέπει συνολικά να λειτουργήσουμε σωστά και να πουλήσουμε αυτό που έχουμε στην τιμή που αξίζει». 

«Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα που προσπαθεί να μαζέψει και το τελευταίο ευρώ από κάθε μεριά, να εμποδίζονται επισκέπτες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για να πάρουν νόμιμη βίζα»

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που ανέκυψε με τις μεγάλες καθυστερήσεις έκδοσης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες της περιοχής μας, ο κ. Παυλίδης εξήγησε πως το πρόβλημα έγινε ορατό στη διοίκηση της Περιφέρειας από τις αρχές Ιουνίου, σηματοδοτώντας μία σειρά κινήσεων από πλευράς της για την άμεση επίλυσή του. Όπως εξήγησε, πραγματοποιήθηκαν ραντεβού με την αρμόδια εταιρεία που έχει την ευθύνη της έκδοσης, υπήρξε επικοινωνία και με το υπουργείο αλλά και με τον πρέσβη της Άγκυρας, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύσει. Η Περιφέρειά μας, όπως διευκρίνισε, έχασε πολλούς μουσουλμάνους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν την περιοχή μας κατά την περίοδο του Μπαϊραμιού οι οποίοι δεν τα κατάφεραν παρά την έγκαιρη κινητοποίησή τους για την έκδοση της απαραίτητης βίζας. Μάλιστα έδωσε το παράδειγμα ενός Τούρκου πολίτη ο οποίος έπρεπε να παρευρεθεί σε γάμο συγγενικού του προσώπου στην περιοχή μας και ενώ έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες εγκαίρως, το ραντεβού για την έκδοση της βίζας κλείστηκε δέκα μέρες μετά την ημερομηνία του γάμου. «Αυτή η καθυστέρηση όπως καταλαβαίνετε μας προκαλεί μεγάλη ζημιά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης για να υπογραμμίσει στην συνέχεια πως « δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα που προσπαθεί να μαζέψει και το τελευταίο ευρώ από κάθε μεριά, να εμποδίζονται επισκέπτες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για να πάρουν νόμιμη βίζα», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «δεν είμαι ικανοποιημένος από τη ροή, διότι παρακωλύουν την εκμετάλλευση, την αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης, ειδικά σε μία περίοδο που η χώρα αναστενάζει». 

Μιχάλης Αμοιρίδης «Η ΑΜ-Θ έχει βάση στον τουρισμό και εφ’ όσον γίνουν και κάποιες ιδιωτικές επενδύσεις και αυξήσουμε κάποιες κλίνες που τις έχουμε ανάγκη θα πάμε ακόμα καλύτερα»


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την τουριστική κίνηση της θερινής περιόδου, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες και ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ένα «καλός» τουριστικά μήνας. «Ήταν μια καλή θερινή περίοδος, παρά το γεγονός ότι είχαμε προβλήματα όλη τη χρονιά αλλά και εντονότερα προβλήματα τον Ιούλιο με τα γνωστά πολιτικά και οικονομικά θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπήρξε αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις από αλλοδαπούς της τάξεως του 15% και στις συνολικές αφίξεις άνω του 20%, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση ήταν και αυτή της ομοιόμορφης αύξησης τουριστών στα δύο νησιά της Περιφέρειας. 

«Αναμένεται να υπάρξει ικανοποιητικό κύμα «εγχώριου» τουρισμού και κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου»

Ο ίδιος επεσήμανε πως από τα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η απουσία ελλήνων τουριστών κατά την περίοδο του Ιουλίου, εικόνα που ανετράπη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ενώ, όπως τόνισε, αναμένεται να υπάρξει ικανοποιητικό κύμα «εγχώριου» τουρισμού και κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου, παρά την εκλογική διαδικασία που θα υπάρξει. «Ότι είχαμε ένα καλό καλοκαίρι, δείχνει ότι παρά τα προβλήματα η ΑΜ-Θ έχει προοπτική στον τουρισμό, έχει βάση και εφ’ όσον γίνουν και κάποιες ιδιωτικές επενδύσεις και αυξήσουμε κάποιες κλίνες, που τις έχουμε ανάγκη, νομίζω θα πάμε ακόμα καλύτερα» επεσήμανε ο ίδιος αναφερόμενος και στην περίπτωση του «ανοίγματος» που έγινε από πλευράς της Περιφέρειας στην αγορά της Ρουμανίας, προσπάθειες που όπως είπε «απέδωσαν και μας δίνουν το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις μας, οι οποίες θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της αύξησης των ξένων επισκεπτών από τις βαλκανικές χώρες, την Ρουμανία, την Ουκρανία, ακόμα και από την Ουγγαρία». 

Επόμενος «στόχος» Άγγλοι, Ιταλοί και Γερμανοί τουρίστες

Ο κ. Αμοιρίδης έκανε γνωστό πως γίνονται προσπάθειες και για την προσέλκυση Άγγλων, Γερμανών αλλά και Ιταλών τουριστών, προσπάθειες οι οποίες θα ενταθούν τους επόμενους μήνες.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λαυρίου – Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, ο ίδιος έκανε λόγο για μία αναγκαία σύνδεση, η επιδότηση της οποίας θα πρέπει να επιτευχθεί και όπως έκανε γνωστό «προσπαθήσαμε επανειλημμένα με έγγραφα αλλά και διάφορες επικοινωνίες να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτής της γραμμής, επιμένουμε και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

«Η έλευση ενός ιδιώτη επενδυτή στο αεροδρόμιο της Καβάλας θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό στην περιοχή»

Ο κ. Αμοιρίδης κληθείς τέλος να σχολιάσει το πώς μπορεί να επηρεάσει η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καβάλας το τουριστικό ρεύμα της περιοχής, εξήγησε πως «τα αεροδρόμια είναι ένα πιο πολύπλοκα τεχνικά ζήτημα. Συνήθως τα αεροδρόμια στην Ευρώπη έχουν ένα τμήμα μάρκετινγκ που προσπαθεί να φέρει πτήσεις στο ίδιο το αεροδρόμιο, καθώς έτσι έχει κέρδη. Σε ό, τι αφορά βέβαια την Ελλάδα κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν ίσχυε, δεν υπήρχε δηλαδή κάποιο σχετικό τμήμα Μάρκετινγκ καθότι όλα ήταν δημόσια. Υπό το σκεπτικό αυτό λοιπόν η έλευση ενός ιδιώτη επενδυτή και η δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή για να προσελκύσουμε αεροπορικές εταιρίες και στα δύο τα αεροδρόμια της Περιφέρειας καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια εμείς, σε συνεργασία με τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες του τουρισμού. Οι ξένοι θέλουν να έρθουν στην χώρα μας γι αυτό και προσωπικά πιστεύω ότι η έλευση ενός ιδιώτη επενδυτή στο αεροδρόμιο, ως πρόσθετη βοήθεια προσέλκυσης τουριστών, θα έχει θετικά αποτελέσματα για την περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.